Неверни субтитри заблуждават потребители на социалните мрежи с прокремълска пропаганда

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Хиляди потребители в социалните мрежи споделиха кратък видеоклип с украинския президент Володимир Зеленски, на който, според българските субтитри, той обсъжда с военни как да убиват цивилни. Субтитрите обаче са изцяло неверни и това е направено преднамерено. Кадрите са от 2019 г., а субтитрите са добавени от онлайн предаването "Господари на ефира" като експеримент, който да покаже колко лесно хората споделят пропаганда.

"ИЗТЕЧЕ СКАНДАЛНО ВИДЕО С ЗЕЛЕНСКИ КАК СЕ РАЗБИРА С НАЦИСТИТЕ ДА УБИВАТ ХОРА КАТО В БУЧА! ВИДЕОТО Е ОТ ТАЙНА ТЕЛЕГРАМ ГРУПА НА АЗОВ. СПОДЕЛЯЙТЕ ТОВА НЯМА КАК ДА СЕ ВИДИ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ", гласи Facebook пост, който споделя кратко видео.

На видеото се вижда как украинският президент Зеленски разговаря с войници. "Зеленски вечеря с нацистите от Азов", гласи надписът на видеото на български език, като визира прословутия Азовски полк, част от украинските сили. "В това време други азовци избиват хора", гласи друг надпис във видеото. Според субтитрите на български език Зеленски е казал на войниците: "Когато стреляте, стреляйте през нощта. Така никой няма да заподозре както беше в Буча", визирайки градчето край Киев, в което бяха открити трупове на цивилни по улиците, след като руските войски се изтеглиха от едномесечна окупация.

Видеоклипът е споделен повече от 1 000 пъти в различни постове от 18 април 2022 г. насам. От коментарите се вижда, че мнозина вярват, че кадрите са истински. "ЕТО ТОВА Е ГОРКИЯТ МЪЧЕНИК ,ЗЕЛЕНСКИ. ИЗБИВА ХОРАТА В БУЧА ,ПРЕЗ НОЩА ,И ЗАПОЧВА ДА ПЛАЧЕ , ЧЕ РУСНАЦИ СА ИЗБИВАЛИ ,ЗА УДОВОЛСТВИЕ. СЛУШАИТЕ ВНИМАТЕЛНО ТОВА ВИДЕО", коментира един от потребителите.

Видеото се вписва в пропагандата на Кремъл, че убийствата в Буча са били инсценирани. Русия отрича да носи отговорност за престъпленията и обвинява Украйна, че е разположила труповете, след като войските ѝ са се изтеглили от града - въпреки че сателитни снимки показват, че телата са били там от седмици.

AFP вече разобличи неверни твърдения, че телата улиците на Буча всъщност са инсценировка, в която участват актьори.

Всъщност видеото, споделено във Facebook, няма нищо общо с войната, която се води Украйна. То е заснето през 2019 г. и показва посещение на Володомир Зеленски в района на Донбас. Субтитрите на български език нямат нищо общо с действителния разговор. Всъщност видеото със субтитрите е направено като експеримент от предаването "Господари на ефира", за да демонстрира колко е лесно да се манипулират потребителите в интернет.

Скрийншот от пост, споделящ невярна информация във Facebook, направен на 22 април 2022 г

Кратък филм от 2019 г.

AFP направи обратно търсене на стопкадри от видеото и установи, че кадрите са изрязани от 20-минутно видео, публикувано във Facebook от Зеленски на 27 октомври 2019 г. Видеото, наречено "2 дни в Золоте", може да бъде намерено и в YouTube.

Филмът разказва за посещението на Зеленски през 2019 г. при военни в Донбас край село Золоте в Луганск, където той се среща с украински войници. Сцените, използвани в манипулираното видео, са изрязани от 01:47 до 03:17 часа от оригиналните кадри:

Сравнение на кадри. Вляво е оригиналното видео, качено в YouTube, a вдясно - видеото с неверните субтитри, качено във Facebook

Първата част на видеото показва как Зеленски вечеря с войник и разговаря на украински език за това къде е демаркационната линия в конфликта и къде попада Золоте.

Този разговор няма нищо общо с фалшивите български субтитри, които гласят: "Това се нарича съвместна работа. Фактически и нашият план няма как да пропадне. Всички са жадни за живот и за кръв. Как да го кажа просто фактите са на наша страна. Ще го направят за 150 долара."

По-късно, на 0:55 ч. от видеото, Зеленски обсъжда на украински език кога е най-подходящото време да се посети позицията. "И така, да кажем, че сега можем да се придвижим до позицията", казва Зеленски.

"Бих предложил това да стане утре сутринта", отговаря офицерът. "Ако стрелят, стрелят през нощта, така че би било интересно да отидем през нощта", казва Зеленски. По-късно обсъждат как ще пътуват към фронта.

Разговорът им няма нищо общо със субтитрите на български език, които гласят: "Можем да ги заразим по този начин" и "Когато стреляте, стреляйте през нощта. Така никой няма да заподозре както беше в Буча".

Експеримент от "Господари на ефира"

Видеоклипът е публикуван за първи път във Facebook на 18 април 2022 г. Няколко дни по-късно, на 21 април 2022 г., популярното онлайн предаване, наречено "Господари на ефира", публикува 9-минутен видеорепортаж със заглавие: "Внимание! Вие бяхте тролнати!". Репортерът обяснява подробно как са създали видеоклип с фалшиви субтитри, базирани на популярни опорни точки на кремълската пропаганда. От предаването създават и фалшив профил във Facebook, през който разпространяват кадрите - основно през страници в подкрепа на Русия и Путин. За три дни видеоклипът е споделен от над 19 000 потребители във Facebook и дори е публикуван или излъчен от телевизии като Евроком и крайнодясната телевизия Алфа.

На 21 април 2022 г. първоначалният пост е редактиран. Фалшивото видео е заменено с линк към видео, разказващо за експеримента. Тези промени могат да бъдат проследени в историята на редакциите на публикацията във Facebook:

Скрийншот от историята с промените на статус във Facebook, направен на 22 април 2022 г.

Дори след като видеото е изтрито, някои потребители продължиха да го споделят във Facebook.

украинско-руски конфликт