В това видео президентът на САЩ разказва на папа Франциск историята на бейзболиста Сатчел Пейдж

Copyright AFP 2017-2022. Всички права запазени.

Публикация във Facebook, в която се твърди, че видеоклип показва как президентът на САЩ Джо Байдън казва на папа Франциск, че е "известен афроамерикански бейзболист", е споделена повече от 800 пъти от 1 ноември 2021 г. насам. Това кратко видео обаче е подвеждащо. То е заснето след срещата на Байдън с папа Франциск в Светия престол на 29 октомври 2021 г., когато президентът на САЩ разказва на домакина си историята на известния бейзболист Сатчел Пейдж.

"Байдън, каза на папата: „Ти си известен афроамерикански бейзболист в Америка“ Този изкуфял педофил в деменция, изобщо не знае къде се намира....", пише в този пост във Facebook. Към него е споделено 9 секундно видео, което посказва как американският президент Джо Байдън и папа Франциск разговарят. "Благодаря ви за това", казва папата, а Байдън отговаря: "... известен афроамерикански бейзболист в Америка", като началото на репликата му не се чува добре.

Потребителят, който е публикувал статуса и видеото, споделя също така и други конспирации, базирани на теорията за Qanon, според която тайни елити, част от които от средите на Демократическата партия в САЩ, отвличат и екслпоатират деца.

Публикувано по този начин обаче, видеото е извадено от контекст и е повеждащо. Пълната версия на разговора между Байдън и Франциск пред камерите, който се е състоял след 75 минутната им среща във Ватикана на 29 октомври 2021 г., показва, че американският президент всъщност разказва историята на чернокожия бейзболист Сатчел Пейдж.

Скрийншот от пост във Facebook, споделящ невярна информация. Направен на 15 ноември 2021 г.

Видеото, споделено във Facebook, носи емблемата на EWTN (Eternal Word Television Network). Това е базиран в САЩ телевизионен канал, който отразява събития от католическия свят. Деветсекундното видео най-вероятно е взето от този клип, дълъг 59 секунди, който е публикуван в канала на EWTN news в Twitter на 29 октомври 2021:

Тази статия на Catholic News Agency, която е част от групата на EWTN, дава повече информация за случилото се: "В последната размяна на реплики Байдън сподели интерсна история за афроамериканския бейзболен питчер Лерой Робърт "Сатчел" Пейдж, който заради расата си играе в първия си бейзболен мач във Висшата лига едва през 1948 г., когато е на 42 години. Байдън си спомня, че Пейдж казал: "На колко години щеше да си, ако не знаеше на колко си? "Ти си на 65 години, аз съм на 60", пошегува се Байдън".

CNN също отразява този момент, обяснявайки, че двамата са се шегували над "философията на остаряването".

Във видео, качено от CNN можем да чуем цялата история, която Байдън разказва на папата. След първите 9 секунди, качени във Facebook, до тях се появява преводачка. В следващите секунди Байдън разказва на папата за трети човек, който е бейзболист. Той говори за Пейдж в трето лице ("той беше питчер", "името му беше Сатчел Пейдж"), така че няма как да има предвид папа Франциск, а явно говори за някой друг.

Кой е Сатчел Пейдж?

Кандидатът за президент на Републиканската партия Джордж У. Буш (Р) позира до статуята на бейзболиста от Негърската лига Сатчел Пейдж заедно с бившата звезда от Негърската лига Джон "Бък" О'Нийл 18 септември 2000 г. по време на обиколка на Музея на бейзбола от Негърската лига в Канзас Сити, Мисури. ( AFP / TANNEN MAURY)

Според интернет страницата на Бейзболната зала на славата Лерой "Сатчел" Пейдж е роден през 1906 г. и започва професионалната си кариера в т.нар. негърските лиги през 20-те години на миналия век. Продължава да играе до 59-годишна възраст и през 1971 г. е приет в бейзболната Зала на славата - американски музей в памет на известни бейзболисти.