Протестиращи срещу Covid-19, Сантяго, 23 юли 2021 г. На един от плакатите пише, че ваксините съдържат наночастици графичен оксид, което не е вярно. ( AFP / JAVIER TORRES)

Не, ваксините срещу Covid-19 не съдържат графенов оксид

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Блог публикация, в която се твърди, че графеновият оксид е компонент на ваксините срещу Covid-19 и че това вещество е истинската причина за симптомите на Covid-19, е споделяна хиляди пъти през последните седмици. Това е невярно. Експерти потвърдиха пред AFP, че няма доказателства за наличието на графенов оксид в нито една от ваксините, които се прилагат в Европа. Въпреки че учените все още изследват въздействието на графена върху здравето, твърдението, че този материал или неговите производни причиняват симптомите на Covid-19 - и могат да бъдат активирани чрез 5G мрежата - е конспиративна теория, която няма общо с истината.

“Видео: Наночастиците с графенов оксид и плaндeмиятa”, гласи заглавието на публикацията в блога "От извора", в който и преди това са публикувани различни текстове срещу ваксините.

"Възможно ли е нещо, което се съдържа в маските, тампоните за тестове и всички вакси да е причина както за пневмониите, така и за смъртоносните тромбози? (Плюс потенциална връзка с 5G манията...)", гласи подзаглавието на публикацията от 5 юли 2021 г. , която е споделена във Facebook повече от 2600 пъти оттогава.

Скрийншот на един от многобройните постове, които споделят информацията. Направен на 2 август 2021 г.

В началото на публикацията авторът заявява, че не може да провери твърденията, които се съдържат във видеоклип на испански език, който е вграден в статията, но после добавя: "бързите ми проучвания на твърденията за графеновия оксид (GO), изложени в клипа, до голяма степен се потвърдиха. Даже намерих и още информация за употребата му в различни „ковид ваксини“".

Под 15-минутния видеоклип, който е със субтитри на английски език, има кратко резюме, съдържащо многобройни необосновани твърдения за графенов (оксид) и ваксините, маските, тампоните за тестове и дори 5G, които са разпространени на много езици и са опровергани от AFP на холандски, английски, испански и немски език.

Накратко - неверните твърдения се базират на разбирането, че Covid-19 не съществува, а материал, наречен графенов оксид, бива инсталиран в организма чрез ваксините и чрез други средства. Впоследствие именно този материал причинява симптомите на Covid-19, а не инфекция с вируса. Тази теория обаче е невярна. Нека обясним защо.

Какво са графен и графенов оксид?

Графенът е наноматериал (съединение, съставено от малки частици), за който се знае, че има антибактериални и антивирусни свойства. Наред с други качества, той е гъвкав, проводим, лек, здрав и според наличните данни е най-тънкият материал в света, което е причина той да бъде интерес в различни иновации. Материалът е изолиран за първи път през 2004 г.

Йони Хилен от Холандския съвет за оценка на лекарствата (CBG) обясни на 13 юли 2021 г. за AFP, че графеновият оксид е различно вещество: "Графеновият оксид е производно на графена и е в по-разтворима форма. В момента се проучва медицинското приложение на графеновия оксид за различни цели".

Това потвърждава на 13 юли и Маурицио Прато от Graphene Flagship, изследователска инициатива, финансирана от Европейската комисия: "Графеновият оксид е различно вещество, което може да съдържа до 50-60% кислород. Наличието на кислородни атоми води до напълно различна структура от графена, който се използва в батерии, сензори и други."

Служител инспектира произведени маски, Labarthe-sur-Leze, 25 януари 2021 г. ( AFP / GEORGES GOBET)

Графенът и графеновият оксид не се използват във ваксините, изследванията за приложението им в здравеопазването продължават

Месеци преди спешното одобрение на първите ваксини срещу коронавирус в интернет се разпространиха първите теории за възможни подозрителни или тайни "съставки", които да заблудят населението. Съставките обаче не са тайни. Тези на Pfizer-BioNTech,Moderna, AstraZeneca и Janssen са публикувани от здравните органи.

Към момента "няма данни" за наличието на графен или графенов оксид в нито една ваксина, използвана в Европа, заяви Йони Хилен от Холандския съвет за оценка на лекарствата.

Д-р Парк Джонг-бо, изследовател в Biographene, компания, която разработва лекарства на основата на графен, също заяви пред AFP на 20 юли 2021 г., че "нито една ваксина на пазара [не] е базирана на графенов оксид".

Графенът обаче се "тества за биомедицински цели, включително за ваксини, но тези приложения все още са в експериментална фаза и се очаква дълго време, преди да станат достъпни на пазара след клинични изпитания", заяви пред AFP на 19 юли 2021 г. професор Хонг Бюн-хи, експерт по наноматериали от университета в Сеул.

"В случая с графеновия оксид... има известна токсичност, но сравнително малка, така че материалът се изследва", добави той. По думите му той може да се използва за пренос на лекарство в организма или за диагностични сензори in vivo.

Графеновият оксид неотдавна беше използван като адювант при изследването на интраназална ваксина срещу грип, разработена от Института по биомедицински науки на университета в Джорджия, САЩ. Но към момента тази ваксина не е разработена, тествана, одобрена или пусната на пазара.

Испанското проучване на ваксината на Pfizer не е убедително

За да се обоснове твърдението, че ваксините срещу Covid-19 съдържат графенов оксид, видеото в блога цитира изследването на испанския д-р Пабло Кампра Мадрид. Въпреки това експертите твърдят, че това проучване не е убедително: То е публикувано от самия лекар, а не в научно списание. Следователно то не е било проверено от други учени чрез, т.нар. peer review (независима оценка от друг специалист в същата област).

Кампра изследва една единствена проба от ваксината на Pfizer-BioNTech, като използва оптична микроскопия и трансмисионна електронна микроскопия (ТЕМ). След това той сравнява изображенията с тези, които открива в друга научна литература.

Той заяви, че е открил "солидни доказателства за вероятното наличие на графенови производни".

AFP се обърна към експерти с въпрос дали това изследване е надеждно. Според научния отдел на Graphenano, производител на графен, изследването не е убедително: "Заключенията на проучването на Пабло Кампра се основават на много слаби доказателства. (...) Авторите използват "предполагат", "изглежда", тъй като са наясно с ограниченията на своите резултати", отговориха те на 14 юли 2021 г.

Естер Васкес, експерт по здравето и безопасността на графена към изследователската група Graphene Flagship към Европейската комисия, заяви пред AFP на 13 юли 2021 г., че е прочела проучването и го намира за "доста неубедително".

Тя заяви, че микроскопията не е подходящ метод за изследване на наличието на графен или графенов оксид.

"Проведените тестове са недостатъчни за характеризиране на графена. Показани са само някои микроскопски изображения, които наподобяват снимки на графен и графенов оксид в литературата. Това обаче е далеч от научно доказателство - идентифицирането на графена ще изисква допълнителен анализ с помощта на други техники", казва Васкес.

Потърсен от AFP във връзка с проучването, Кампра заяви на 14 юли: "Нашето откритие е, че 99 % от UV абсорбцията не идва от РНК и нейният сигнал е съвместим с графена. Но много други вещества показват същия сигнал. Открихме микроскопични доказателства за графенови листове, но са необходими допълнителни спектроскопски доказателства, за да се потвърди тази структура."

Кампра, който преподава в Университета в Алмерия, заяви, че резултатите и заключенията на неговия доклад "не предполагат никаква институционална позиция" на учебното заведение.

На 2 юли университетът направи изявление в Twitter, в което се дистанцира от изследването, като го определи като "неофициално" и заяви, че в него е използвана методология, която не е достатъчно прозрачна.

Методологията на проучването беше поставена под въпрос и при проверка на фактите от Health Feedback, мрежа от учени, която прие, че Кампра не се е придържал към протоколите за "проследяване". Това оставя неясен произхода на пробата, която е използвал и прави невъзможно да се разбере дали тя не е била замърсена по време на процеса на изследване.

И Дервила Кийн, говорител на Pfizer, потвърди пред AFP на 8 юли, че "графенов оксид не се използва в производството на ваксината Pfizer-BioNTech Covid-19.

Скрийншот от страница 12 на проучването на Кампра, направен на 13 юли 2021 г.

Графен в маските и тампоните за тестове? Подвеждащо

В блог публикацията се твърди още, че маските и тестовите тампони за Covid-19 също съдържат графенов оксид.

Видеото се позовава на статии за маски, които са били изтеглени, защото са съдържали графен.

През април 2021 г. канадският здравен регулатор Health Canada, действително взе решение като предпазна мярка да изтегли определен вид маски, произведени в Китай, "с етикети, на които е посочено, че съдържат графен или графен от биомаса", считайки, че те могат да представляват "риск за здравето". В официалното изявление обаче се отбелязва, че "възможността хората да вдишват графенови частици от маските и свързаните с това рискове за здравето не са известни."

По-късно, на 13 юли, здравният орган отмени решението си, с мотива, че "не е открил никакви рискове за здравето, които да предизвикват безпокойство" в тези маски, като добави, че всяка друга компания, която желае да продава графенови маски, трябва първо да представи доказателства за тяхната безопасност и ефикасност, тъй като "рисковете при използването на графенови маски могат да варират в зависимост от дизайна на маските".

Веществото е използвано в маските поради предполагаемите му антибактериални и антивирусни свойства, въпреки че тези ползи за здравето все още не са убедителни, тъй като съществуват някои опасения, че "влакноподобният" материал може да бъде вреден за белите дробове, когато се вдишва (вижте научните публикации тук и тук).

Алберто Бианко, заместник-ръководител по въпросите на здравето и околната среда в проекта Graphene Flagship, заяви пред АFP: "Доказателствата показват, че графенът и графеновият оксид са биоразградими и че могат да бъдат елиминирани от организма. Все още обаче продължават проучванията, за да се прецени дали фрагментите, получени в резултат на разграждането, могат да предизвикат нежелани ефекти."

Маските, в които се използва графен, се предлагат на пазара с уточнението, че използват тази технология. Въпреки това най-често срещаните маски не използват графен, функционират на друг принцип.

В блог публикацията се твърди още, че "тампоните, използвани при PCR и антигенните "тестове", също съдържат наночастици GO". Това твърдение също беше опровергано от AFP на испански език през юни.

"Тампоните в по-голямата си част са конвенционални полимери", заяви пред АФП докторът по химия Марго Паулино, директор на експериментите във Факултета по химия в Уделар, Уругвай, чийто екип е разработил тампони за PCR тестове, целящи откриването на коронавирус.

Говорител на Abbot, компания за медицински изделия, която произвежда бързи антигенни тестове на Panbio, които се използват в България и 21 други държави -членки на ЕС, също потвърди пред AFP, че тампоните за проба от носа "не съдържат графен или графенов оксид“.

Макар че се разработват технологии за използването на графен в направата на тестове за Covid-19, материалът не се проучва, за да се използва в тампоните за вземане на проба, а за последващото изследване на пробата.

Медицински служител държи тампон от проба след Covid-19 тест в Синди, 28 юли 2021 г. ( AFP / Saeed KHAN)

Графенът и графеновият оксид нямат магнетични свойства

В публикацията в блога се твърди още, че "графеновият оксид създава усещане за металически вкус в устата" и "придобива силни магнитни свойства в човешкото тяло", което обяснява защо "много "ваксинирани" срещу Covid-19 "могат да лепят метални предмети в областта на инжектирането ". Твърди се, че това е механизмът, чрез който графеновият оксид би могъл да се контролира чрез 5G мрежа. "Симптомите на ковид могат да се контролират чрез взаимодействието на външните електромагнитни полета и графеновия оксид в тялото", се твърди още в публикацията.

Провери.AFP вече опроверга твърденията, че ваксините срещу Covid-19 "създават" магнитна сила.

Графенът също така не притежава естествени магнитни свойства, както се твърди в публикацията. Научният отдел на Graphenano посочва например, че "моливите съдържат графит, който е много подобен на графена, а моливите не са магнитни".

Изследователят Диего Пеня, който изучава магнитния потенциал на наноматериала, изключва възможността графенът да получи магнитни свойства в подобна среда: "Той е магнитен само при много специфични лабораторни условия (силен вакуум и върху злато). Той е много нестабилен, така че в обикновени условия губи магнитните си свойства", обясни още той. И добави, че магнетизмът "ще се загуби веднага щом се опитаме да го разтворим" във ваксина.

Марсело Марискал, от своя страна, отбеляза, че е невъзможно графенът да привлича метали чрез феномена на намагнитване . "Магнитните свойства не съществуват естествено в графена", каза експертът. Той допълва: "Графенът не би могъл да генерира това явление поради малкото количество материал. Не трябва да забравяте, че това е материал с дебелина само един лист от атоми".

Твърденията, че 5G технологията, която е създадена с цел да увеличи скоростта на мобилната връзка, има отношение с Covid-19, също не се основават на истината.

"Досега, след множество изследвания, не е било възможно да се докаже какъвто и да е негативен ефект върху здравето от технологията 5G", се казва на страницата на Световната здравна организация .

Факундо Латини , изследовател от звеното за неврология и изследване на комплексни системи към CONICET, обясни през юни пред AFP, че "няма връзка между ваксините и 5G технологията".

Нашите колеги от службата на AFP за Западните Балкани вече опровергаха многобройни твърдения за предполагаема връзка между Covid-19 и 5G, появили се в Сърбия.

5G клетка, заснета на улиците на Пекин, 24 септември 2020 г. ( AFP / NICOLAS ASFOURI)

Ваксинираните хора са изложени на най-голям риск от Delta варианта на коронавируса ? Невярно

И накрая, обобщението в публикацията завършва с твърдението, че напълно ваксинираните хора са изложени на по-голям риск, като се цитира "официално проучване, публикувано в държавен сайт на Великобритания".

Въпросният документ всъщност е т.нар. "техническа справка" публикувана от Public Health England на 25 юни 2021 г.

Колегите от AFP в Германия вече обясниха, че става дума за подвеждащо представяне на данни, които не подкрепят заключенията в блога. Въпросният документ показва, че ваксините гарантират повече от 90 процента защита срещу това да влезете в болница след като се заразите с Covid-19.

Публикации, съдържащи конспиративни теории като горните, са били многократно разобличавани от Провери.AFP. Сред тях например са твърденията, че в маските за лице има червеи или че коронавирусът се причинява от течност, разпръсната от въздуха.

Превод и адаптация
ваксини COVID-19 5G