Твърденията, че бившият министър на здравеопазването и главният здравен инспектор са обвинени от прокуратурата заради мерките срещу Covid-19, са неверни

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

В публикация в интернет блог, споделена повече от 1100 пъти от средата на юли насам, невярно се твърди, че прокуратурата е повдигнала обвинения на бившия министър на здравеопазването Костадин Ангелов и главния здравен инспектор Ангел Кунчев заради мерките, въведени за борба с пандемията от Covid-19. Постановлението на прокуратурата, цитирано в публикацията и чиято автентичност потвърдиха от там, не е за повдигане на обвинение срещу когото и да било, а за изпращане на случая в друга прокуратура. На Ангелов и Кунчев не са повдигнати обвинения, съобщи за Агенция Франс -Прес говорител на Софийската градска прокуратура. И двамата също така отричат да са привлечени като обвиняеми.

"Прокурор повдигна обвинения на Кунчев и Костадин Ангелов за фалшивата пандемия (Документи)", гласи заглавието на тази публикация. От 15 юли 2022 г. насам линкът е споделен над 1100 пъти в страници и групи във Facebook като "Излизане от СЗО и НАТО", "Открити срещи с Костадин Костадинов" (председател на крайнодясната партия "Възраждане") или "България и Русия".

"Заглавието не е грешка, нито ирония, а писанието е похвално слово за един млад, смел и почтен човек", пише в началото на текста. В статията се цитира постановление на Районна прокуратура - Пловдив за изпращане по компетентност на Софийска градска прокуратура (СГП) на прокурорска преписка относно главния здравен инспектор Ангел Кунчев и бившия министър на здравеопазването (2020-2021 г.) Костадин Ангелов във връзка с действията им по време на пандемията от Covid-19. Публикувани са и факсимилета от документ, който прилича на прокурорско постановление.

Твърдението, че срещу Ангелов и Кунчев е повдигнато обвинение, обаче е невярно. Това става ясно от цитирания прокурорски акт, както и от прокуратурите в София и Пловдив.

Скрийншот на пост във Facebook, споделящ невярната информация. Направен на 16 август 2022 г.

Предварителната проверка е изпратена в София

От средата на юли 2022 г. различни медии разпространиха новината (тук), че прокурор от Районна прокуратура - Пловдив е изпратил преписка, образувана по сигнал на граждански организации, съдържаща разнообразни твърдения за престъпления, свързани с въвеждането на противоепидемични мерки, ваксини и др.

Пълният текст на прокурорското постановление от 12 май 2022 г., е публикуван в интернет.

AFP потърси повече информация от Районна прокуратура - Пловдив.

"Районна прокуратура - Пловдив е наблюдавала преписка, образувана по Отворено писмо от Национален сбор за съпротива "Свети Георги Победоносец" и Национално движение "Крумови закони", по която е била извършена предварителна проверка", обясни прокурор Атанас Илиев, говорител на Районна прокуратура - Пловдив в имейл до AFP, получен на 27 юли 2022 г.

"С постановление на РП Пловдив от 12.05.2022г. преписката е била изпратена по компетентност на Софийска градска прокуратура", добави още той. "Причината за това е, че Районна прокуратура гр. Пловдив е родово некомпетентна да се произнася относно наличието или липсата на престъпление, извършено от Министъра на Здравеопазването. Единствената възможност пред РП Пловдив е да изпрати преписката на компетентната прокуратура, което е сторено с въпросното постановление", обясни още прокурор Илиев.

Атанас Илиев потвърди, че "в периода, в който РП Пловдив е наблюдавала преписката, няма образувано наказателно производство и не е повдигано обвинение на конкретно лице, включително по отношение на Ангел Кунчев и Костадин Ангелов."

"За да бъде образувано досъдебно производство, следва да бъдат събрани достатъчно данни за извършено престъпление, което следва да бъде преценено от компетентната прокуратура – в случая СГП. РП Пловдив не е компетентна да извърши такава преценка и по тази причина е изпратила преписката на съответната компетентна прокуратура", обясни още говорителят на РП-Пловдив.

"Преписката е постъпила в СГП. По нея няма повдигнати обвинения", коментира за AFP прокурор Десислава Петрова, говорител на СГП, в имейл, получен на 16 август 2022 г.

Независим експерт: от постановлението е видно, че няма привлчени обвиняеми

"Извършена е само предварителна проверка единствено с цел събиране на достатъчно данни за образуване на разследване, едва в хода на което вече лица евентуално могат да бъдат привличани като обвиняеми, и то само ако тепърва се съберат достатъчно доказателства за виновността им", коментира Андрей Янкулов, адвокат, правен експерт в Антикорупционния фонд, бивш прокурор и зам.-министър на правосъдието и на вътрешните работи. "От постановлението не следва, че лицата са привлечени като обвиняеми", потвърди още той.

Само СГП следва да реши този въпрос, "тъй като се касае за твърдени деяния от нейна компетентност" обясни още Андрей Янкулов и уточни, че СГП "не е обвързана с извода на РП Пловдив - може и да откаже да започне разследване, ако прецени, че изводът на РП Пловдив не е правилен."

Ангелов и Кунчев също отричат

"Не съм обвиняем", написа Ангел Кунчев в отговор на съобщение до AFP на 16 август 2022 г.

AFP вече опроверга твърденията, разпространявани от антиваксърски групи, че Кунчев е починал, след като му е била поставена подсилваща доза ваксина.

"Не съм привлечен като обвиняем. Дори не знам за какво става дума", обясни Костадин Ангелов за AFP на 17 август 2022 г.

От началото на пандемията от коронавирус през зимата на 2020 г. до 17 август 2022 г. от инфекцията са починали 37 514 души в България, сочат официалните данни на Министерството на здравеопазването. България има най-ниското ниво на ваксинация в Европейския съюз и най-много кумулативно потвърдени смъртни случаи от Covid-19 на милион души в Европа.

AFP вече развенча различни неверни твърдения, свързани с пандемията от Covid-19 като например твърдението, че ваксините срещу Covid-19 не са разрешени за употреба в България (тук и тук). Антиваксърската реторика се подкрепя и от някои крайно десни политически партии.

COVID-19