Тази снимка е от проект за настолна игра и няма нищо общо с "Азовстал"

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Стотици потребители на Facebook са споделили снимка с твърдението, че тя показва "защитна схема" на завода "Азовстал" в украинския пристанищен град Мариупол, който от седмици е атакуван от руските войски. Но илюстрацията, която показва мрежа от помещения под земята, всъщност води до нереализиран проект за настолна игра и може да се открие онлайн поне от 2017 г. насам.

"Схема за отбрана в Мариупол на Азовстал. Ето защо битките са трудни и защо се използват стратегически самолети и мощни бомби", пише във Facebook пост, споделящ рисунка на разрез на подземно съоръжение. Постът е споделен във Facebook от над 300 потребители от 17 април 2022 г. насам.

Скрийншот на Facebook пост с невярна информация, направен на 5 май 2022 г.

Металургичният завод "Азовстал" се намира в Мариупол и от седмици е под обсада на руската армия. На 3 май 2022 г. AFP информира как цивилни граждани са "оцелели в тунели под металургичния завод", докато той е бил под непрекъснат обстрел и как някои от тях вече са достигнали безопасно място. В материал от 6 май 2022 г. AFP цитира президентската канцелария на Украйна, според която близо 500 цивилни вече са евакуирани от Мариупол и завода.

Постът във Facebook, в който се твърди, че рисунката показва бункери под стоманодобивния завод в Мариупол, препраща към канала в Telegram "Български военен съюз Васил Левски", който публикува съдържание, свързано с паравоенната организация, носеща същото име. Според "Дневник" организацията е известна с прокремълските си позиции и с операциите за лов на мигранти по границата с Турция в миналото.

На 17 април 2022 г. каналът споделя публикация със същото изображение и текст като в твърдението във Facebook, но на руски език от руски канал в Telegram. Постът от българския канал е видян повече от 2000 пъти.

Въпреки че тунелите под "Азовстал" са последната линия за защита от руските войски в Мариупол, изображението няма нищо общо със завода. AFP проследи произхода на картинката и откри, че тя е създадена за проект за настолна игра, който е набирал публично финансиране през платформата Kickstarter, но така и не е бил осъществен.

AFP вече опроверга подобни твърдения на унгарски и словашки, според които изображението показва тайна лаборатория в завода "Азовстал".

Рисунката е използвана в проект за настолна игра

Изображението е индексирано за първи път от системата за обратно търсене TinEye на 15 декември 2017 г. Линкът води към платформата за набиране на средства Kickstarter като представяне на проект за настолна игра, наречен "Blackout 1.0". Според информацията на страницата кампанията е започнала през 2015 г. и е прекратена същата година.

Проектът след това е преименуван на "Blackout: Journey into Darkness". Според коментарите на потребители, твърдящи, че са подкрепили проекта с финансиране, той така и не е бил завършен и те питат какво е станало с парите им.

Изображението се появява в раздела на "Blackout 1.0", в който се представят светът и историята на настолната игра: "През последните години нуждата от влизане в тези окупирани градове нарасна. Преди много години човечеството се е оттеглило на сигурно място под повърхността, заемайки изоставени убежища, бази и силози."

Изображението на бункера на страницата на проекта за настолна игра в Kickstarter. Скрийншот, направен на 21 април 2022 г.

AFP се опита да се свърже с двама художници, автори на някои рисунки от страницата на настолната игра в Kickstarter, за да разбере нещо повече за тази рисунка. Еми Валбак, художничка от Малмьо, работила по някои елементи на проекта, заяви пред AFP на 21 април 2022 г., че разпознава изображението от играта. "Работих като концептуален художник за този проект, но не и за това конкретно изображение. Разпознавам изображението и знам, че то е от играта, но го е направил друг художник."

Единствената разлика изглежда е, че изображението, което се разпространява онлайн, е с руски надписи на различните помещения (например жилищно помещение, градина, бар и кафе и т.н.), но руският текст отговаря на оригинала на английски.

Върху изображението, разпространявано онлайн, има и етикет с потребителско име "@savunmaisleri". Търсейки резултатите по това име, AFP откри турския акаунт в Twitter Savunma İşleri, който редовно публикува изображения и видеоклипове, свързани с военно оборудване и Русия.

Twitter акаунтът е публикувал изображението на 3 април 2022 г. с текст: "#Украйна: новите жилища ще бъдат проектирани с бомбоубежище и подсилен подземен паркинг. Всъщност идеята не е нова, в Израел отдавна са построени много къщи по този начин, а в някои апартаменти дори има бронирани складове."

AFP писа на въпросния акаунт, за да научи повече за източника на изображението, но до публикуването на статията не получи отговор.

При обратно търсене на изображението се вижда, че то има собствен живот и се споделя независимо от проекта за настолната игра, но AFP не откри версии на илюстрацията, по-стари от тази, качена в Kickstarter . Някои от версиите са шеги, други го представят като възможен проект на бункер, но при всички случаи хората изглежда са наясно, че става дума за произведение на изкуството, а не за чертежи на съществуващо съоръжение.

AFP вече опроверга и други случаи на подвеждащо използване на кадри или изображения с твърдения, че имат нещо общо с войната.

Превод и адаптация
украинско-руски конфликт