Този горящ автобус в Италия не е електрически

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Кратък клип на автобус, обхванат от силни пламъци, е споделен в интернет на различни езици с твърдението, че показва електрически автобус, чиито батерии са се запалили. От транспортната компания и местната пожарна обаче потвърдиха, че автобусът не е електрически, а на метан. Инцидентът е станал в италианския град Перуджа в средата на април.

"Взрив и пожар на акумулаторите на електрически автобус", гласи текстът на Facebook пост от 20 април 2022 г. с видео от горящ градски автобус. Постът е споделен на 13 хил. пъти. Същите кадри и твърдението, че става дума за електрически автобус, са споделени на други езици като немски, английски, френски, холандски и испански.

Това не е първият път, в който в социалните мрежи се разпространяват подобни кадри, заедно с твърдението, че електрическите превозни средства се запалват лесно, което ги прави опасни. AFP провери подобни видеа, споделяни във Франция и Белгия и ги опроверга, съответно на немски и френски. 

Скрийншот на Facebook пост, споделящ невярна информация, направен на 2 май 2022 г.

Не на ток, а на метан

При обратно търсене на кадри от видеото откриваме публикации, от които става ясно, че инцидентът е станал близо до италианския град Перуджа. Италиански медии съобщават за автобус на метан, който е изгорял на 16 април. AFP успя да определи точното място на инцидента въз основа на информация за местоположението в публикациите.

В отговор на запитване от AFP на 26 април Стефано Петинари от пожарната служба в Перуджа потвърди, че горящият автобус е бил на "метан и дизел". Още на 16 април той публикува във Facebook групата на пожарната служба на Перуджа други кадри от пожара и следния коментар: "В 15,15 ч. два пожарни екипа от противопожарния участък на пожарната служба на PG излизат да се справят с пожар в автобус, задвижван с метан, на път SP 344, който се е движел от Понте дела Пиетра до Марсианезе." Според Петинари в автобуса не е имало пътници, а превозното средство е било проверявано от механик, тъй като е имало техническа неизправност. "Вероятно той се е запалил заради късо съединение", обясни още Петинари.

Говорител на Ferrovie dello Stato, компанията майка на дружеството, което експлоатира автобусите в Перуджа, също потвърди пред AFP на 27 април, че автобусът се е движел на газ.

Медии от няколко държави, специализирани в автомобилите (тук, тук, тук) пишат, че в Перуджа се движат автобуси от модела Iveco Cityclass. При сравнение на снимки на този модел (тук, тук, тук) с кадрите на горящия автобус от споделеното видео се вижда, че моделът е един и същ. Изабел Фийоньо, говорителка на производителя на превозни средства Iveco, също потвърди в имейл до AFP на 26 април, че горящият автобус не е електрически, а модел Cityclass. На светлосините автобуси в Перуджа има и надпис с думите "Io vado a metano" ("Аз карам на метан"). 

Скрийншот от Facebook видеото на пожарната, показващо изгорелия автобус (горе) и скрийншот от Perugia-Today, направени на 28 април 2022 г. Логото и надписа "Аз карам на метан" са оградени в червено от AFP.

Аксел Опп, експерт, управляващ бизнес  за одит на електрически мрежи, с когото AFP се свърза на 26 април, коментира, че е малко вероятно горящият автобус да е имал електрическа батерия. "Образуването на пламъците е абсолютно нетипично за горене на акумулаторни клетки. Ако това бяха литиеви клетки, те щяха да се взривят една след друга", обяснява той. "Освен това никой производител на електрически превозни средства не би монтирал на покрива батерия, която тежи няколко тона." 

AFP вече опроверга на български и друго невярно твърдение за електрически автомобили. 

Превод и адаптация