Неверни публикации твърдят, че главният здравен инспектор Ангел Кунчев е бил в критично състояние с Covid-19 или е починал след поставяне на трета доза ваксина

Copyright AFP 2017-2022. Всички права запазени.

Публикациите в интернет и социалните мрежи, в които се твърди, че главният здравен инспектор Ангел Кунчев е в тежко състояние в болница с Covid-19 или дори е починал, след като е получил трета доза от ваксината срещу вируса, са споделени хиляди пъти от 8 ноември 2021 г. насам. Тези твърдения са неверни. В публикация във Facebook от 12 ноември Кунчев опроверга тези твърдения и потвърди, че е вкъщи и се възстановява след ковид, който е прекарал сравнително леко "благодарение на ваксината". "Ако бях получил третата игла - вероятно щях да избегна и това изпитание, но скоро след това ще се възстановя напълно", пише още той. Кунчев потвърди изявлението си в съобщение до АФП.

"Здравейте, само да ви осведомя, че Кунчев току що почина във ВМА", казва Христо Генчев във видеоклип, публикуван във Facebook вечерта на 8 ноември 2021 г. "Поздравления за ваксинираните. Кунчев беше с третата доза. Бустерна", допълва той. Генчев, който се представя като художник, скулптор и публицист, е известен с антиваксърската си позиция.
Оттогава постът с видеото е споделено повече от 2000 пъти. Твърденията, че главният здравен инспектор е починал след трета доза с ковид-ваксина, бяха препубликувани в различни сайтове като този.

Ден по-рано - на 8 ноември 2021 г. други постове във Facebook, като например този, който е споделен стотици пъти, твърдяха, че "Ангел Кунчев е в реанимацията на ВМА, на кислородно обдишване с белодробна тромбоемболия вследствие на коронавирусна инфекция."

Пост във Facebook от 7 ноември, който пита "Вярно ли крият мумията/зомбито на 3х ваксания Кунчев, за да не плаши „колебливите“, а на близките му не давали да го погребат?!", е споделен 400 пъти

"Следващият път няма да се ваксинира. Тежка пръст", коментира потребител под видеото на Генчев. "Мир на праха му! Дано хората поумнеят и не се ваксинират", пише друг.

"Tе си въобразиха, че вАксата ги прави безсмъртни", пише потребител под публикацията, че Кунчев е приет в спешно отделение. "Сега ще кажат - пробив във ваксината, по гръб няма да паднат...ама, пък, 3 пъти пробив", коментира друг, който отново поставя под съмнение ефективността на ваксините.

Всички тези твърдения са неверни.

Скрийншот на Facebook пост, който споделя невярна информация. Направен на 12 ноември 2021 г.

На 12 октомври медиите съобщиха, че Ангел Кунчев се е самоизолирал, защото имал симптоми на Covid-19. Това съобщи председателят на Българската асоциация по иновативна медицина (БАИМ) д-р Валери Цеков по време на пресконференция, посветена на кампанията за ваксинация срещу грип.

"Съжалявам, че Ви занимавам с моята личност, но лъжите и конспирациите станаха твърде нагли", пише Кунчев в публичен статус в личния му профил във Facebook на 12 ноември 2021 г. Той обяснява още, че е в дома си и се възстановява след прекаран сравнително леко Covid-19.

"На моята възраст - карам 63 години, диагнози - хипертония, диабет, ритъмни нарушения - едно дори и средно тежко Ковид заболяване със сигурност щеше да ме отнесе! Ето защо дължа живота си на ваксинацията и в това няма никакво съмнение. Ако си бях направил и третата игла - вероятно щях да избягна и това премеждие, но ще го направя скоро след пълното възстановяване", пише още той.

Към поста Кунчев споделя YouTube видео от канала на предаване на крайно-дясната телевизия Алфа. Видеото е озаглавено: "Жив ли е Ангел Кунчев? Вижте как отговаря телефона му". След като публикува твърденията на Христо Генчев, че Кунчев е умрял, репортерът звъни на телефона, но никой не отговаря. "Прилагам видеото, за да демонстрирам докъде може да стигне грозната, нагла и безумна антивирусна пропаганда! Насладете се на манипулациите, които тя произвежда ежедневно", пише Кунчев в статуса си.

В текстово съобщение до AFP от 12 ноември 2021 г. Ангел Кунчев потвърди автентичността на статуса, който е публикувал във Facebook. "Писнало ми е от тези лъжи и манипулации", добави той.

Няколко часа след като Кунчев публикува поста си, все още имаше потребители, които не вярваха, че той е жив. "Къв е тоя фалшив профил? Кого заблуждавате?", пита един потребител. Ангел Кунчев отговоря на този коментар със селфи, на което държи днешния брой на вестник "24 часа":

Скрийншот от коментар на Ангел Кунчев във Facebook, направен на 12 ноември 2021 г.

Както се вижда от сайта 24chasa.bg, където е публикувана първата страница на вестника, вестникът от селфито на Кунчев е публикуван от 12 ноември. На челото на първа страница може да се види интервю с бившия правосъден министър Янаки Стоилов, който бихте могли да намерите в интернет.

"Няма как да коментираме фалшиви новини. Няма какво да добавим към това, което Ангел Кунчев вече каза", заяви Диляна Панайотова началник на пресслужбата на Министерството на здравеопазването в телефонен разговор с AFP на 12 ноември 2021 г.

На 11 ноември 2021 г. във вечерно интервю бившият министър-председател Бойко Борисов каза, че Кунчев е в "болница, болен от ковид".

В съобщенията до AFP от 12 ноември 2021 г., Ангел Кунчев обясни, че не е влизал болница след като се е заразил с Covid-19.

Съгласно българското законодателство именно главният здравен инспектор е този, който предлага противоепидемичните мерки. Поради тази причина от началото на пандемията Ангел Кунчев е обект на вербална агресия и дори заплахи от анти-ваксъри и ковид скептици.

COVID-19 ваксини