Доброволци от германската организация "Мисия на гарата" (Bahnhofsmission) приемат украински бежанци след пристигането им на гарата в Кьолн, 22 март 2022 г. ( AFP / Ina FASSBENDER)

Германия не "задължава" украинските бежанци да декларират имуществото си и да продават колите си

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

В средата на май 2022 г. над 30 хил. Facebook потребители споделят твърдения, че от 1 юни 2022 г. украинските бежанци в Германия ще бъдат задължени да докладват цялото си имущество пред властите, а ако не го направят ще бъдат подведени под наказателна отговорност. AFP обаче провери тези твърдения и доказа през официални източници, че са неверни. От Федералното министерство на труда и социалните въпроси също отрекоха твърденията. В действителност от 1 юни 2022 г. украинските бежанци в Германия ще могат да кандидатстват за по-широки социални помощи, отколкото са имали достъп до този момент.

"Немеца го е измислил", започва Facebook публикация , споделена повече от 26 000 пъти от 13 май насам. След това се казва, че след 1 юни украинските бежанци в Германия ще бъдат "прехвърлени" към Агенцията по заетостта и ще бъдат "задължени да предоставят информация за цялото си движимо и недвижимо имущество." Освен това ако личният автомобил "надвишава 7500 евро, собственикът трябва да продаде автомобила и да живее с тези средства.". Авторът на публикацията допълва, че "ако се разкрие измама или прикриване ще се носи съдебна отговорност по немското законодателство."

Към поста е споделена снимка на автомобил с украински номера.

Същите твърдения са публикувани в интернет сайтове като например тук и тук.

Скрийншот на Facebook публикация, споделяща невярна информация. Направен на 25 май 2022 г.

Сходни твърдения се споделят на чешки и словашки.

Твърденията създават впечатлението, че от 1 юни всеки украински бежанец в Германия ще бъде задължен да декларира пред властите цялото си имущество, а в противен случай ще бъде подведен под наказателна отговорност.

Тези твърдения обаче са неверни.

В действителност от 1 юни Германия ще даде възможност на пристигащите украински бежанци, които кандидатстват за социални помощи, да получат достъп до същите схеми за социално подпомагане като всички германски граждани или лица, получили убежище. Ако предвидените в закона условия са налице, то те ще имат достъп до повече механизми за социално подпомагане. Декларирането на размера на доходите и имуществото е част от критериите за кандидатстване за социални помощи, но по никакъв начин не е задължително за всички бежанци.

AFP се свърза с германските власти, които потвърдиха, че задължението за деклариране на активи се отнася само за тези, които искат да полуачват финансова помощ и които могат да докажат, че са в материална нужда, а не за всички бежанци, бягащи от войната.

Източник на твърдението

В публикацията на словашки от 7 май като източник на твърденията е посочен клип на руски, който се разпространява и в руската социална мрежа V Kontakte, но първоначално идва от TikTok.

Потребител с името "martirosov8" го споделя на 3 май 2022 г. и прави подобни твърдения като тези от публикациите във Facebook.

Във видеото той казва: "За бежанците от Украйна, които са в Германия и имат пари, играта свърши. От 1 юни всички украински бежанци ще бъдат прехвърлени в социални структури към бюрата по труда. И там те ще бъдат задължени да декларират своето движимо и недвижимо имущество".

Скрийншот от клип в TikToku, направена на 20 май 2022 г.

Във видеото се твърди още, че украинците ще трябва да продават автомобилите си, ако са на висока стойност.

"По отношение на автомобилите искам да отбележа, че ако автомобилът ви не струва повече от 7 500 евро, имате право да го запазите за себе си и в същото време да получавате социални вноски. Ако струва повече от 7 500 евро, сте длъжни да го продадете и да живеете от тези пари".

Според автора на видеото, в случай на "разкриване на измама или укриване на активи или движимо или недвижимо имущество", украинските бежанци ще бъдат подведени и под наказателна отговорност, тъй като германската страна уж ще "изиска от Украйна доклад за имуществото на всички украински граждани, които все още се намират в Украйна".

Както пише украинският сайт за проверка на факти StopFake, който също опроверга твърдението, въпросният потребител вече е разпространявал фалшиви новини в миналото.

Това невярно твърдение беше отразено и от чешкия портал Manipulatori.

В действителност: Повече помощи за украинските бежанци от 1 юни

Според интернет страницата на Федералното министерство на труда и социалните въпроси украинските бежанци, регистрирани за временна закрила (или убежище) имат право на социални помощи, ако отговарят на условията за това.

До 1 юни 2022 г. тази помощ се предоставя само в рамките на Закона за обезщетенията в областта на убежището или "AsylbLG" (Asylbewerberleistungsgesetz).

В началото на април обаче федералното правителство и правителствата на отделните провинции се споразумяха, че от 1 юни бежанците от Украйна ще имат право на достъп до повече социални помощи.

От тази дата бежанците от Украйна, които се нуждаят от помощ, ще могат да получават по-високи социални помощи в съответствие със Социалния кодекс (по-конкретно Глава II и Глава XII). Това ще им позволи също така да кандидатстват например за обезщетения за безработица по схемата "Hartz IV" и ще им даде по-добър достъп до здравеопазване. По отношение на помощите за издръжка те ще бъдат третирани по същия начин като лицата, вече получили статут на бежанци или като всеки германски гражданин.

Както е посочено на портала Germany4Ukraine, условието за този вид помощ е бежанците "да са били дактилоскопирани и фотографирани от властите; да са подали молба за временна закрила; да им е било издадено разрешение за временно пребиваване или временно разрешение за пребиваване или/и да отговарят на другите изисквания за получаване на обезщетения за основно подпомагане на доходите съгласно Глава II и Глава XII от Социалния кодекс".

"Преходът към предоставяне на обезщетения по Социалния кодекс ще осигури в бъдеще всеобхватна помощ за разходите за живот, здравеопазване и интеграция", пише в уебсайта.

"За да се улесни интеграцията, бежанците ще могат да започнат работа веднага, а ограниченията за по-нататъшно пребиваване ще бъдат облекчени."

Според уебсайта HandbookGermany, финансиран от Федералната служба на комисаря по миграцията, бежанците и интеграцията, според новите разпоредби "от 1 юни 2022 г. обезщетението ще се увеличи. (Бежанците) ще имат право и на здравно осигуряване и ще получават допълнителна помощ за интегриране на германския пазар на труда".

Заради продължаващата война много украинци в Германия имат право на помощ, дори ако имат активи в Украйна.

"При оценката на нуждата от помощ доходите и активите на дадено лице се вземат предвид, но само ако то има реален достъп до тях. Не всички доходи и активи на дадено лице се отчитат; прилагат се различни изключения", се посочва на уебсайта на министерството и на Germany4Ukraine.

"Към момента се приема, че активите в Украйна не са достъпни. Следователно те са освободени от данък."

Не всички украински бежанци, пристигнали в Германия, са задължени да декларират доходите и имуществото си, а само тези, които не са в състояние да покриват разходите си за живот и от които по този начин се очаква да докажат, че наистина са в тежко материално положение и се нуждаят от помощ за издръжка.

Германските власти: Ако не искате помощи, никой няма да изисква от вас да декларирате доходи или имущество

AFP се свърза с Федералното министерство на труда и социалните въпроси.

"Размерът на обезщетенията се определя съгласно същите законови изисквания както за други нуждаещи се от помощ хора, живеещи в Германия, независимо от тяхната националност или произход", обясни в имейл говорителят на министерството Доминик Ехрентраут.

"Дали и до каква степен някой се нуждае от помощ, зависи по-специално от неговите доходи и имущество. Този принцип се прилага и в AsylbLG.", коментира още Ехрентраут във връзка с украинските бежанци в Германия.

Попитахме и за обстоятелствата, свързани с евентуална продажбата на собствени активи или лични превозни средства, както се твърди в социалните мрежи.

Ехрентраут обясни, че в допълнение към общите правила сега има опростен подход към обезщетенията по Глава II и Глава XII заради пандемията от Covid-19.

"За период от 6 месеца в случай на Глава II и Глава XII се вземат предвид само значителните активи - за физически лица от стойност 60 000 евро нататък", каза още той и допълни, че всички активи под този праг ще бъдат игнорирани при оценката, а задължението за "рециклиране" на автомобили няма да става рутинно.

Ехрентраут също така потвърди пред AFP, че декларирането на доходи или имущество се отнася само за лицата, които търсят социални помощи или обезщетения за материално затруднение. "Ако сами не кандидатствате за държавни помощи, никой няма да поиска да декларирате доходи и имущество. Същото се отнася и за AsylbLG", заключи Ехрентраут.

Украинците, бягащи от войната, често са мишена на невярна информация в България. През април опровергахме твърденията, че държавата ще отпусне специален бонус за Великден само за украинските бежанци. По-рано доказахме, че видеоклип, за който се твърдеше, че показва актуално събитие на украинци в римското метро, всъщност е от 2018 г.

украинско-руски конфликт