Тези клипове показват хеликоптери, които контролират, а не предизвикват горски пожари

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Публикувани във Facebook видеоклипове, показващи хеликоптери, които използват утвърден метод за борба с пожарите, са споделяни хиляди пъти на различни езици с невярното твърдение, че показват умишлено разпалване на пожари. Видеата се използват, за да се хвърли съмнение върху изменението на климата. Но хеликоптерите извършват контролирани пожари, за да разчистят растителността и да органичат опасността от пожари в САЩ и Канада, а не да ги предизвикват, обясниха експерти за AFP. Освен това експерти твърдят, че изменението на климата води до увеличаване на честотата на горските пожари.

"Как глобалното затопляне предизвиква горските пожари. Гледайте го туй глабално затопляне, защото ако го оставим така, скоро ще ни таксува като издишаме СО2", гласи Facebook пост от 26 юли, който споделя видео на хеликоптери, които пускат запалена течност над гора. Видеото е споделено над 130 пъти.

"Как се гаси пожар по време на "глобалното затопляне", гласи друг пост от същия потребител, с който се споделя друго видео, на което отново виждаме хеликоптер, спускащ огън към храсти. След 28 юли 2022 г. тази публикация е споделена десетки пъти.

Снимки от екран на Facebook публикации, споделящи невярна информация. Направени на 15 август 2022 г.

Подобни твърдения се споделят и на други езици, като словашки, испански, румънски и нидерландски. Те бяха споделени в момент, в който Европа беше обхваната от гореща вълна, която предизвика бурни горски пожари в няколко държави, сред които България, Франция, Гърция, Чешката република, Португалия и Испания.

Но тези твърдения са неверни. Хеликоптерите в тези видеоклипове не разпалват пожари, а изпълняват мисии за разчистване на растителност, за да се ограничи разпространението на горските пожари. Дейност, наричана още контролиран пожар или насрещен огън.

Видеоклип на контролиран пожар в Аризона

За да проверим твърденията за видеоклипа, публикуван на 28 юли, използвахме търсене по ключови думи и установихме, че видеоклипът е бил разследван и от Annie Lab , проект за проверка на фактите към Университета на Хонконг в сътрудничество с ANNIE, образователна организация, регистрирана в Хонконг.

Annie Lab установява, че подобен видеоклип е бил публикуван във Facebook от Бюрото за управление на земите (BLM) в Аризона на 22 март 2017 г. Описанието на видеото гласи: "В момента се провеждат процедури по превенция и контрол на околната среда: "Районът на река Колорадо, в партньорство с Департамента по лова и риболова на Аризона, провежда тази седмица контролиран пожар в планината Хуалапай югоизточно от Кингман.

В описанието се казва още, че видеото показва пожарникари, които използват хеликоптер, за да разчистят растителност, която може да подхрани пожари, и да защитят местообитанията на животните. "Контролираните пожари имат за цел да имитират естествената честота и интензивност на пожарите и да намалят горивния товар, така че естествените пожари да са по-малко разрушителни и да подобрят условията за изхранване на дивите животни и добитъка", се казва още.

BLM също така публикува видеото от своя акаунт в Twitter на 21 март 2017 г.

AFP изпрати видеото с неверните твърдения, разпостранявано в социалните медии, на Бюрото за управление на земите в Аризона. Специалистът по връзки с обществеността Долорес Гарсия потвърди в имейл на 4 август 2022 г., че то показва същата операция от 2017 г., но от различен ъгъл.

"Да, това е видеоклип на операции с хеликоптер на контролиран пожар, проведен през 2017 г. в една от нашите единици в северозападна Аризона в рамките на планината Хуалапай", каза Гарсия пред AFP.

Хелигорелката (helitorch) е запалително устройство, закачено или монтирано на хеликоптер, с което се разпръскват запалени бучки желиран бензин. Той е по-голяма версия на ръчната капкова горелка, която се използва по-често от пожарникарите.

При сравнение на стоп кадри от двете видеа се виждат същите ключови детайли в двата видеоклипа: жълт хеликоптер (обграден от AFP с оранжево) със синьо петно на опашката и бял детайл на дъното (обграден от AFP с бяло); и червен helitorch, разпръскващ огън (обграден от AFP с червено) в планината. На заден план могат да се забележат и вече възникнали малки пожари.

Screenshot comparision between the video posted on Facebook (left) and the video posted by BLM (right) made on August 8, 2022

На 17 март 2017 г., четири дни преди видеото да бъде публикувано в профила им във Facebook, Бюрото за управление на земите съобщава, че ще проведе контролиран пожар югоизточно от град Кингман, в планината Хуалапай в горните части на каньоните Бийчър и Кроу.

Контролираните пожари, известни също като предписани, представляват контролираното запалване, извършвано от експерти по пожарите, когато са налице определени условия. Те спомагат за възстановяване на здравето на екосистемите, които зависят от огъня, обяснява Горската служба на САЩ на своя уебсайт. Освен това те ограничават катастрофалните щети, предизвикани от горските пожари, според службата за предотвратяване на горските пожари Smokey Bear.

Видео, заснето от канадски пожарникар

В публикацията от 23 юли е споделено видео, заснето от хеликоптер, извършващ операция по запалване над гора.

Чрез търсене по ключови думи в Google и обратно търсене на видеото, нашите испански колеги през септември 2020 г. откриха статия със същото видео от 22 август 2020 г. Тя води към видео, качено във Facebook на 21 август 2020 г. в страницата "Fireman323" , както и до публикация в Instagram със същото описание и от потребител със сходно име.

Във Fаcebook Fireman323 благодари на профил, за това, че му е изпратил видеото. Свързахме се с този профил чрез Facebook месинджър на 10 август 2022 г.; Лицето пожела да остане анонимно, но потвърди, че е автор на видеото.

Идентифицирайки се като канадски пожарникар, той каза, че видеото показва операция по предписано изгаряне от лятото на 2020 г. Той не пожела да назове местоположението, но заяви, че тя е проведена съвместно с властите на Квебек. Той каза още , че Службата за борба с пожарите в Британска Колумбия е основната агенция, която отговаря за предписаното изгаряне и запалване.

"Противопожарните агенции нямат право да ви казват кога и къде се провежда дадена операция. Мога само да кажа, че "предписаното запалване", известно още като борба с огъня с огън, е техника, използвана от много [пожарникари]. И това е моето видео", каза той.

В профилите на BCWS в социалните мрежи могат да се открият много съобщения за предписани запалвания, например от 2020 г., от 2021 г. или от 2022 г.

В един от последните видеоклипове на BCWS за предписаното запалване виждаме и летящ хеликоптер с устройство за запалване, подобно на това, което се вижда във видеоклипа, придобил популярност.

Борба с огъня с огън

В България не се използва методът на helitorch, въпреки че се използва техниката на насрещно горене, заяви главен комисар Николай Николов, началник на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в МВР, в телефонен разговор с AFP на 16 август 2022 г.

"Неслучайно има приказка да бориш огъня с огън", каза той. "Използваме тази техника от години, използваме я дори и в момента, за да се борим с пожара в Хасково", обясни още той. "Нашите пожарникари го правят на ръка, в България не използваме хеликоптери".

В България няма хеликоптери, които да са специално предназначени за гасене на пожари. Използват се военни хеликоптери, които могат да се пригодят за гасене на пожари, обясни още Николов.

България е единствената страна в ЕС, която не разполага с хеликоптери за мисии по търсене и спасяване, според тази новинарска статия. През юли 2022 г. Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за закупуване на "6 санитарни автомобила за въздушен транспорт "

Пожарникар използва капкова горелка, за да запали огън в пожара Oak Fire близо до Марипоса, Калифорния, на 24 юли 2022 г. ( AFP / David MCNEW)

Експерти: Изменението на климата води до увеличение на горските пожари

Пожарите, изпепелили десетки хиляди хектари гори във Франция, Испания и Португалия, направиха 2022 г. рекордна за горските пожари в Югозападна Европа, съобщи на 12 август службата за сателитно наблюдение на ЕС.

Според тази статия от 2020 г., публикувана от Световната метеорологична организация (СМО) към ООН, рискът от горски пожари се увеличава поради изменението на климата.

В публикацията се цитира актуализиран преглед от септември 2020 г. на международно признати учени от платформата ScienceBrief, в който са анализирани 116 научни статии, публикувани между 2013 г. и 2020 г., имащи отношение към горските пожари в западната част на САЩ и югоизточната част на Австралия.

"Според актуализирания преглед в платформата ScienceBrief новите научни публикации, разгледани от януари 2020 г. насам, засилват доказателствата, че изменението на климата увеличава честотата и/или тежестта на пожароопасното време - периоди с висок риск от пожари поради комбинация от високи температури, ниска влажност, малко валежи и често силни ветрове - в много региони по света", се казва в документа.

В доклад на Програмата на ООН за околната среда, публикуван през февруари 2022 г., се казва, че се очаква изменението на климата и промяната в земеползването да направят горските пожари по-чести и по-интензивни. В изследването се прогнозира глобално увеличение на екстремните пожари с до 14 % до 2030 г., 30 % до края на 2050 г. и 50 % до края на века. Предвижда се също така глобално увеличаване на екстремните пожари дори в области, които преди това не са били засегнати.

Пожарникар се бори с горски пожар в Мафра, Португалия, 31 юли 2022 г. ( AFP / Patricia DE MELO MOREIRA)

Според статия на НАСА, цитираща публикуван през 2015 г. анализ на 35-годишни метеорологични данни, изменението на климата също така удължава пожароопасния сезон, който сега започва по-рано през годината и продължава по-дълго. Изследователите са установили, че пожароопасните сезони са се разширили до една четвърт от растителната повърхност на Земята.

В контекста на горещата вълна и горските пожари през 2022 г. в Европа, експерти заявиха пред Би Би Си, че има ясна връзка между двете събития "Горещите вълни и сушите се изострят от изменението на климата и са абсолютно определящ фактор в години с масови огнища на горски пожари, като настоящата", цитира се Матю Джоунс, климатолог от Университета на Източна Англия.

Климат