Aртьом Бонов не е заместник-началник на полицията в Киев

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Хиляди потребители във Facebook са споделили снимка на мъж с нацистки татуировки заедно с твърдението на български език, че това е "заместник-началникът на киевската полиция Артьом Бонов". Тези постове се вписват в проруската теза, че нахлуването на Русия в Украйна има за цел да "денацифицира" страната. AFP установи, че Артьом Бонов не само не е заместник-началник на полицията в Киев, но и няма данни някога да е бил началник или заместник-началник. Ако представители на крайнодесните среди стават популярни в Украйна след 2014 г., те далеч не са представителни за страната или нейните държавни и политически структури, коментират експерти пред AFP.

"Запознайте се! Зам-началника на полицията в Киев, Артем Бонов!", гласи пост във Facebook от 25 март 2022 г., споделен над 530 пъти оттогава. Към него има скрийншот на друг пост със същия текст и снимка на гологлав мъж, чието тяло е покрито с татуировки на свастики и други нацистки символи.

Мъжът действително е идентифициран като Артьом Бонов, но той не е нито заместник-началник на киевската полиция, нито неин началник. AFP вече опроверга тези твърдения на испански, унгарски, португалски,френски, чешки, сръбски и полски.

Скрийншот на пост, споделящ невярна информация, направен на 6 април 2022 г.

Други организации за проверка на фактите, като Ellinika Hoaxes в Гърция и Istinomer в Сърбия, също стигнаха до заключението, че Бонов не е началник или заместник-началник на полицията в Киев.

Обратното търсене на снимката от публикацията във Facebook ни отведе до други публикации в социалните мрежи, в които се посочва, че мъжът на снимката е Артьом Бонов. Публикации на полски език, както и на руското посолство във Франция, също идентифицират мъжа като Артьом Бонов. Мъжете в тези постове изглеждат еднакви. Еднакви са и татуировките и медальонът със свастика, който носят. Ето защо можем да приемем, че става въпрос за един и същи човек.

За повече информация за Артьом Бонов (изписван и като Банов) се вързахме с Майкъл Колборн, журналист и изследовател в Bellingcat и автор на книгата From the Fires of War: The Ukrainian Azov Movement and the Global Far Right (От пожарите на войната: Украинското движение "Азов" и глобалната крайната десница). "Разпознавам лицето, както и татуировките, от хардкор неонацистката общност в украинския Телеграм", коментира Колборн в имейл до AFP на 25 март 2022 г.

Той ни насочи към видеоклип, публикуван в Youtube на 15 април 2020 г., със заглавие "Артьом Бонов в забранената зона". Снимката, споделяна във Facebook, изглежда е взета именно от това видео.

Сравнение на изображението, споделено във Facebook (горе), и на скрийншот от видеоклипа на Банов, публикуван в Youtube (долъ)

Бонов не е нито началник, нито заместник-началник на полицията в Киев

AFP се свърза с украинското министерство на вътрешните работи във връзка с твърденията в социалните мрежи, че Бонов e началник или заместник-началник на киевската полиция. На 23 март 2022 г. говорител на министерството ни насочи към уебсайта на полицията на Киевска област, на който са посочени настоящият директор (Андрей Анатолиевич Небитов) и четиримата заместник-началници, сред които не е Артьом Бонов.

AFP направи справка в архивираните версии на уебсайта, достъпни от 27 ноември 2019 г. до 10 октомври 2021 г., когато екипът е като настоящия. В нито един момент Бонов не е посочен като началник или като заместник-началник.

В галерията по-долу са показани настоящите началник и заместник-началници на полицията в Киевска област:

Скрийншот от сайта на националната полиция на Киевска област, направени на 29 март 2022 г.

Проверихме и канала в Youtube и страницата на местната полиция във Facebook, но и там не открихме нищо за Бонов.

Бонов не бил и сред заемащите ръководни длъжности, посочени на уебсайта на полицията за град Киев, в нито един момент между 2019 г. и 28 октомври 2021 г. (когато екипът е същият като този в момента). Той не фигурира и във видеоклипове, публикувани в канала на полицията в Youtube или на страницата ѝ във Facebook.

Снимките по-долу показват ръководството на киевската полиция, както е представено на уебсайта на 29 март 2022 г.:

Скрийншот от уебсайта на националната полиция на град Киев, направена на 29 март 2022 г.

На уебсайта на националната полиция Бонов също не е посочен като част от ръководството.

"Доколкото ми е известно, той никога не е бил заместник-началник на киевската полиция или на някаква подобна длъжност", казва Колборн пред AFP.

В един от постовете са показани други снимки на Бонов, на една от които е облечен в дреха, приличаща на полицейска униформа. Обратното търсене на тази снимка с търсачката TinEye показва, че снимката е започнала да се разпространява през 2015 г. :

Скрийншот от TinEye с резултатите от търсенето на снимки на Бонов, направена на 22 март 2022 г.

Униформата от снимката е стара. За това говори надписът "милиция" на гърба ѝ. Такива униформи са се използвали до ноември 2015 г. Тогава наследената от СССР милиция е заменена с новосъздадената украинската полиция, а униформите на служителите са сменени.

Обстоятелствата, при които е направена снимката, остават неясни, а това прави невъзможно чрез нея да се установи дали Бонов е бил част от силите за сигурност към онзи момент.

Най-старата информация за Бонов в интернет, която AFP успя да намери, е от 2014 г. Изследователят на крайната десница в Украйна Антон Шеховцов публикува в профила си във Facebook снимка, на която виждаме Бонов да прави нацистки поздрав заедно с други млади мъже. На стената има надпис на киевската полиция. В описанието е посочено, че снимката е направена в една от стаите на полицията в Киев.

"След като неонацистът Вадим Троян беше назначен за началник на Киевската областна полиция, не бих се учудил, ако тези момчета са новоназначени служители на реда", гласи публикацията, като е добавено, че снимката всъщност "най-вероятно е направена през юли 2014 г., т.е. преди назначаването на Троян".

Снимката предизвика полемика. Открихме медийни публикации, като тази от 1 декември 2014 г., в които се казва, че "Регионалното управление на МВР съобщава, че хората от скандалните снимки и видеоклипове не са полицейски служители".

"Полицията предполага, че скандалното видео е било записано в момент, когато много граждани са искали да работят в правоохранителните органи и са били интервюирани и изпитвани. Според Министерството на вътрешните работи на видеото се вижда група младежи, които са придружавали кандидатите да станат полицаи и просто са дошли да се забавляват в сградата на Киевската областна полиция", пише още в статията.

Търсене на украински език за Бонов показа, че още през 2015 г. в различни сайтове се твърди, че той е бил номиниран за "заместник-началник на киевската полиция", като към публикациите има снимка на татуиран мъж. Търсене на украински език за "номинация за заместник-началник на киевската полиция", публикувано преди края на 2014 г., показва, че същата снимка е използвана с невярното твърдение, че на нея е "Вадим Троян".

На снимката не се вижда Бонов, чиито татуировки са различни.

Украинският сайт за проверка на фактите Stop Fake проверява снимката през 2020 г. и установява, че мъжът е жител на Санкт Петербург и се казва Алексей Максимов. В репортажите на руските медии за претърсването на апартамента му през 2015 г. (тук, тук) той е описан като "Алексей Максимов, по прякор Муха, лидер на така наречения "Фонд за подпомагане на десни политически затворници".

Публикациите в социалните мрежи от 2014 г. и 2015 г., в които се обсъждат снимката и твърдението (като например тази, намерена от Ellinika Hoaxes), показват, че може да става дума за шега и сатирична критика на (реалното) назначение на бившия лидер на "Азов" Вадим Троян за началник на Главното управление на Министерството на вътрешните работи в Киевска област през 2014 г. След реформата на полицията той е назначен за началник на Главното управление на Националната полиция в Киевска област, а през 2019 г. - за заместник-началник на Националната полиция, както съобщават украински медии.

В публикацията, открита от Ellinika Hoaxes, се споменава профил на Бонов във Vkontakte. Профилът в момента е спрян, но от архива изглежда, че той е той е принадлежал на Бонов, както и че той явно е бил наясно с "шегата" или е познавал самия Максимов, тъй като през ноември 2014 г. е публикувал същата снимка на гологлавия мъж без горна дреха и с описание: "легендарният Муха".

Бонов, Азов и руските нацисти

Въпреки че в непроверени източници се твърди, че Бонов е бил част от батальона "Азов" през 2014 г., има много малко информация за негово участие. Архив на страницата му във Вконтакте показва споменавания на Азов или на Мизантропската дивизия - неонацистка група, която се появява в Украйна през 2014 г., когато различни крайнодесни активисти се присъединяват към проевропейски настроените протестиращи на Майдана в Киев срещу репресиите на тогавашния украински президент Виктор Янукович.

Прозападната революция е последвана от анексирането през 2014 г. от Русия на украинския полуостров Крим, населен предимно с рускоезични жители. Действие, което не е признато от международната общност.

Москва също така подтикна създаването на проруски сепаратистки движения в източните райони Донецк и Луганск, граничещи с Русия. Оттогава украинската армия се сражава с тези самопровъзгласили се за независими републики. В започналата война загинаха повече от 14 000 души, включително цивилни граждани и украински и проруски бойци.

През пролетта на 2014 г. ултранационалистическата паравоенна група "Азов" допринесе за освобождаването на Мариупол след като този стратегически град в Донбас беше в ръцете на проруските сепаратисти.

"През септември 2014 г. бяха подписани първите споразумения от Минск, които предвиждат прекратяване на военните действия, но също така и интегриране на тези паравоенни структури в редовните сили, както украински, така и сепаратистки", обясни на 11 март пред AFP Адриен Нонжон, изследовател в Inalco, специалист по Украйна и крайната десница след разпадането на СССР. Сред тези групи е и батальонът "Азов", който се присъединява към украинската национална гвардия, като са преобразувани в полк под прякото ръководство на министъра на вътрешните работи.

Биографията на Бонов не е ясна. "Твърди се, че е украинец, но има склонност да общува изключително на руски език в интернет - което не е необичайно за човек с крайнодесен профил в Украйна, но фактът, че в интернет се твърди, че е от Лвов, прави това странно, тъй като малко хора от Лвов, особено националистически настроени, биха общували почти изцяло на руски език", забелязва Майкъл Колборн.

Според източници на изследователите акцентът във видеото, публикувано в Youtube и споменато по-горе, не звучи като акцент от Лвов, а "сякаш е произнесен от рускоговорящ, който го е научил". В някои статии , споменаващи Бонов, се казва, че той е роден в Русия.

Бонов не е неизвестен за крайнодесните среди в Русия. Във видеоклип, публикуван в канала му в Youtube около 5 март 2022 г., той се вижда с хора, идентифицирани от Колборн като членове на "Азов" и на руските наемници "Неонацис".

"Първият човек, който говори във видеото, е Никита Макеев, който получава украинско гражданство през 2019 г. и служи в Азов. Мъжът, който лежи на леглото, е Артьом Краснолуцки, руски неонацист, за когото се твърди, че е служил във Вагнер. А на вратата, разбира се, е Бонов", описва Майкъл Колборн.

Вагнер е руска частна армия от наемници, за която се смята, че е оглавявана от близък съюзник на Путин.

Пропагандата на Русия срещу "фашизма" в Украйна

На 24 февруари 2022 г. руският президент Владимир Путин обяви "военна операция" в Украйна за защита на сепаратистите в източната част на страната и за "демилитаризация и денацификация" на прозападната си съседка. За да оправдае инвазията, Москва усилено разпространява твърденията, че Украйна е превзета от неонацисти.

Проруската пропаганда смесва истински и фалшиви изображения, като тази подправена снимка на украинския президент Зеленски, който държи футболна фланелка със свастика. Пропагандата си служи с преувеличения или опростен и превратен прочит на исторически събития.

В този контекст "виждам [Бонов] почти като карикатура на неонацист и съответно, за съжаление, "идеален" за руската пропаганда в този момент", казва Майкъл Колборн.

Както AFP обясни тук на френски език, моменти от украинската история, като например временното сътрудничество на част от украинските националисти с режима на Хитлер по време на Втората световна война, са използвани от Москва. Руското посолство в Южна Африка заяви в Twitter , че "Русия, както преди 80 години, се бори с нацизма в Украйна".

Други части от украинската история, които не се вписват в тази картина, са игнорирани . "Голяма част от украинските войници са се сражавали срещу нацистите заедно с Червената армия, което днес не се споменава", отбелязва от своя страна Александра Гужон, преподавател по политически науки в Бургундския университет и автор на книгата "Украйна: "От независимостта до войната".

През 2017 г. израелският посланик в Украйна потвърди, че над 2500 украинци са били обявени за Праведници на света - титла, присъждана на неевреи, спасили евреи от унищожение по време на Втората световна война.

Наративът за "нацифицираната Украйна" се засили след Оранжевата революция през 2004 г. и революцията на Евромайдана, която свали проруския президент Виктор Янукович. И при двете събития на власт дойдоха проевропейски лидери, а не съюзници на Москва.

Очевидните връзки между украинската крайна десница и руската крайна десница, както се вижда в случая с Бонов, също се спестяват от каналите на проруската пропаганда. Спестява се и присъствието на неонацисти сред руските войски, които се сражават с украинската държава в Донбас от 2014 г. насам, подобно на белите супремасисти от руското имперско движение, както е документирано от AFP.

Снимка, направена на 28 февруари 2015 г., показва членове на "Руското имперско движение", националистическа група в Русия, доброволци от самопровъзгласилата се Донецка народна република. ( AFP / )

Въпреки че националистическата крайна десница отново припомни за себе си след участието си в Майдана, в боевете в Донбас и срещу руската инвазия, те не успяха да намерят убедително политическо представителство на национално ниво.

След силните резултати през 2012 г. крайнодясната партия "Свобода" вече има само едно място в парламента. Освен това тя не успя да събере над 2 % от гласовете на последните три президентски избори. Националният корпус, политическото подразделение на батальона "Азов", се кандидатира заедно със "Свобода" на парламентарните избори през 2019 г. и не успя да спечели нито едно място.

"Макар да е вярно, че крайнодесните групи са забележими в публичното пространство, особено след като организират демонстрации, които не са забранени, съществуването на крайната десница в политически план в институциите е изключително ограничено от национална гледна точка", каза Александра Гужон пред AFP.

украинско-руски конфликт