Тези танкове се транспортират към военно учение в Западна Финландия, а не към руската граница

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

В началото на май десетки потребители споделиха във Facebook видеоклип, на който се вижда движещ се влак, натоварен с танкове.
Потребителите твърдят, че видеото показва как Финландия изпраща танковете си към границата с Русия. Това обаче е невярно. Финландската армия заяви пред AFP, че транспортирането е част от годишно учение, което е било планирано още преди войната в Украйна. Танковете са преместени в западната част на страната, далеч от руската граница.

В началото на май 2022 г. десетки потребители споделиха във Facebook видеоклип, който показва танкове, качени на движещ се влак. Един от потребителите пише: "Финландия започна активно прехвърляне на техника до границите с Русия - медии". Друг потребител коментира: "Финландия прехвърля военна техника към източната граница. Местното население записва прехвърлянето на военна техника до границата с Русия. По принцип това са танкове Leopard."

Видеото е качено и на този сайт, който често споделя опорни точки на Кремъл.

Скрийншот на Facebook пост, споделящ невярна информация. Направен на 16 май 2022 г.

Подобни публикации бяха споделени и на други езици, като немски и полски.

Твърденията за преместване на военно оборудване към руската граница бяха споделени и в рускоезични уебсайтове като Novostivl и Avia.pro.

Нахлуването на руските войски в Украйна в края на февруари 2022 г. накара Швеция и Финландия да поискат присъединяване към НАТО. Москва определи намеренията на двете държави като заплаха. Руският президент Владимир Путин многократно посочи разширяването на НАТО на изток като една от причините за нахлуването в Украйна. Именно в този контекст видеоклипът беше споделян в социалните мрежи.

Най-старата версия на това видео, която AFP успя да открие, е от 3 май 2022 г. То е публикувано в канала BelVestnik в Telegram заедно с текст на руски език. Открихме съобщението чрез водния знак, който личи върху видеото в някои публикации във Facebook.

Финландия официално обяви намерението си да се присъедини към НАТО в неделя, докато управляващата партия на Швеция заяви, че подкрепя членството, отваряйки вратата за съвместна кандидатура. Oще в самото начало Кремъл реагира на намеренията за разширяване на съюза на север, като заяви, че ще трябва да предприеме "военно-технически" стъпки, ако Финландия се присъедини към организацията, което "определено" ще представлява заплаха за Русия.

Какво показва клипът?

Видеоклипът показва влак, превозващ танкове, без да се посочва дата или точно място.

Отделът за проверка на фактите към германската информационна агенция dpa откри къде в град Тампере е направен записът. AFP също успя да открие мястото, показано на видеото, разположено в северозападната част на града.

До релсите се вижда бяла жилищна сграда с балкони, а вдясно - червен комин. До влаковата линия има метално ограждение.

Влакът се движи покрай комина към западната част на страната, а не на изток, както се твърди в подвеждащите публикации.

Кадри от видеоклипа, разпространен във Facebook (вляво), и от Google Street View (вдясно)

Новинарските агенции AP и Reuters също провериха видеото в публикации от 4 и 5 май, а финландската радиотелевизионна компания пише за него на финландски и руски, съответно на 4 и 5 май. Медиите посочват, че причината за преместването на танковете е военното учение Аrrow 22 . AFP публикува снимки на военното учение в Нийнисало, Западна Финландия, на 4 май и ги разпространи в Twitter на следващия ден. В учението са участвали подразделения от Обединеното кралство, Латвия, Естония и САЩ.

Вели-Пекка Кивимяки, преподавател по разузнаване по отворени източници в американското учебно заведение "Джонс Хопкинс Кригер", публикува подобна информация в Twitter на 3 май: "Ако видите видео с танкове, превозвани с влакове във Финландия, това е, защото там се провежда редовно планирано, обявено танково учение. ("Стрела 22")." По този начин той цитира туит на финландската армия от 2 май 2022 г., в който се обявява началото на военното учение. В този туит могат да се видят и танкове върху влаковете.

Годишно военно учение, планирано преди нахлуването в Украйна

AFP изпрати видеото от публикациите на финландските въоръжени сили и потърси коментар на твърденията. На 10 май 2022 г. говорителят Хенрик Гахмберг отговори: "Транспортираните танкове във видеото са на път за провеждащото се учение "Стрела 22". "Стрела" е ежегодно техническо учение, но не се е състояло от 2019 г. поради пандемията от Covid-19". Той добавя: "То е планирано много преди войната в Украйна и няма нищо общо с нея!"

AFP намери доказателства, че ученията се провеждат ежегодно. През 2019 г. финландската армия обявява учението "Стрела 19" в прессъобщение от месец май. Международни и финландски медии съобщиха тогава за събитието (тук, тук, тук). То се е състояло и през 2018 и 2017 г.

В прессъобщение на финландската армия от 14 април 2022 г. се казва, че се планира в тазгодишното учение да участват около 3400 войници и 450 военни превозни средства. Част от подразделенията ще бъдат преместени в Нийнисало и съседния град Канкаанпаа между 26 април и 2 май. И двете места се намират северозападно от Тампере. В прессъобщението се уточнява, че верижните превозни средства ще достгнат до района на учението с железопътен транспорт и с други транспортни средства и това може да доведе до затруднения в трафика.

Говорителят Гахмберг коментира още: "Танковете бяха транспортирани от танковата бригада в Парола, край Хяменлина, до полигона Нийнисало край град Канкаанпяа." Парола се намира югоизточно от Тампере. Според Google Maps маршрутът на влака минава през Тампере и върви в посока обратна на руската граница, която е на около 270 км от мястото, където са заснети видеоклиповете.

В отговора си до AFP той обясни още, че не е имало транспорт на техника до руската граница и че "няма непосредствена военна заплаха за Финландия".

През 2021 г. AFP опроверга неверни твърдения, свързани с учения на НАТО в България и Румъния.

Превод и адаптация
украинско-руски конфликт