Не, в това интервю Зеленски не признава, че взима наркотици

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

В публикация във Facebook на български, споделяща кратко видео, се твърди че в него украинският президент Володимир Зеленски сам признава, че взима наркотици. Постът е споделен повече от 4700 пъти от началото на март 2022 г. На видеото Зеленски уж казва на руски, че смърка наркотици и че съветва хората да правят същото. Това видео обаче е манипулирана версия на интервю, което Зеленски дава на "Украинска правда" през 2019 г. В оригиналните кадри украинският президент казва ясно, че не употребява наркотици.

На 25 февруари 2022 г., един ден след началото на руската инвазия в Украйна, Владимир Путин заяви, че Володимир Зеленски и неговото правителство са "банда наркомани". Оттогава част от споделящите позицията на Русия по отношение на войната в Украйна, използват в аргументите си тезата, че украинският президент е наркозависим.

В този контекст, на 20 март 2022 г., потребител публикува във Facebook видеоклип на руски от 26 секунди, който прилича на интервю с украинския президент Володимир Зеленски. "Сам си признава за наркотиците", гласи текстът, вграден във видеото. "Зеленски сам си признава, че взима наркотици..!! То заради това е такава съдбата и на Украйна..", пише потребителят в поста си.

Зеленски се чува да казва на руски: "ставам в 7 часа сутринта, разхождам кучето си и наистина смъркам наркотици". "Това е режимът, в който живея. Съветвам всички да не вземат тежки наркотици, защото тогава искаш да спиш през деня. И това зареждане е достатъчно до вечерта... да", казва oще той в монтираното видео.

Постът e споделен във Facebook страници, в които характерно се среща про-кремълско и анти-ЕС и НАТО съдържание като Приятели на В.В.Путин в България, Европа и света, БЪЛГАРИ ЗА НАПУСКАНЕ НА ЕС И НАТО!, "За Русия".

Както установи AFP обаче, видеото споделено във Facebook, е манипулирана версия на интервюто, което Володимир Зеленски е дал за украинското издание "Украинска правда" през 2019 г. В оригиналното интервю, на въпрос за наркотиците, Зеленски категорично отговаря: "Не употребявам наркотици."

Скрийншот на пост във Facebook, споделящ манипулирания клип, направен на 8 април 2022 г.

Видеото е изрязана версия на интервю на Зеленски от 2019 г.

За да провери достоверността на видеото, AFP извърши обратно търсене на изображения на екранни снимки от видеоклипа. Това търсене бързо ни отведе до статия в "Украинска правда", съдържаща оригиналното интервю на Зеленски. Именно от него са взети откъсите, открити във манипулираното видео. Интервюто е публикувано на украински и руски на 21 януари 2019 г., когато Зеленски, бивш актьор, откриваше кампанията си за президент на Украйна.

В статията на уебсайта на "Украинска правда" са посочени имената на журналистите, които са взели интервюто: Роман Кравец и Елдар Сарахман. Роман Кравец е журналистът, направил интервюто и е написал текста, а Сарахман е заснел снимките и видеото.

В статията се казва, че това е "първото голямо интервю" на Зеленски, след като той обяви "намерението си да участва в президентските избори". Част от транскрипцията на интервюто е поместена на уебсайта, както и пълната версия на интервюто, което е заснето в предизборния щаб на Зеленски в Печерск, в центъра на Киев.

Както се вижда от текста, всички фрази, използвани в манипулираната версия, според която Зеленски признава, че употребява наркотици, произлизат от пълното интервю за "Украинска правда". Както личи в двата видеоклипа, логото на онлайн вестника (фигура на кон) е в горния ляв ъгъл. Интервюто е на руски език, който е майчин за Зеленски.

Ето сравнение на кадри от манипулираното видео, споделяно във Facebook, и оригиналната версия:

Сравенение между скрийншот на оригиналното интервю в YouTube (вляво) и от манипулираната версия от пост във Facebook (вдясно), направени на 8 април 2022 г.

Към 07:41 мин от оригиналното интервю журналистът казва на Зеленски, че е чул, че за него се говори, че "е на кокаин"?

Зеленски отговаря: "Фантастично! Фантастично! Не, аз съм на бяло, но върху стол. Това не е кокаин. Не употребявам наркотици". Журналистът продължава с шега: "Смъркате ли? Не обичате ли живота?". Зеленски продължава шегата: "Смъркам кафе, защото наистина съм пристрастен към кафето. Наистина обичам кафе, това е вярно".

След това Зеленски става сериозен и казва ясно: "Не употребявам никакви наркотици", и добавя: "Може да изпия чаша вино - да."

По-нататък във видеото, между 09:40 и 09:59 мин., Зеленски казва, че "стимулант номер едно" за него е режимът, който спазва. "Ставам в 7 часа сутринта , разхождам кучето си, спортувам" и добавя: "Това е енергия за целия ден, препоръчвам го на всички, но не и тежки тренировки, защото тогава ти се спи през деня. А това зареждане е достатъчно за целия ден... да", казва още той.

Очевидно е, че манипулираното видео, в което Зеленски уж признава, че употребява наркотици, е резултат от монтаж от тези два откъса от интервюто на Зеленски за "Украинска правда".

Противно на това, което се твърди в редактирания видеоклип, Зеленски изрично заявява, че не употребява наркотици, а фразата, извадена от контекста относно "енергия за целия ден", се отнася за спорт, а не за наркотици.

Както посочва грузинската платформа за проверка на факти Myth Detector, редактирани версии на интервюто на Зеленски за "Украинска правда" вече са били разпространявани през 2019 г. по време на кампанията за президентските избори в Украйна, В тях се твърдеше, че Зеленски признава, че употребява наркотици. На 8 април 2019 г. "Украинска правда" публикува статия, в която оборва тези твърденията и посочва оригиналното интервю.

От началото на войната в Украйна интернет е залят от дезинформация, като се използват различни неверни твърдения, изображения и видеоклипове, за да се заблуди обществеността и подсили пропагандата. AFP вече опроверга някои такива случаи тук, тук и тук.

Превод и адаптация
украинско-руски конфликт