Тази снимка не показва американския адмирал Ерик Т. Олсън, пленен в Мариупол

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Снимка на мъже във военни униформи е споделена хиляди пъти в социалните мрежи от средата на май насам заедно с твърдението, че показва как сред пленените от руската армия украински войници, защитавали стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, е бил и висш американски офицер. Твърдението обаче е невярно. Пенсионираният адмирал Ерик Олсън потвърди пред AFP, че не е бил арестуван от руснаците. Всъщност въпросната снимка е публикувана от руски държавни медии месец преди превземането на завода.

"Хитрата USA сврака с двата крака! Oт подземията на Aзовстал излезе американски адмирал", гласи заглавието на интернет публикация от 17 май 2022 г., посветена на "американски адмирал – специалист по спец. операции и тактическо ядрено оръжие Ерик Олсън".

Същият текст е публикуван и в други онлайн издания, като например тук, или в публикации във Facebook. Сходни твърдения бяха споделени заедно със снимка, на която един от войниците е обграден в червено.

Скрийншот на Facebook публикация, споделяща невярна информация. Направен на 27 май 2022 г.

Подобни твърдения се споделяха и в постове на английски във Facebook и Instagram, други онлайн публикации, а също така и на немски, чешки и словашки.

В някои публикации в социалните мрежи се твърди, че снимката доказва как всъщност САЩ участват във войната в Украйна.

Но AFP се свърза с Олсън, пенсионирал се през 2011 г. с висок чин .

Смутен от неверните публикации, в съобщение от 24 май, изпратено чрез социалната мрежа LinkedIn , Олсън заяви, че информацията за пленяването му е невярна.

"Мислех, че това вече е напълно опровергано, но сега, получавайки това съобщение, знаете със сигурност, че или не съм бил арестуван от руснаците в Украйна, или сигналът на мобилния телефон в килията ми в руския затвор е много добър", пише той. "С удоволствие потвърждавам, че първото е вярно."

Олсън добави: "Моля, приемете това съобщение като достатъчно доказателство, че не съм в руски арест."

Олсън е служил като командир на Командването за специални операции на САЩ от юли 2007 г. до август 2011 г. и е бил член на елитните военноморски сили SEALs. Извън армията той е заемал академични длъжности и е бил в управителните съвети на няколко американски компании.

Снимка, направена месец преди превземането на Мариупол

Публикациите в социалните мрежи са илюстрирани със снимки, които не са свързани с обсадата на Мариупол, разположен в Югоизточна Украйна, където се водят едни от най-ожесточените боеве, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г.

На 19 май Русия съобщи, че общо 1730 украински войници са се предали в стоманодобивния завод "Азовстал".

За да намери произхода на снимката, за която се твърди, че показва Олсън сред предалите се войници в Мариупол, AFP направи обратно търсене на кадъра.

AFP установи, че снимката е публикувана от контролираната от руските власти агенция Sputnik на 14 април, повече от месец преди пълното превземане на Мариупол.

Описанието на кадъра от Sputnik гласи: "Украински военнопленници присъстват на събитие в памет на загиналите в Луганската народна република в резултат на обстрел през 2014 г., в Луганск, ЛНР".

Скрийншот от страницата Sputnik, направен на 25 май 2022 г.

Луганската област се намира на около 300 км от Мариупол.

Снимката е използвана и от руската информационна агенция РИА Новости в статия на руски език от 14 април. Описанието на снимката се превежда така: "На събитието бяха доведени и украински военнопленници от Националната гвардия" в Луганска област".

Скрийншот от страницата RIA, направен на 25 май 2022 г.

И Sputnik, и РИА посочват Алексей Маишев като автор на снимката. В нито една от публикациите Олсън или друг чуждестранен боец не е споменат в описанието на кадъра.

AFP е публикувала повече от 800 публикации на различни езици, в които подробно са описани неверни и подвеждащи твърдения, свързани с войната в Украйна. Пълният списък на публикациите на английски може да видите тук. В началото на май опровергахме публикации на български, твърдящи манипулативно, че схема от проект за настолна игра всъщност представлява план на подземията на завода "Азовстал".

Превод и адаптация
украинско-руски конфликт