генерал-майор Роджър Клутие-младши говори по време на брифинг в Пентагона във Вашингтон, 10 май 2018 г. ( AFP / Jim WATSON)

Руските военни не са пленявали високопоставен командир от НАТО

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

В средата на април 2022 г. десетки хиляди потребители споделиха в социалните мрежи твърдението, че "Руските въоръжени сили край Мариупол" са заловили "командващия на НАТО генерал Клутие". Но от НАТО, чиито сухопътни сили той командва, заявиха пред AFP, че твърдението е "напълно невярно". Публикации в социалните мрежи доказват също, че генерал-лейтенант Роджър Клутие е участвал в различни събития в Турция след датата, на която слуховете твърдят, че е бил задържан.

"Главният командир на силите на НАТО генерал Клутие е бил заловен от руските сили край Мариупол. Голям скандал очаква Америка?", пише в картинка, публикувана във Facebook в средата на април 2022 г. и споделена повече от 9100 пъти оттогава. Към текста има снимка на мъж във военна униформа с американското знаме зад него.

Постът е придружен от дълъг текст, в който се казва, че слуховете "вече са потвърдени" и че "беше заловен от Русия, докато се опитваше да избяга от Мариупол, след като дава военни инструкции на украински и наемни войски". Твърди се още, че западните сили са се опитали да го освободят с хеликоптери. В тези публикации от 13 април 2022 г. се заключава, че арестът на Клутие доказва, че "Пентагонът е командвал войната в Украйна"

Някои публикации като тази или тази са по-малко категорични: според тях слуховете за пленяване на Клутие са зачестили.

Скрийншот на пост, споделящ невярна информация, направен на 14 април 2022 г.

Подобни твърдения се споделят на други езици и вече бяха проверени от AFP на френски и сръбски. НАТО обаче потвърди пред AFP, че Роджър Клутие не е пленен от руската армия и не се намира в Украйна..

НАТО отрича Клутие да е бил заловен в Украйна

Пред AFP на 8 април 2022 г., Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. (SHAPE), базирано в Белгия, отрече генерал-лейтенантът да е бил заловен от руските сили.

"В интернет се разпространяват слухове, че генерал-лейтенант Роджър Клутие, командир на Съюзните сухопътни сили, е бил заловен в разгара на военни действия в Украйна, по-конкретно в Мариупол", уточни говорител на SHAPE. "Тези твърдения са напълно неверни", допълни той, като отбеляза, че Клутие за последен път е посетил Украйна "през юли 2021 г., за да проведе дискусии в Сухопътния щаб в Киев за укрепване на партньорството на НАТО с храбрите и боеспособни сили на Украйна".

Клутие в актуални публикации в социалните медии

Няколко други доказателства потвърждават, че командирът не е в Украйна, а в Измир, Турция - където е базирано Съюзното командване на НАТО по сухопътни операции . На 5 април 2022 г. Роджър Л. Клутие публикува на страницата си в LinkedIn клип от своя реч на събитие на НАТО в Измир. Това става след като слуховете за ареста му за първи път започват да се разпространяват на други езици (например тук).

На следващия ден, в отговор на потребител на социалните мрежи, който коментира слуховете за залавянето му от руснаците, командирът пише, че "тези слухове са напълно неверни".

Скрийншот на коментар в LinkedIn на генерал Клутие, направен на 11 април 2022 г.

Командирът e и на снимка във Facebook пост на потвърдения профил на Общото командване на НАТО в Турция от 5 април 2022 г.

Неотдавна Клутие ръководи церемонията по награждаването на "27 изявени военни и цивилни в рамките на Съюзното сухопътно командване на НАТО", отразено в публикация в профила му в Linkedin от 13 април 2022 г. Видео от церемонията, която се е състояла в Турция, е споделено и в Youtube канала на щаба на сухопътните войски на НАТО. Носителят на наградата, офицерът от канадската армия Александър Ландри, също публикува своя снимка с Клутие на 13 април 2022 г. в профила си в Linkedin.

На 14 април 2022 г. Клутие публикува още едно видео, на което посреща командира на Многонационалния корпус - Югоизток генерал-майор Драгош-Думитру Якоб в щаба на LANDCOM в Измир.

Скрийншот от видеото, публикувано в LinkedIn от генерал-лейтенант Роже Клутие на 14 април 2022 г., от срещата с генерал-майор Драгош-Думитру Якоб, проведена на 14 април 2022 г.

AFP потърси, но не откри информация за негово пленяване на уебсайта на руската държавна информационна агенция ТАСС. Последното споменаване на командира на НАТО Клутие в сайта е от март 2021 г. AFP не откри споменаване на Клутие и в официалния канал в Telegram на чеченския лидер Рамзан Кадиров, чиито сили се сражават в Мариупол, където според някои твърдения се предполага, че е извършен арестът.

Какво се вижда на видеото "ареста"

В някои публикации като тази се споделя и предполагаем "видеозапис от ареста" на Клутие. На видеото е мъж със замъглено лице с белезници, придружен от двама служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). В горния ляв ъгъл има снимка на американския генерал-лейтенант Роджър Л. Клутие, а в долния десен ъгъл се вижда водният знак на руската държавна информационна агенция РИА Новости.

AFP направи обратно търсене на видеото, което според публикациите показва как генерал-лейтенант Клутие е пленен от руските сили. Резултатите показаха, че същият видеоклип е публикуван от няколко руски медии (тук, тук, тук, тук) в статии от 7 април 2022 г., в които пише за мъж, задържан през март 2022 г. в Крим от Федералната служба за сигурност на Русия с мотива, че под прикритието на бежанец е членувал в незаконен батальон.

Видеоклипът е публикуван и от руската държавна информационна агенция ТАСС (тук), както и от руската държавна национална телевизионна мрежа, управлявана от руското министерство на отбраната, Звезда (тук) в статии, посветени на същия арест.

На кадрите, публикувани от руските медии, в горния ляв ъгъл не се вижда образът на генерал-лейтенант Клутие, който изглежда е добавен от потребителите на социалните мрежи. На видеото, публикувано във Facebook, присъства и логото на руската държавна информационна агенция РИА Новости. AFP откри статия на РИА Новости, която споделя същото видео със заглавие "Войник от батальон на кримските татари е задържан в Крим".

Според всички медийни източници - включително РИА Новости, ТАСС и Звезда - които цитират пресслужбата на ФСБ за Крим и Севастопол, руските офицери са задържали в Крим гражданин на Украйна, подозирайки го в участие в дейността на незаконното въоръжено формирование Кримско-татарски доброволчески батальон.

Скрийншот от статия на руската информационна агенция РИА Новости, направена на 14 април 2022 г.

Отношенията между НАТО и Украйна

Въпреки че НАТО "остро осъди" инвазията, организацията не се намеси пряко в конфликта. Някои членки обаче изпратиха военно оборудване за украинската армия.

Отношенията на НАТО с Украйна датират от началото на 90-те години. Украйна не е член на Северноатлантическия договор и не е обхваната от гаранциите за сигурност в споразумението на Алианса, както е обяснено на сайта на НАТО. Целта на Киев да задълбочи сътрудничеството си с НАТО и с Европейския съюз неведнъж е предизвиквала гнева на Москва, която тълкува подобни отношения като заплаха.

Превод и адаптация
украинско-руски конфликт