Бежанци от Украйна пристигат в летен лагер, превърнат в бежански център в малкия курортен град Китен на българското черноморско крайбрежие на 18 март 2022 г. ( AFP / Nikolay DOYCHINOV)

Не, правителството не дава великденски бонус от 150 лв. на всеки украински бежанец в България

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Твърдението, че премиерът Кирил Петков дава по 150 лв. на всеки украински бежанец в България за Великден, е споделено повече от 14 000 пъти от 8 април 2022 г. насам. Това твърдение, което подхранва антиукраинските настроения в България, е невярно. Министерският съвет не е взимал подобно решение, установи AFP. Председателят на правителствения кризисен щаб за бежанците, клонът на Агенцията на ООН за мигрантите в София и представител на неправителствена организация също опровергаха твърдението.

"НАГЛОСТ! ПЕТКОВ ДАВА ПО 150 ЛЕВА НА УКРАИНЕЦ ЗА ВЕЛИКДЕН! ТОВА Е ВЗЕТО КАТО РЕШЕНИЕ ЗА УКРАИНСКИТЕ БЕЖАНЦИ!", пишe в банер споделен чрез Facebook пост от 16 април 2022 г. "На нашите пенсионери по - 70 лв.", пише още потребителят, чийто пост е споделен над 13 хил. пъти след това

Същият текст е публикуван в интернет сайт. Статията е споделена над 1300 пъти във Facebook оттогава.

Това твърдение е невярно. Към 21 април 2022 г. няма решение на правителството да бъдат изплатени 150 лв. за Великден на украинските бежанци, подали молба за статут на закрила в България. В базата данни с актове на Министерския съвет няма такова решение или постановление, а председателят на щаба към МС за управление на кризата, свързана с войната в Украйна, също отрича твърденията.

Скрийншот на пост във Facebook, споделящ невярна информация. Направен на 20 април 2022 г.

В базата данни на Министерския съвет няма такова решение

AFP направи справка в т.нар. Информационна система за правна информация на Министерски Съвет, в която са качени всички решения, постановления, стенограми и т.н. на правителството. Направихме различни търсения, използвайки ключови думи - 150 лева, Украйна, бежанци - в рамките на документите, публикувани след 24 февруари 2022 г.

Не се появи нито един документ, доказващ решение или друг акт на Министерския съвет за отпускане на 150 лв. на украинските бежанци за Великден. Според българското законодателство единствената процедура, по която може да се извърши такова плащане, е чрез допълнителен трансфер от държавния бюджет, а това може да стане само с акт на Министерския съвет.

При търсене на "Украйна" открихме решения на правителството, свързани с така наречената "Програма за ползване на хуманитарна помощ за разселените от Украйна лица", която правителството обсъди и одобри в началото на март. Съгласно тази програма държавата ще изплаща по 40 лв. на ден за всеки украинец. Тези пари (които трябва да покрият разходите за настаняване и храна) обаче няма да се изплащат директно на получилите закрила, а на мястото, където са били настанени.

Появяват се и две решения на правителството, свързани с хуманитарната помощ, изпращана в Украйна (тук и тук).

На 20 април 2022 г., след публикуването на неверните твърдения във Facebook, Министерският съвет прие пакет от мерки за подпомагане на украинските студенти в България. Според този план на всеки украинец, приет в български университет, ще бъде отпусната еднократна помощ в размер на 300 лв.

Съгласно приетия през 2022 г. Закон за убежището и бежанците всяко лице, получило статут на временна закрила в България, има право на социално подпомагане - каквото право има всеки български гражданин. Това е подробно обяснено на уебсайт Министерството на труда и социалната политика. Според правителствения портал за помощ на украинските бежанци всяко украинско семейство може да кандидатства за т.нар. еднократна помощ от 375 лв. Българските граждани също могат да се възползват от тази мярка. Тя беше въведена през 2020 г. в резултат на кризата от Covid-19.

"Държавата не изплаща 150 лв. на украинците, които са получили закрила в България за Великден. Няма такова решение", заяви полковник Валери Рачев, ръководител на правителственото оперативно звено, посветено на украинската криза, на 20 април 2022 г. за АФП чрез говорителя си Николета Абрашева.

"Никога не съм чувал за такова нещо", заяви Радослав Стаменков, ръководител на българския офис на Международната организация по миграция (специалната агенция на ООН по въпросите на миграцията), в телефонен разговор с AFP на 20 април 2022 г.

"Няма такова решение.", каза за AFP на 20 април 2022 г. и Олена Коцева, председател на Асоциацията на украинските организации в България "Мати Украйна".

Жена чете книга на деца на детска площадка в летен лагер, превърнат в бежански център, в малкия курортен град Китен на българското Черноморие на 18 март 2022 г. ( AFP / Nikolay DOYCHINOV)

Антиукраински настроения

Неверният пост прави връзка с неотдавнашното решение на правителството да изплати еднократна социална премия от 70 лв. на всеки пенсионер в България за Великден, и така внушава, че бежанците, идващи от Украйна, са привилегировани спрямо българските граждани.

България е най-бедната страна член на ЕС като почти 25% от населението ѝ живее в бедност.

В този контекст мерките, предприети от правителството за украинските бежанци, идващи в България, бяха подложени на редица враждебни коментари.

Към 15 април 2022 г. със статут на временна закрила в България са регистрирани 74 000 украински граждани. Повече от 90% от тях са жени и деца.

AFP вече опроверга неверни твърдения на български относно украинските бежанци. Невярната информация насочена към украинците, бягащи от родината си в резултат на руската инвазия, е тенденция, която се наблюдава и в други държави като Полша, Словакия и Чехия.

21 април 2022 г. Премахната е техническа грешка в името на ген. Рачев
украинско-руски конфликт