Тези кадри от снимачната площадка на руски ТВ сериал нямат нищо общо с войната в Украйна

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Видеоклип, в който двама мъже облепят с тиксо и нагласят кукла с човешки размери, е споделен над хиляда пъти във Facebook от началото на април. Текстът на публикацията внушава, че смъртните случаи на цивилни граждани в Украйна са инсценировка, целяща да бъде обвинена руската армия. Този клип обаче не доказва нищо подобно: това са кадри от подготовката на заснемането на руски сериал във град Всеволожск, направени на 20 март 2022 г. Това потвърдиха няколко свидетели пред AFP, включително и авторът на видеото. Информацията се потвърждава и от метаданните на оригиналния файл. Видеото няма нищо общо с продължаващата война.

"Скоро ще има "нови цивилни убити" от руската армия - жалки и трагични са фашагите...", гласи Facebook пост, споделящ видео, в което двама мъже, приклекнали на тротоара, облепят с тиксо манекен с реалистично лице. Видеото е публикувано във Facebook на 6 април 2022 г. и оттогава е споделено над 1000 пъти.

Скрийншот на пост, споделящ невярна информация онлайн, направен 13 април 2022 г.

Видеоклипът беше споделен в контекста на неотдавнашните разкрития в украинския град Буча. След напускането на руските сили в началото на април по улиците на града бяха открити десетки трупове.

Кадрите на безжизнени тела по улиците на Буча, направени от журналисти на място, включително и от репортери на AFP, предизвикаха възмущение по цял свят и призиви за разследване на евентуалните военни престъпления.

Руското министерство на отбраната отрича отговорност, като заявява, че руските военни "са се изтеглили напълно от Буча още на 30 март", а Кремъл обяви снимките и видеата от града за "фалшификати", измислени от Украйна.

Но сателитните снимки изглежда опровергават руските твърдения, че намерените в Буча трупове в цивилни дрехи са се появили след като техните сили са се изтеглили от града, разположен на около 30 км от Киев.

На 13 април 2022 г. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа публикува доклад. Макар и да обхваща период преди разкритията в Буча, документът констатира данни за нарушения на международното хуманитарно право от Русия.

AFP вече опроверга и други твърдения, че труповете, видени по улиците на Буча, са "статисти", участващи в "инсценировка".

Видеото с манекен, обвит с тиксо, също не доказва, че жертвите в конфликта са инсценирани, защото няма връзка с руско-украинския конфликт, а е заснето по време на снимките на телевизионен сериал в Русия, близо до Санкт Петербург на 20 март 2022 г.

Видеоклип, качен първо в TikTok

Първоначално това 16-секундно видео е публикувано в TikTok на 29 март 2022 г. от руския комик Филип Федорчук с текст:"Подготовка на модел за падане в киното":

Скрийншот на пост в TikTok, направен на 12 април 2022 г.

В TikTok видеото е гледано повече от милион пъти, но след това е качено и в други платформи като Telegram. Акаунтът "U_G_M" го споделя с твърдението, че кадрите показват как "украинските въоръжени сили [подготвят] своите инсценировки, за да крещят с пълно гърло: "виновен е Путин", а след това "като в Буча" да разпръснат тези манекени "по улиците на Киев или Николаев". Надпис "U_G_M" може да се види и на видеото, споделено във Facebook.

Същият ден видеото е публикувано и в Twitter със сходни твърдения.

Кадри, заснети на 20 март във Всеволожск по време на снимките на телевизионен сериал

Пред АFP Филип Федорчук потвърждава, че е автор на това видео, което е заснел "на 20 март във Всеволожск", близо до Санкт Петербург, по време на снимките на телевизионен сериал, в който е участвал като статист.

АFP провери метаданните на оригиналното видео през сайта "Metadata2go" и така потвърди, че те са заснети с iPhone 11 Pro Max на 20 март, в 17:43 ч. московско време.

Скрийншот на справка от уебсайта Metadata2go, направен на 12 април 2022 г.

AFP пренесе GPS данните от видеофайла и открихме, че те водят до град Всеволойск, на около 20 км североизточно от Санкт Петербург.

Скрийншот от сайта coordonnees-gps.fr, направен на 12 април 2022 г.

Албертик - модел, увит в скоч заради падането

Пред AFP Мария Нистияну, част от екипа на телевизионния сериал, обясни, че видеото, качено в социалните мрежи, е заснето непосредствено преди заснемането на сцена, показваща фаталното падане на мъж от висока сграда. "Виждате как ръководителят на каскадите и неговият асистент подготвят манекена: оплепят го с тиксо, за да не се разпадне на парчета при падането."

Тя обясни, че манекенът е известен като Албертик.

Снимките на подобна поредица от този телевизионен сериал наистина са били насрочени за 20 март във Всеволожск, както AFP успя да потвърди, като направи справка с подробния план на снимките за този ден.

Надежда Колобаева, първият асистент-режисьор на продукцията, също е публикувала няколко снимки и видеоклипове от заснемането на тази сцена, като сама опровергава манипулативното използване на видеото.

AFP вече опроверга сходни твърдения базирани на манипулативно използване на кадри от снимките от друга продукция .

украинско-руски конфликт