Това видео е манипулирано, белият прах до украинския лидер е добавен

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Володимир Зеленски е заснет на видео с кокаин на бюрото му? От началото на руската инвазия украинският президент често е мишена на обвинения, че употребява наркотици. Нов видеоклип, споделен няколко хиляди пъти на различни езици в края на април, показва купчинка кокаин до Зеленски. Но това видео е манипулирано: в оригиналните кадри, публикувани в профила на украинския президент в Instagram, никъде не се вижда бял прах.

"СЛАВА КОКАИНЕ ! На бюрото на Заеленски се вижда бяла прахова субстанция. Може да е прах за пране щото къде да си пере гащите в бункера", пише във Facebook пост на български от 23 април. Към него е качено 12-секундно видео, на което виждаме украинския президент в онлайн среща. На бюрото, до лявата му ръка, се вижда купчинка бял прах и банкова карта.

Този клип или стопкадри от него се разпространяват в различни страни (Финландия, Унгария, Словакия) от 23 април насам в различни социални мрежи, като Twitter ,Facebook, Telegram и алтернативни платформи за видео като Odysee.

Тези публикации целят да докажат подхранваните от Кремъл обвинения, че Зеленски взима наркотици. В края на февруари, в първите дни на руската инвазия в Украйна, руският президент Владимир Путин нарече украинския лидер и неговите министри "банда наркомани и неонацисти".

Видеото, което се споделя в социалните мрежи, обаче е манипулирано. Белият прах и банковата карта са добавени върху оригиналното видео, публикувано онлайн седмици преди манипулираната версия да бъде пусната в социалните мрежи.

Скрийншот на Facebook пост, споделящ невярна информация, направен на 27 април 2022 г.

Оригинално видео от профила на Зеленски в Instagram

Оригиналният видеоклип е публикуван в официалния профил на украинския президент в Instagram на 6 март 2022 г. . Това е повече от месец преди първите споделяния на манипулирания клип да се появят в началото на април. Оригиналното видео показва няколко секунди от видеоконферентния разговор между Зеленски и американския предприемач Илон Мъск.

В тази оригинална версия няма бял прах върху бюрото. Телефонът и документите на бюрото му обаче са размазани - вероятно за да се скрие евентуална чувствителна информация.

В променената версия тези предмети също са замъглени, но, което е по-важно, белият прах и банковата карта не са. Това е сериозна улика: малко вероятно е екипът на Зеленски да е размазал телефона и документите, но не и купчинката кокаин.

Прахът просто е бил добавен към версията, в която тези предмети са вече размазани.

Има и очевидна разлика в качеството на оригиналната и фалшифицираната версия. Качеството на официалното видео, качено в Instagram от украинския президент, е толкова добро, че дори пръстовите отпечатъци по масата се виждат ясно. Не така стои въпросът с подправеното копие, което е с по-ниска резолюция.

Скрийншот от манипулираното видео, на което се "вижда" кокаинът на бюрото на Зеленски (направен на 26 април от видеозаписа, споделен в платформата Odysee)
Скрийншот на оригиналния видеоклип, публикуван в профила на Зеленски в Instagram (заснет на 26 април 2022 г.)

 

 

В оригиналното видео е показан кратък момент от срещата на Зеленски с Мъск, проведена на 6 март. По време на разговора те коментират темата за изпращането в Украйна на технологията за сателитен достъп до интернет, разработена от компанията на Мъск Starlink. Идеята е тя да замени унищожената инфраструктура в някои украински градове в резултат на руската инвазия.

В tweet от същия ден, Зеленски споменава още, че е възможно Мъск да посети Украйна след войната.

След като манипулираното видео се разпространява по социалните мрежи по целия свят, то бързо е разпознато като измама.

Елиът Хигинс, основател на независимия кооператив от разследващи журналисти Bellingcat , публикува двете версии на видеото една до друга, за да покаже нагледно, че става дума за очевиден фалшификат.

Манипулираното видео е опровергано от редица други издания като Rolling Stone и Correctiv.

Обвинения срещу Зеленски, че употребява наркотици

Това не е са първите неверни твърдения, споделяни в социалните мрежи, подкрепящи линията на Кремъл, че Зеленски използва наркотици.

През март 2022 г. се появи видео, "показващо" как украинският лидер препоръчва употребата на кокаин, като "най-добрият енергизатор за човека". Както обяснихме в тази статия това беше манипулирана версия на негово интервю от 2019 г., в което той отрича да ползва наркотици и говори за кафе.

Това подправено видео се разпространяваше още през 2019 г., когато Зеленски се състезаваше срещу напускащия президент Петро Порошенко. На фона на твърденията, че той е употребявал наркотици, а Порошенко - алкохол, и двамата кандидати бяха тествани публично, както съобщи украинската служба на BBC.

Превод и адаптация
украинско-руски конфликт