Снимка, направена на 8 юли 2014 г., показва вълци в Научния център за вълци (WSC) в Ернстбрун, Австрия. ( AFP / JOE KLAMAR)

Неверен текст към снимка заблуждава как са подредени вълците в глутницата

Copyright AFP 2017-2022. Всички права запазени.

Снимка на вълци, които вървят в нишка, е споделена хиляди пъти в социални мрежи с твърдението, че "старите и болни" вълци водят, тъй като осигуряват "ритъма на стадото", а водачът на стадото е отзад. Според твърдението силните членове на глутницата са разположени така, че да защитават слабите. Но според експертите това описание няма общо с автентичното социалното поведение на вълците. Снимката с този текст се споделя от години на различни езици. 

Публикация във Facebook, споделяща снимка на вълча глутница заедно с неверни твърдения за начина, по който са подредени вълците, е споделена над 3900 пъти от края на юли 2022 г .

"Първите 3 са старите и болните, те вървят напред, за да зададат темпото на цялото стадо. СЛЕДВАЩИТЕ 5 са най-силните и най-добрите, имат задачата да пазят фронта при атака. В центъра са останалите членове на глутницата, винаги защитени от всякаква атака. Тогава 5-те на опашката също са сред най-силните следват, защитавайки задната страна. Последният стои сам, Алфата. Лидерът. Проверява да не остане някой назад. Той винаги е готов да бяга във всяка посока за защита и служи като „бодигард“ за цялата група. В случай, че някой иска да знае какво всъщност означава да си лидер. Не става въпрос да си напред. Означава да се грижиш за отбор",  гласи публикацията. 

На снимката към публикациите се виждат 25 вълка в снежен пейзаж, животните са в различни цветове, което има за цел да покаже предполагаемите групи:

Скрийншот с публикация, споделяща заблуждаваща информация. Направен на 1 август 2022 г.

Taзи публикация се споделя на различни езици от години и вече е била опровергавана от AFP на унгарски, испански и английски.

Чрез обратно търсене на снимката от публикацията в Google открихме фотогалерия от британския вестник The Guardian от 19 октомври 2011 г. с няколко снимки от документалната поредица "Замръзналата планета", излъчен по Би Би Си през същата година:

Скрийншот от галерията в Guardian, публикувана през 2011 г. Направен на 1 август 2022 г.

Снимката на вълците се появява в галерията и за автор е посочен Чадън Хънтър, режисьор и продуцент в отдел "Естествена история" на Би Би Си.

Описанието на снимката гласи: "Огромна глутница от 25 дървесни вълка ловува бизони на Арктическия кръг в Северна Канада. В средата на зимата в Националния парк "Ууд Бъфало" температурите са около -40С. Глутницата вълци, водена от доминиращата женска, се движи в нишка през дълбокия сняг, за да пести енергия."

И още: "Големината на глутницата е знак за това колко богата е плячката им през зимата, когато бизоните са по-ограничени поради лошото хранене и дълбокия сняг. Вълчите глутници в този национален парк са единствените в света, които са специализирани в лова на бизони, десет пъти по-големи от тях. Те са се превърнали в най-големите и най-мощните вълци на земята."

Елена Цингарска, съосновател на Сдружение за дива природа "Балкани", една от първите природозащитни организации в България, обясни пред AFP структурата на вълчите глутници и как обикновено "опитните и уверени" вълци са тези, които водят, а не слабите, както се твърди в публикацията. 

"Глутницата всъщност е една семейна група. Тя се състои от двамата родители и поколението им от настоящата и предишната година. Това е обикновената структура на семейните групи при вълка. В някои райони на Северна Америка вълците ловуват много едри копитни животни и формират големи групи с по-сложна структура, т.е. освен родители и потомство се включват и неродствени, присъединили се индивиди",  обясни Цингарска, която има 25 годишен опит в изследване и опазване на вълка и другите едри хищници у нас, в мейл до AFP на 9 август 2022 г.

Тя обясни, че когато се движат в снега, вълците вървят в колона един зад друг. По този начин те пестят енергия, като използват пътеката, утъпкана от първите. "Обикновено първи върви мъжкия от родителската двойка. В някои случаи водеща може да бъде и възрастната женска. Логично, отпред са опитните и уверени животни, които знаят накъде водят групата и които проправят пътеката в снега. Останалите ги следват", коментира тя пред AFP.

Други експерти, интервюирани от AFP, потвърждават

"В този случай този отпред е репродуктивната женска, а останалите просто я следват... Когато вълците вървят през снега, те вървят в стъпките си", казва Давид Нието Масеин, етолог, специалист по вълците, който през 2015 г. пише по тази тема на испански език в своя блог.

Еухенио Фернандес Суарес, ветеринарен лекар, който изследва поведението на дивите животни, също потвърди, че противно на публикациите в социалните мрежи, "вълците не са животни, които полагат грижи за по-възрастните или слабите  и не е естествено поведение да се гарантира, че никой от тях няма да бъде изоставен".

Историята вече е опровергана на различни места, например от този уебсайт, посветен на вълците. Тук се посочва, че в общественото съзнание съществуват много погрешни схващания за социалната организация на вълците. 

Вълците в България

"В България семейните групи на вълците са предимно малки, от около 4-6 животни. Това се дължи основно на малките размери на видовете, които ползват за храна, но и тъй като при ловуването се отнемат индивиди от глутницата. Техният брой може да достигне до 9-10 в националните паркове, където ловът е забранен или извън тях, където храната е по-изобилна", допълва Цингарска. 

"Размерът на семейната група на вълка зависи в голяма степен от размерите на най-често ловуваните животни в даден район", обясни тя, като допълни, че  "в България основната естествена храна на вълците са сърната и младите на дивата свиня (възрастните могат да бъдат опасни за вълците). Благородният елен е с ниска численост и ограничено разпространение у нас и поради това само локално се явява значим като хранителна база."

"Вълците обитават почти всички планински райони на страната ни. Наши изследвания заедно с генетици от Полската академия на науките разкриха наличие на хибридизация на вълка с кучето (а и с чакала). Това се явява една от най-сериозните заплахи за популацията на вида у нас. Изследванията продължават, включително и за причините за наличието на тази хибридизация", обясни Цингарска.

Неотдавна беше приет „План за действие за вълка в България“, отчитащ  становищата на различните заинтересовани групи (учени, ловци, природозащитници, животновъди и др.). "Документът вече е факт и изпълнението на предвидените в него дейности се надяваме да помогне за опазването на здрава и жизнена популация на вида у нас",  посочи Цингарска. 

10 август 2022 г. Обновен е първият параграф след последното подзаглавие, за да се внесе повече яснота за размера на семейните групи на вълците в България.
Превод и адаптация