Украинско момче стои до детски колички в летен лагер, превърнат в бежански център в малкия курортен град Китен на българското черноморско крайбрежие на 18 март 2022 г. ( AFP / Nikolay DOYCHINOV)

Публикации в социалните медии заблуждават относно услугите и помощта, които получават украинските бежанци

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Публикация във Facebook, споделена повече от 20 000 пъти от март насам и все още популярна и през август 2022 г., подвеждащо внушава, че украинските бежанци, дошли в България, не са избягали заради руската инвазия, както и че получават 40 лева на ден, безплатни дрехи и имат достъп до безплатни детски градини. Тези твърдения са или неверни, или подвеждащи. Украинците, принудени да дойдат в България след руската инвазия, имат достъп до същите социални помощи като всеки български гражданин. Освен това в публикацията не се споменава за средствата, които България е получила от ЕС, за да се грижи за украинските бежанци.

"Драги ми украинските бежанци... Защо не казвате истината???", започва Facebook пост. В него се твърди, че украинците лъжат за причината, поради която са напуснали родината си и тяхната мотивация да обвиняват руснаците за това е, че ползват привилегии в България.

От 3 август 2022 г. насам публикацията е споделена над 3300 пъти. Постове с идентичен текст се появяват още в началото на март и се публикуват периодично, например през март и април. Същият текст се чува в този видеоклип в YouTube и е публикуван на уеб страници като тук, тук, тук,  които след това са споделяни хиляди пъти във Facebook.

Скрийншот на публикация, споделяща невярна информация във Facebook. Направен на 15 август 2022 г.

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) над 6,3 млн. украинци са избягали в Европа, след като войската на Путин нахлу в Украйна на 28 февруари 2022 г. Към 11 август 2022 г. в България са регистрирани около 128 000 украинци. 

"Чуждите граждани с предоставен статут на убежище, бежанец, хуманитарен статут, временна закрила, разрешение за дългосрочно или постоянно пребиваване в Република България, имат право на едни и същи помощи с българските граждани, но само при условие, че отговарят на нормативните изисквания за социално подпомагане", заяви говорител на Министерството на труда и социалната политика за Агенция Франс-Прес (AFP) в имейл  от 11 август 2022 г., визирайки, че помощите са предназначени за хора, чийто доходи са под определен праг. "В нормативната уредба не са регламентирани помощи, предназначени единствено за украински граждани", допълниха от пресцентъра на социалното министерство. 

На всички украинци се предоставят безплатни апартаменти: Подвеждащо

В публикацията се твърди, че украинските бежанци получават "безплатни апартаменти". Това е подвеждащо. В края на март правителството прие програма за подпомагане на украинските бежанци. Съгласно програмата хотелите в България (включително някои апартаменти, отдавани под наем като ваканционни жилища), които приютяват идващите от Украйна, ще получават по 40 лв. на човек на ден за храна и настаняване.

"По тази програма са изплатени около 150 млн. лева, но те не достигат до украинските бежанци, а са изплатени на българските хотелиери", заяви пред AFP в телефонен разговор на 10 август 2022 г. Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика.  Следователно програмата е била от полза не само за украинските бежанци, но е била изрично замислена от тогавашното правителство като начин за подпомагане на туристическия сектор в България през слабия зимен сезон.

Към началото на май 2022 г. в България е имало 102 000 украинци, като 59 000 от тях са били настанени по тази програма (57,8%). 

Програмата обаче приключи в края на май, като държавата реши да прехвърли украинците в държавни почивни бази в цялата страна. От началото на юни започна нова програма, по която държавата плаща 15 лева на нощувка. 

Въпреки че проследяването на това къде точно са настанени бежанците e затруднено от понякога бързо променящите се обстоятелства, Ирина Данева, говорител на Агенцията за бежанците, съобщи за AFP в имейл на 10 август 2022 г., че по тази програма са настанени  "близо 25 000 украински граждани с временна закрила". Това означава, че от 128 000 украински граждани, регистрирани в България, по-малко от 20% са настанени за сметка на държавата.

Достъпът до детска градина е безплатен за украинците: Заблуждаващо

В публикацията се твърди, че украинските бежанци имат достъп до "безплатна детска градина".

Въпреки че Петър Ганев потвърди, че децата на украинските бежанци могат да посещават безплатно детска градина, той подчерта, че това не е изключително преимущество само за тях. "От април 2022 г. детската градина е безплатна както за българи, така и за хора, които имат защитен статут", обясни той.

"Всички украински деца и ученици се приемат в българската образователна система съгласно нормативната уредба и не се ползват с привилегии.  От месец април 2022 година не се заплаща такса за детска градина", заяви говорител на Министерството на образованието пред AFP в имейл, получен на 10 август.

"През втория срок на учебната 2021/2022 година в детските градини са приети 84 деца, а в училищата -  439 ученици от Украйна от I до XI клас", допълват оттам. Към 10 август по данни на Агенцията за бежанците в България са регистрирани за временна закрила 47 978 украински деца, така че записаните в детски градини или в учебни заведения представляват незначителна част от всички тях.

Украинците получават по 40 лева джобни пари и нови дрехи: Невярно

В публикацията невярно се твърди, че украинските бежанци получават по 40 лв. джобни пари на ден и това е месечната издръжка "на българско дете за един месец".  

"Твърдението не е вярно", заяви Ирина Данева, говорител на Агенцията за бежанците, в имейл до AFP на 10 август 2022 г. 

"Това твърдение се разпространява от началото на войната и мислех, че е отшумяло. Абсолютно не е вярно", каза в телефонен разговор за AFP Диана Димова, председател на фондация "Мисия криле", която помага на бежанците в района на Стара Загора. 

Според правителствения портал за подпомагане на украинските бежанци всяко украинско семейство може да кандидатства за т.нар. еднократна помощ от 375 лв. Право на помощ имат и български граждани. Програмата е въведена още през 2020 г. като отговор на безработицата, провокирана от пандемията от Covid-19.

"Това е единственото пряко плащане, което украинските бежанци получават от държавата", потвърди Петър Ганев. 

В същото време далеч не всички украинци, регистрирани в България (общо 128 000 души), са се възползвали от възможността да получат тази помощ.  "Над 30 хил. молби за еднократна помощ са подадени към Агенцията за социално подпомагане и почти всички са удовлетворени", коментираха от Държавната агенция за бежанците пред AFP.

Сравнението с помощите, с които разполагат по-бедните българи, също е подвеждащо. Според Закона за семейните помощи хората с по-ниски доходи имат достъп до детски надбавки. За 2022 г. те са 50 лв. за едно дете, 110 лв. за семейства с две деца и т.н на месец.

В публикацията се твърди също, че украинците получават нови дрехи безплатно от държавата. "Няма такова нещо. Държавата не предоставя безплатни дрехи на бежанците. Те се събират от дарения", обясни Диана Димова. 

По данни на Института за пазарна икономика около 7 000 украинци работят на регистрирани трудови договори. 

"Дори да останем на това ниво от 7 000 служители, това означава, че за една година те ще донесат повече добавена стойност, отколкото са разходите за тях. Говорим за 100 млн. лева, които ще бъдат изплатени под формата на заплати", обясни Петър Ганев. 

Той добави, че част от тези пари ще се върнат в бюджета под формата на здравни и социални осигуровки и данъци, а други най-вероятно ще бъдат похарчени в България.

Освен това България получи 148 млн. евро целево финансиране от ЕС за покриване на разходите, свързани с бежанците, т.е. голяма част от парите не идват от държавния бюджет. 

Украинските бежанци не бягат от руската инвазия: Невярно

В публикацията се твърди още, че украинците всъщност не бягат от инвазията на Путин, а от "фашисткия режим" в Украйна.  Това също е невярно.

"Нека тези, които твърдят подобно нещо, да дойдат тук и да чуят разказите на хората, които бягат от руснаците. Истории от Харков, от Буча. Една жена се върна в Буча, за да научи как едно възрастно семейство е било екзекутирано от руснаците в блока, в който живеят, и да види как домът им е разбит и разграбен", каза Елена Александрова от Асоциацията на украинците в България "Мати Украйна" в телефонен разговор с AFP на 15 август 2022 г. "През последния месец и половина имаме все повече и повече хора, които бягат от окупираните територии и изминават дълъг път през Грузия и Турция, за да дойдат тук", добави тя. 

Твърденията за вилнеещи крайно десни и нацистки сили в Украйна са често срещана опорна точка на Кремъл. AFP опровергава подобни твърдения например в този текст. В друга публикация на AFP се обяснява как крайно десните движения в Украйна губят популярност след 2014 г.

Според данните, налични на уебсайта на Агенцията за бежанците и на портала за отворени данни , в годините (2019-2021) преди инвазията на Путин броят на украинците, подали молба за закрила в България, е бил много малък (19), дори по-малък от броя на руснаците, подали молба за същия период (20). 

Основанията, на които се предоставя временна закрила на украинските бежанци, са пряко свързани с нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Правното основание за предоставяне на този статут е свързано с решение на Съвета на ЕС, което е издадено именно в резултат на войната и факта, че в резултат на нея "значителни райони от украинската територия понастоящем представляват зони на въоръжен конфликт, от които са избягали или бягат хиляди лица".

Коментирайки опита на своята организация, която е помогнала на над 800 украински граждани от началото на войната, Диана Димова заяви, че "всички идват от райони, които са били засегнати от войната". "Те искат да се приберат у дома, но няма къде да отидат, защото всичко е разрушено", добави тя. 

Различни инициативи показват живота на украинските бежанци и това, че той е пряко засегнат от войната. Така например изложбата "Парченца от вкъщи", проект на Български Хелзинкски Комитет и Анна Стоева, показва различни истории на жени и деца и вещите, които е трябвало да вземат със себе си, когато са напускали родината си.

AFP вече опроверга твърденията, че украинските бежанци в България получават специална финансова помощ за Великден.