Това видео няма нищо общо с НАТО, a показва артистичен спектакъл в университета в Гент

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Видео, заснетo в университета в Гент, на което жена танцува по нощница в тържествена обстановка, е представяно погрешно в социалните мрежи от края на юли като показващо как се взимат решенията в НАТО. Но на подиума може да се прочете надписът "Universiteit Gent", а от университета обясниха, че кадрите показват артистичен спектакъл на белгийската група Action Zoo Humain, изнесен през 2017 г. в една от залите на университета. От учебното заведение заявиха, че видеото няма нищо общо с НАТО.

"Ей така се вземат важни решения в НАТО!", гласи описанието на това видео, споделено повече от 130 пъти във Facebook след 27 юли.

В този 45-секунден видеоклип артист в нощница се разхожда по сцената в ритъма на гласа на жена, която произнася имена: "Яков, Йоан, Яков, Петър, Йосиф...". Зад сцената седят официални лица, облечени в тоги , а други са с костюми и вратовръзки.

"Аз съм в недоумениe каква гениална психопатска мисъл се крие тука. Гледам и преводачката се клати шизофренично. Прави се и тя, че нещо разбира", пише още в публикацията.

От коментарите под публикацията личи, че голяма част от потребителите мислят, че видеото показва сатанински танц. "Половината в залата добре разбират сатанинският ритуал. Същите са членове на тайни общества и подлоги на Св. Елит ", пише потребител. Друг прави директна препратка към вноските на България в НАТО: "И нашата бедна България. плаща милиони (може би милиарди)на тези откачалки."

Скрийншот от Facеbook публикация, споделяща невярна инфромация. Направен на 4 август 2022 г.

Видеото е споделено със сходни твърдения на други езици като например полски или немски.

Видеоклип, заснет в университета в Гент

Чрез софтуера InVid, разработен от AFP, направихме обратно търсене на кадри от видеото. Така открихме по-стари, а някои и с по-добро качество видеа, публикувани в YouTube през 2017 г. (тук и тук ) или във Facebook.

На подиума личи надписа "Universiteit Gent" ("Университетът Гент"). Нито едно от знамената не е на НАТО.

AFP се свърза с висшето учебно заведение в Гент, град разположен в северозападна Белгия. На 1 август говорителка обясни, че "събитието се е състояло в университета в Гент", в "Аула Академика" (най-престижната му сграда), на 9 октомври 2017 г., и че то "е било част от церемонията по откриването на академичната 2017-2018 година". "Това няма нищо общо с НАТО", каза още тя.

"Това беше артистично интермецо на театралната трупа и групата за пърформанси Action Zoo Humain", каза още говорителката. Ето сайта на трупата. "Откриването имаше няколко специални акцента, включително интермецото по повод 200-годишнината на университета", добави тя.

Списъкът на гостите включваше "местни, регионални и национални политици, посланици, членове на университетската общност...", посочи говорителката.

На уебсайта на университета открихме сходни снимки. Според описанието на фламандски език те показват церемонията по откриването на академичната 2017-2018 година, състояла се на 9 октомври 2017 г.

На една от снимките от 9 октомври 2017 г. се вижда артист, изглеждащ идентично с този от видеоклиповете, които проверяваме, а на екрана пише "Артистично интермецо на Action Zoo Humain"

Скрийншот от уебсайта на университета в Гент, направен на 2.08.2022 г. Червените отбелязвания са направени от т AFP.

Tези снимки от фотогалерията на университета показват сцената, заснета във видеото, споделяно във Facebook. На друга снимка виждаме, че танцьорката, мъжът, седящ зад подиума, когото определихме като ректора на университета, подиумът с надписа и цветята, както и жената, стояща зад него, са подобни на видеото от Facebook

Сравнение на общи елементи от снимка от сайта на Университета в Гент (вляво) и скрийншот от видео, качено във Facebook (вдясно)

Никъде в залата не се вижда знамето на НАТО или друг елемент, който да препраща към Северноатлантическия алианс. На подиума се виждат четири знамена. Отляво надясно това са: знамето на ЕС, белгийското знаме, фламандското знаме ("фламандският лъв") и знамето на университета в Гент.

Сравнението на снимките, достъпни на уебсайта на университета и в Google, с видеото, което анализираме, също показва, че видеото наистина е заснето в залата на университета в Гент, а не в централата на НАТО.

Централата на НАТО се намира близо до Брюксел и е разположена на 65 км от Гент. Архитектурният стил на сградата на Алианса няма нищо общо с неокласическия стил на аулата. Сградите на централата са изработени от стъкло и стомана. Това не е и бившата централа на НАТО, намираща се в Брюксел, в която НАТО се помещаваше повече от 50 години.

Имената на ректорите

Потърсен за коментар на 2 август от AFP, изпълнителят Чокри Бен Чиха, режисьор и основател на театралната компания Action Zoo Humain, потвърди, че видеото наистина е заснето по повод 200-годишнината на университета в Гент и "няма нищо общо с НАТО".

"Спектакълът беше посветен на положението на жените в университета. В този фрагмент от видеото актрисата обявява имената на ректорите, които са били само мъже", обясни той. Чиха добави, че е получил "разрешение от университета" да направи представлението с "артистична свобода" и че то е било посветено и на "положението на малцинствата в университета".

Това не е първият случай, в който AFP опровергава неверни твърдения за НАТО. Например наскоро проверихме публикации на фотомонтажи, които подвеждащо внушаваха, че световните лидери, участвали на срещата на Атлантическия алианс в Мадрид, са посетили изложба на сатанинско изкуство.

Превод и адаптация
НАТО