Това са кадри от митинг в памет на корсикански националист, а не на поддръжници на излизането на Франция от ЕС

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

От средата на април 2022 г. видеоклип с протестиращи, които хвърлят коктейли "Молотов" и фойерверки, е споделен повече от 10 000 пъти във Facebook заедно с твърденията, че във Франция са започнали демонстрации с искане за излизане на страната от ЕС. Видеото обаче е представено извън контекст. Макар и демонстрацията действително да е била във Франция, тя е по повод убийството на корсикански националист и няма нищо общо с т.нар. "Фрекзит" - хипотетичното излизане на Франция от ЕС.

Видеото е публикувано във Facebook на 10 април 2022 г., в деня на първия тур на президентските избори във Франция. "Във Франция освен изборите почнаха и протестите. Искат излизане от ЕС", пише в поста. Оттогава публикацията е споделена повече от 10000 пъти.

Демонстрацията, показана във видеото, обаче няма нищо общо с президентските избори или членството на страната в ЕС. AFP установи, че то е заснето на 3 април 2022 г. в Аячо, Корсика, и показва сблъсъци по време на протест в памет на националиста Иван Колона. Той почина в края на март след като беше нападнат в затвора, където излежаваше доживотна присъда.

Скрийншот на пост, споделящ невярна информация. Направен на 11 април 2022 г.

Как открихме произхода на видеото

Изследвайки кадрите, споделени във Facebook, забелязахме хора, които държат бяло знаме с черен силует на него, приличащо на "A bandera testa mora" - един от символите на френския остров Корсика. Видяхме също така палми, а в дъното море. В този скрийншот ние оградихме тези детайли в червено и жълто:

Скрийншот от видеото, споделяно във Facebook, с отбелязани от AFP характерни елементи - палми, море, бели знамена. Направен на 11 април 2022 г.

След това потърсихме в базата данни на AFP по ключови думи на френски език, като "април 2022 г., протест и Корсика". Така открихме репортажи, снимки и видеоматериали от протест, състоял се на 3 април 2022 г. в главния град на острова, Аячо.

"Демонстрацията на хиляди поддръжници на убития корсикански националист Иван Колона в неделя премина в насилие на фона на опасенията, че сблъсъците с полицията може да забавят преговорите между политическите лидери на острова и френското правителство", се обяснява в репортаж на AFP от събитието.

Сравнихме някои общи детайли на една от снимките на AFP от събитието с кадър от видеоклипа във Facebook. Въпреки че ъгълът е различен, открихме сходни елементи и в двата кадъра, като например прозорците, навеса на заведението, скутера и оградата от бодлива тел, които отбелязохме в червено:

Сравнение между кадър на AFP от протеста и стоп-кадър от видеото, споделено във Facebook. В червено AFP оггради общи елементи, които могат да се открият и на двата кадъра (прозорци, тента на ресторант, скутер и ограда с бодлива тел). Направен на 12 април 2022 г.

При търсене в Google search открихме публикации във френската преса, отразяващи същото събитие (в Le Monde или Le Parisien).

Сблъсъци в близост до префектура в Аячо

Според репортажa на AFP сблъсъците са станали близо до префектурата на Аячо. "В сблъсъците пред префектурата в град Аячо участваха повече от 100 младежи - повечето с качулки и противогази", пише в публикацията.

Потърсихме префектурата на Аячо в Google maps и открихме точното място от видеоклипа във Facebook. Дори и снимките от Google street view да са направени преди повече от 10 години и някои търговски обекти да са се променили, човек може да разпознае сградите от видеото:

Оригиналното видео

Чрез търсене по ключова дума в раздела за видеоклипове на Facebook, използвайки точната дата, открихме оригиналния видеоклип, публикуван на страницата на местния вестник CorseMatin във Facebook в 16:58 ч. на 3 април 2022 г. За автор на видеото е посочена PifPafagency, местна агенция, специализирана във видеоклипове с дронове.

Същият видеоклип е качен и в профила на CorseMatin в Twitter:

За какво беше митингът

Иван Колона, активист на Националния фронт за освобождение на Корсика, който се бореше за автономия на средиземноморския остров, е осъден на доживотен затвор за убийството на префекта на Корсика Клод Ериняк през 1998 г.

На 2 март 2022 г., докато излежава присъдата си в затвора в Арл, Колона е нападнат от затворник, който го обвинява в богохулство. Колона умира в болницата на 21 март.

"Нападението предизвика гневни реакции на острова, където някои все още смятат Колона за герой в борбата за независимост, и предизвика най-тежките от години насам сблъсъци между протестиращи и полиция", обяснява AFP.

Убийството активизира националистическото движение и накара правителството на президента Еманюел Макрон да предложи на 16 март преговори за предоставяне на по-голяма политическа автономия на острова. Разговорите, които трябваше да се проведат на 8 април, бяха преустановени заради бушуващите демонстрации на Корсика.

Протестиращи влизат в сблъсък с полицията в Аячо на 3 април 2022 г. след митинг в памет на активиста за независимост Иван Колона. ( AFP / Pascal POCHARD-CASABIANCA)

"Фрекзит" и президентските избори

При вълната от протести на "жълтите жилетки", която започна във Франция през 2018 г., темата за излизането на Франция от ЕС се подкрепяше от някои протестиращи, без да се превърне в основна кауза на движението.

Идеята за т.нар. Фрекзит така и не добива голяма популярност противно на случилото се във Великобритания, която след референдума през 2016 г. напусна ЕС.

През последните години идеята за излизане от ЕС беше подкрепена от различни френски политици, най-ясно от Франсоа Аселино от Union Populaire républicaine, който се кандидатира на изборите през 2017 г.

Плакат с надпис "Нуждаем се от Frexit" по време на митинг по случай Деня на труда в западния френски град Бордо на 1 май 2019 г. ( AFP / Georges GOBET)

Темата обаче не беше ключова в кандидат-президентската кампания през април тази година, на които малката партия Génération Frexit не успя да събере достатъчно подкрепа, за да участва.

В същото време някои кандидати споделяха идеи за ограничаване някои аспекти на Правото на ЕС.

Първият тур на президентските избори във Франция се състоя на 10 април 2022 г. До вторият тур, който ще се проведе на 24 април 2022 г., достигнаха настоящият френски президент Еманюел Макрон и кандидатката за президент от крайната десница Марин льо Пен.

Според Серж Слама, професор по право в университета в Гренобъл, цитиран от AFP, някои от плановете на Льо Пен - като "така наречените "национални преференции" за наемане на френски работници пред чужденци, изключване на жителите без френско гражданство от някои социални помощи и отказ от някои разпоредби на Европейската конвенция за правата на човека" - означават "отказ от нашите (договорни) ангажименти и започване на Фрекзит".

FRENCH ELECTIONS 2022