Украински войници патрулират на улица в Буча, северозападно от Киев, на 2 април 2022 г. ( AFP / Ronaldo SCHEMIDT)

Тази снимка на повредени автомобили не доказва, че насилието в Буча е инсценирано

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

В публикации в социалните мрежи, споделени хиляди пъти от края на април насам, снимка от украинския град Буча е представена като доказателство за това, че твърденията за насилие от руските войски в града са "инсценировка". Като аргумент се изтъква, че на кадъра има видимо смачкани автомобили, а в същото време прозорците на близката сграда са здрави. Кадърът обаче не доказва инсценировка. Свидетелствата на местните жители, репортажите от града, както и други кадри потвърждават, че на това място е имало насилие. Макар и конкретната причина за щетите по автомобилите да не може да бъде потвърдена по категоричен начин, доказателствата сочат, че щетите по колите не са причинени от експлозии, а по-скоро от други превозни средства, когато жилищният квартал е бил окупиран от руски войници и танкове.

"Бих искал да поръчам от тези висококачествени супер здрави прозорци от Украйна, които остават непокътнати и цели след експлозията на руска бомба преобърнала всички автомобили. Моля, добавете в поръчката и мазилката, с която са измазани къщите наоколо", пише на 21 април 2022 г. Facebook потребител, споделяйки снимка на обърнати коли, под която стои същия текст на английски. Друг пост от 26 април споделя кратко видео със същата снимка и човек, говорещ на английски. Потребителят пише: "В Украйна бомбардировките обръщат коли на улиците но стъклата на къщите остават цели". Двата Facebook поста са споделени над 700 пъти оттогава..

Това не са единствените публикации в социалните мрежи. Във Facebook и Instagram се появиха и други постове, които споделяха същата снимка и твърдяха, че сцената е "фалшива" или "инсценирана". Снимката се разпространяваше и в постове на унгарски, полски, гръцки, френски и испански .

Публикациите в социалните мрежи се появиха след оттеглянето на руските войски от предградието на украинската столица Киев - Буча. Районът беше под руски контрол близо месец, като окупацията бе започнала на 27 февруари. Екип на AFP пристигна в Буча на 2 април и свидетелства за големите щети и за 20 трупа в цивилни дрехи, лежащи по улица "Яблонска".

Украйна обвини руските сили в извършване на военни престъпления срещу цивилни в района. Украинският президент Володомир Зеленски заяви на 29 април 2022 г., че 900 тела са открити в района на Буча. Организацията на обединените нации е документирала "незаконни убийства" на близо 50 цивилни в града, включително чрез екзекуция. Русия отрече отговорност и обвини Украйна, че е разположила телата след изтеглянето на войските ѝ. Веднага след тези твърдения The New York Times публикува анализ на сателитни кадри от улица "Яблонска", направени в средата на март и ги сравни с кадри от 1 и 2 април. AFP също потвърди на базата на сателитни кадри, че някои от телата са били на улицата от седмици и така също опроверга твърденията, че става дума за инсценировка.

Снимката с обърнатите автомобили, споделяни с твърденията, че доказва "инсценировка" на бомбардировка, е още един пример за подобни внушения. Анализът на репортажите от място, кадрите и свидетелските показания не потвърждават, че там е имало бомбардировка, а по-скоро, че те доказват присъствие на руски войници и танкове. Освен това кадри, заснети с дрон, изглежда показват, че повредените автомобили са били на това място по време на руската окупация, а не са преместени там след изтеглянето на войските.

Снимка на жилищна сграда, превзета от руски войници

Чрез обратно търсене на изображения в Google, AFP установи, че снимката в публикациите е направена на 4 април от Родриго Абд за Associated Press (AP) и е публикувана със следното описание: "Украински войник се разхожда с деца, минавайки покрай разрушени автомобили в резултат на войната срещу Русия, в Буча, в покрайнините на Киев, Украйна, понеделник, 4 април 2022 г."

Скрийншот от сайта за снимки на Associated Press, направен на 2 май 2022 г.

Абд разказа пред AFP, че е научил от живеещи в района, че руски войници са превзели жилищната сграда.

"Сградата е била един от щабовете на руската армия в Буча", каза още той и добави, че в квартала е имало множество следи от поражения, включително следи от танк в калта близо до обърнатите автомобили.

Освен снимката AP публикува и видео от същото място.

AFP потърси сгради с подобна "Г" форма в Google Earth и Google Street View и така геолокализира сградата от снимката. Тя е разположена на площада, граничещ с улиците "Централна", "Садова", "Водопровидна" и "Яблонска".

Скрийншот от Google Street View от 2015 г. на жилищния комплекс на улица "Централна" 33 в Буча, направена на 5 май 2022 г.

Новинарската агенция Reuters и фотографската база данни Getty Images публикуваха още снимки от същото място от различни дни, на които се виждат повредени автомобили, както и отломки на земята пред сградата.

Още снимки и видеа бяха публикувани и от членове на Facebook групи на жители на Буча с над 30 000 последователи.

В тази Facebook група потребител публикува същата снимка, споделяна в социалните мрежи и пита за нея. Facebook потребители коментираха твърдението и AFP потърси в групата коментар от очевидци.

Един от Facebook потребителите написа: "колите са били преобърнати от тежка техника, а не от бомби". Той отбеляза, че "отстрани на оранжевата кола има голяма драскотина, вижда се, че е била преобърната от бронетранспортьор или нещо подобно".

Интернет потребителите потвърдиха и точния адрес, на който са направени снимките: улица"Централна" 33, до детска градина № 6 "Яблонка" в Буча. Този жилищен комплекс се намира само на десетина минути пеша от печално известната улица "Яблонка", откъдето журналистите от AFP предадоха, че са видели десетки трупове.

По-долу е скрийншот от още снимки и клипове, споделени във Facebook групата на живеещи в Буча, включително и на бял бус (ограден в червено от AFP ), който също е бил повреден и паркиран близо до оранжевата кола от подвеждащия Facebook пост.

Скрийншот на публикация във Facebook, направен на 4 май 2022 г. ( AFP / )
Скрийншот на публикация във Facebook, направен на 4 май 2022 г.

На 26 април AFP се обади на телефонния номер, изписан на буса, и така се свързва с Павел Станиславович Диринко, управител на компанията.

"Това е нашият автомобил, един от тези, които са откраднати от базата ни в Буча", обясни той. Диринко посети мястото, където е намерен автомобилът, и съобщи за AFP по телефона:

"Автомобилът е изпочупен от всички страни. Изглежда така, сякаш голямо превозно средство - танк или бронетранспортьор - се е блъснало в него. Трябва да е било превозно средство с широки колела или верижна машина. В почвата има дълбоки следи. В асфалта има дупки. По бялата каросерия има драскотини в тъмнозелен цвят".

Той изпрати тези снимки, показващи щетите:

Снимки, направени от Павел Станиславович Диринко и изпратени на AFP на 26 април 2022 г., показват щети по бял бус в Буча

AFP показа снимка на асфалта на военни експерти. Подполковник Марсел Подхородецки, заместник-говорител на главният командващ на полските въоръжени сили, заяви: "Това определено са следи от вериги от танк или бронирано превозно средство".

С цел да открие още свидетели AFP потърси в Google адреса на сградата - улица "Централна" 33 и така откри, че там е регистрирана медицинска компания. Управителката ѝ Елена Труш коментира, че в продължение на месец апартаментът ѝ на четвъртия етаж "е бил окупиран от руските войници" заедно с други апартаменти. Тя каза, че е напуснала Буча на 26 февруари и е успяла да се върне едва след оттеглянето на руската войска.

"Повечето от апартаментите вече са напълно разрушени. Имам късмет, че моят не е толкова разрушен. Войниците спяха там, изпиха целия алкохол и използваха моите помещения", казва тя.

Попитана дали има следи от бомбени взривове в квартала, както се твърди в публикациите в социалните мрежи, тя отговори: "Няма следи от експлозия около сградата. Не съм видяла, когато я посетих".

Тези разкази съвпадат с репортаж на Reuters от 7 април за същия жилищен комплекс, придружен от снимки на руски военни превозни средства, паркирани пред сградата. Репортажът цитира като източници поне десетина жители, описва предполагаеми убийства и заплахи от страна на руски войници, превзели няколко апартамента в сградата. В публикацията не се споменава за експлозии или взривове.

Жителят, посочен в материала на Reuters, Олексий Тарасевич, разговаря с гръцкия сайт за проверка на фактите Ellinika Hoaxes за автомобилите, които се виждат на снимката, споделяна в социалните мрежи:

"Колите в двора на къщата ни бяха преобърнати от руски войници. Те направиха това, за да скрият военното си оборудване. Когато се строяха тези "убежища", руските войници поддържаха техниката си в близост до сградите и я скриваха с коли от двете страни. Освен това те покриха оборудването с килими и одеяла, които взеха, след като нахлуха в къщата от снимката, за да не бъде заснето от сателит или дронове."

Въпросните повредени коли се виждат и на кадри от Буча, заснети от прокиевски бойци с дрон на 29 март 2022 г., когато градът все още е под руска окупация. Резолюцията на видеото е твърде ниска, за да може AFP да направи категорични заключения по тях, но кадрите изглежда показват същите повредени автомобили от публикациите във Facebook. Кадрите от дрон противоречат на твърденията, че колите са били поставени там по-късно след изтеглянето на руските войски. Кадрите от дрона са проверени от независимия рускоезичен портал "Медуза".

Скрийншот от кадрите, заснети с дрон от 29 март 2022 г. Мястото на повредените автомобили е отбелязано с кръгче от AFP на 29 април 2022 г.
Сравнение на близък план на кадрите от дрон от 29 март 2022 г. (вляво) и изображението, разпространено във Facebook (вдясно).


В заключение може да се каже, че снимката на повредените автомобили и непокътнатите прозорци не доказва, че насилието в Буча е инсценировка. Снимките, интервютата и журналистическите репортажи потвърждават, че около тази жилищна сграда са извършени престъпления и разрушения. Въпреки че не успяхме да потвърдим пряката причина за щетите по автомобилите, свидетелски разкази, както и други доказателства сочат, че те се дължат на сблъсък с военна техника, а не на бомбен взрив. Kадрите, заснети с дрон, изглежда показват, че повредените автомобили са били там по време на руската окупация на Буча и следователно не са поставени там след изтеглянето на руската войска.

AFP вече опроверга различни твърдения, внушаващи, че насилието в Буча е инсценирано. Като например кадри от снимачна площадка на руска продукция, публикувани с внушението, че показват как се измислят цивилни жертви, за да бъде обвинена руската армия или пък твърденията, че труповете по улиците в Буча са всъщност статисти.

Превод и адаптация
украинско-руски конфликт