Тези кадри показват премахването на незаконна антена и нямат нищо общо с 5G

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Видеоклип публикуван с твърдението, че показва как "5G антена" в Перу се демонтира, защото създава опасност за здравето, е споделен стотици пъти във Facebook в края на май 2022 г. Твърдението обаче е невярно. Видеото показва как общинските власти в Мирафлорес премахват клетка за мобилна мрежа, монтирана незаконно. Събитието се развива през ноември 2019 г. когато в Перу все още няма 5G мрежа.

"В Перу премахват 5G антените, защото обществеността осъзна опасността, която представляват за човешкото здраве”, пише във Facebook публикация от 29 май 2022 г. Друг пост в социалната мрежа споделя същите кадри със сходно твърдение.

Скрийншот на пост, споделящ невярна информация. Направен на 30 май 2022 г.

Видеоклипът, показващ как работници премахват антена e споделен от испански, френски и полски потребители.

5G е пето поколение технология за мобилна връзка, която предлага много по-високи скорости за обмен на данни. По време на пандемията от Covid-19 5G стана обект на редица конспиративни теории, като например твърдението, че чрез ваксините в тялото се вкарват наночастици, които после се активират чрез 5G мрежата.

Но внушението, че видеото показва премахване на 5G aнтена, тъй като тя застрашава здравето, е подвеждащo. На кадрите се вижда демонтирането на антена за мобилни телефони в Мирафлорес, квартал на перуанската столица Лима, през ноември 2019 г. Според общината съоръжението е било монтирано без разрешение.

Това обаче не е 5G антена. Към ноември 2019 г. тази технология все още не е била внедрена в южноамериканската държава. Перуанското Министерство на транспорта и съобщенията уточнява това в изявление от 11 юни 2020 г., в отговор на добили популярност публикации (на испански), говорещи също за "демонтиране на 5G антени в Мирафлорес".

GSM антена, монтирана без разрешение на общината

В статия от 30 ноември 2019 г., озаглавена "Незаконно инсталирана антена беше демонтирана пред Парка на традициите на Мирафлорес" общината на Мирафлорес обяснява, че е пристъпила към премахването на тази 30-метрова антена, "инсталирана призори за изненада на жителите и властите". Статията е илюстрирана със снимка, на която се виждат работници около антена, идентична с тази от видеото, споделено във Facebook.

Ден по-рано местните власти от Мирафлорес публикуват във Facebook видеоклип, показващ работата на екипа по премахването на кулата, инсталирана без разрешение от общината.

През декември 2019 г. общината публикува по-кратко видео със същите кадри, на които се вижда премахването.

Абсолютно същите кадри като тези, които проверяваме, се виждат в репортаж от 30 ноември 2019 г. от перуанската медия RPP Noticias, посветен на премахването на незаконно поставената антена.

5G антените са разрешени през 2021 г.

Хосе Агилар, директор на отдела за комуникационна политика и регулация в Министерството на транспорта и комуникациите на Перу (MTC), заяви пред AFP през юни 2020 г.: "Засега няма планове за търг [относно 5G мрежата], но целта ни е да подготвим всичко, за да може [Агенцията за насърчаване на частните инвестиции] да обяви търг, който да бъде възложен от следващата администрация."

Потърсени отново от AFP през май 2022 г., MTC заявяват, че са разрешили инсталирането на първите 5G антени в страната през 2021 г. в градовете Лима, Ика, Трухильо, Арекипа, Канете, Уарочири, Калао.

Развитието на безжичните мобилни мрежи от 80-те години на миналия век до въвеждането на 5G комуникациите ( Kun Tian, Jonathan Walter)

В различни държави през последните години бяха публикувани снимки, за които се твърдеше, че показват 5G антени. Като например фотомонтаж на такава инсталация на върха на иглолистно дърво в планината Юра или палми, за които се твърдеше, че са пречупени от 5G вълните в Аризона (но всъщност са изсъхнали от суша), или кула в Италия, която гори (в случая става дума за кула с 3G и 4G антени.)

Според Комисията за регулиране на съобщенията "5G ще окаже чувствително въздействие върху потребителите, давайки невиждана скорост на връзката."

В друг документ КРС обяснява, че "в градските райони, където ще бъде разположена 5G мрежа, общите нива на излъчване ще се увеличат до стойност, далеч под безопасните граници, които са 50 пъти по-ниски от нивата, при които са възможни ефекти върху здравето."

През 2020 и 2021 г. мобилните оператори обявиха пускането на 5G мрежите си в България. Карта с покритието може да бъде видяна на страниците им (тук, тук и тук).

Превод и адаптация
5G