Президентът на САЩ Джо Байдън говори в Центъра за събития на Фондацията на възпитаниците на Селскостопанския и технически държавен университет на Северна Каролина в Грийнсбъро, Северна Каролина, 14 април 2022 г. ( AFP / Mandel NGAN)

Около президента Байдън е имало хора, когато уж се опитва да се ръкува с въображаем човек

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Видеозапис, показващ президента на САЩ Джо Байдън в края на речта му в Селскостопанския и технически университет на Северна Каролина в Грийнсбъро през април 2022 г., е споделен хиляди пъти от български Facebook потребители с твърдението, че той се опитва да се ръкува с въображаем човек, след което се лута наоколо и изглежда объркан. Но кадри от различни ъгли показват, че вдясно от него и зад сцената е имало хора от публиката. Жестовете на Байдън в края на речта му изглежда са били насочени именно към тези хора. 

"БАЙДЪН СЕ ОПИТА ДА СЕ РЪКУВА С НЕСЪЩЕСТВУВАЩ ЧОВЕК (ВИДЕО)", гласи заглавието на тази публикация от 14 април 2022 г. Тя е споделена над 3100 пъти във Facebook оттогава. Кратко видео на американския президент Джо Байдън е вградено в публикацията. На него изглежда, че в края на речта си сякаш протяга ръка и се здрависва с въздуха, а след това се лута объркан.

Видео от същото събитие е публикувано и от други потребители (тук и тук) със сходни твърдения. Множество коментари към публикациите твърдят, че това е доказателство, че Байдън е сенилен.

"Защо мъчат човека така, не разбирам!", пише потребител, споделил видеото. "Поради успехите на руската армия Байдън най-накрая окончателно полудя. След като Байдън завърши речта си, той се обърна и се опита да се ръкува с празнотата..", пише друг.  

Скрийншот от Facebook пост, споделящ заблуждаваща информация. Направен на 12 май 2022 г.

Твърденията бяха споделени в Twitter и от няколко републиканци като сенатор Тед Круз Републиканци (тук) и представителката Марджъри Тейлър Грийн (тук), както и в Instagram тук от рапъра Snoop Dogg, който и преди това се е подигравал с Байдън

Подобно тълкуване на видеото обаче е потенциално подвеждащо. Кадрите от събитието, заснети от различни ъгли, показват, че хора от публиката са седнали в близост до сцената. Жестовете на Байдън изглежда са били насочени към тях.

Откъде е видеоклипът?

Видеото, което се споделя в социалните мрежи, показва реч на Байдън пред студенти по роботика и киберсигурност от Селскостопанския и технически държавен университет на Северна Каролина. Това е най-големият исторически черен университет в страната. Американският президент държа реч след посещението си в учебното заведение на 14 април 2022 г.  AFP също съобщи за събитието.

По време на визитата си президентът разгледа инженерния изследователски и иновационен комплекс на университета "Харолд Л. Мартин старши" и се срещна със студенти преди да излезе на сцената за реч в кампуса на учебното заведение.

По време на посещението си Байдън обсъди законопроект за иновациите, целящ да подобри американското производство. Грийнсбъро е пример за "регионална производствена екосистема", която Байдън иска да изгради в цялата страна, за да създаде индустрия, която да се противопостави на нарастващото влияние на Китай.

Президентът на САЩ Джо Байдън наблюдава разходката на роботизираното куче "Спот" по време на обиколка на Инженерния изследователски и иновационен комплекс "Харолд Л. Мартин старши" в Селскостопанския и технически държавен университет на Северна Каролина в Грийнсбъро, Северна Каролина, 14 април 2022 г. ( AFP / Mandel NGAN)

Поздрав към публиката

Записите на речите, произнесени по време на събитието, включително от Байдън, са публикувани в Youtube тук от местната телевизия WFMY News 2 и тук от Yahoo News. 

На кадрите, публикувани от WFMY News 2, камерата, която се отдръпва в края на речта на президента, показва хората от публиката, седнали зад и встрани от сцената. Жестът на Байдън изглежда по-скоро като поздрав или признание към публиката, отколкото като опит за ръкостискане с въображаем човек. Това може да се види в края на видеоклипа, като се започне от 1:16:40 ч. на стоп-кадрите по-долу:

Скрийншот от видеоклип, публикуван от WFMY News 2, на който Байдън жестикулира към публиката в края на речта си, произнесена на 3 май 2022 г.
Скрийншот от видеоклип, публикуван от WFMY News 2, на който Байдън жестикулира към публиката в края на речта си, произнесена на 3 май 2022 г.

 

 

Веднага след това на общ кадър на залата се вижда публиката, застанала на места от двете страни на сцената.

Скрийншот от видеоклипа, публикуван от WFMY News 2, от края на речта на Байдън, показващ тълпата, направен на 3 май 2022 г.

На няколко снимки на AFP от това събитие се вижда и публиката, вдясно и зад Байдън.

Президентът на САЩ Джо Байдън говори в Центъра за събития на Фондацията на възпитаниците на Селскостопанския и технически държавен университет на Северна Каролина в Грийнсбъро, Северна Каролина, 14 април 2022 г. ( AFP / Mandel NGAN)
Президентът на САЩ Джо Байдън говори в Центъра за събития на Фондацията на възпитаниците на Селскостопанския и технически държавен университет на Северна Каролина в Грийнсбъро, Северна Каролина, 14 април 2022 г. ( AFP / Mandel NGAN)

 

 

При търсене в Twitter на видеоклипове от 14 април 2022 г., в които се споменава Байдън, открихме туит, публикуван от акаунта на официалния студентски вестник на Държавния университет на Северна Каролина A&T, показващ видеоклип с изказване на губернатора на Северна Каролина Рой Купър. И тук се вижда, че зад сцената и вдясно от оратора има публика. 

Няколко други организации за проверка на фактите, като Politifact и LeadStories също публикуваха материали с анализ на тези кадри.

Статията, публикувана от Politifact посочва,  че според видеозаписа на цялата реч на Байдън, заснет под ъгъл от дясната страна на президента на САЩ, публикуван от американската кабелна и сателитна телевизионна мрежа C-SPAN,  след края на речта си (на 53-ата минута) президентът се обръща към събралите се вдясно зад него и им показва ръка, докато те стават, за да го аплодират. 

След това се обръща наляво и прави същия жест към седящите от тази страна, които също стават и ръкопляскат. Байдън се усмихна и на двете страни, преди да слезе по рампата към публиката пред подиума. 

Скрийншот от видеозапис, публикуван от американската кабелна и сателитна телевизионна мрежа C-SPAN, на жеста на Байдън към тълпата, направен на 3 май 2022 г.

Въпреки че видеото на C-SPAN свършва малко след този момент, на един от по-дългите записи от речта, публикувани в Youtube, се вижда как Байдън говори за кратко с хора от публиката, преди да излезе от залата, заобиколен от агенти на Сикрет сървис.

Президентът на САЩ Байдън и друг път е бил обект на дезинформация, като потребители на социалните медии са споделяли променени или извадени от контекста негови видеоклипове. Например този редактиран видеоклип, в който той е представен като че ли не знае къде се намира, или този подвеждащо редактиран видеоклип, в който се твърди, че Байдън признава, че неговият предшественик Доналд Тръмп е "все още президент". 

AFP опроверга  и други постове с манипулирани субтитри от реч на Байдън за ваксините, както и подвеждащо видео от срещата му с папа Франциск.

Превод и адаптация