Това са кадри от демонстрация срещу молдовско-американско военно учение през 2016 г.

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Видеоклип от 2016 г., отразяващ демонстрация срещу военно учение в Молдова, е споделен от хиляди потребители в социалните мрежи с внушенията, че показва протест срещу конвой на НАТО в контекста на войната в Украйна. Но това видео всъщност е заснето през май 2016 г., почти шест години преди руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г., по време на съвместно учение на молдовските и американските военни.

"Това показаха ли го по нашите новини! На границата между Румъния и Молдова, молдавците не пускат на тяхна територия колона на НАТО...!!!", гласи Facebook пост, споделен над 9100 пъти след 17 септември 2022 г.

Kъм поста има видео, на което няколко танка се движат в колона. Върху един от тях се вижда американско знаме. Редуват се кадри на колоната бойна техника, на няколко протестиращи и на полицейски служители, които бързат да застанат пред тълпата.

"В Молдова блокираха НАТО-вска техника (видео) September 17, 2022", гласи друг Facebook пост, споделящ същото видео.

Същият клип става повод за публикации като тази от 21 септември 2022 г., озаглавена "ВИДЕО от войната: Колона с военна техника на НАТО е блокирана от жители на Молдова" , както и други , например тук и тук.

Скрийншот от Facebook пост, споделящ заблуждаваща информация. Направен на 5 октомври 2022 г.

Видеоклипът беше рапространен от френски потребители на социални мрежи с твърдението, че показва "конвой, доставящ оръжия и бронирани превозни средства за Украйна под надзора на американски и френски войници".

Видеото обаче няма нищо общо с руската инвазия в Украйна, започнала през февруари 2022 г. То е заснето през май 2016 г. и не показва доставка на оръжие, а военно учение между молдовски и американски сили.

Видеоклип от 2016 г.

При обратното търсене на стопкадри от видеото чрез приложението InVID-WeVerify открихме видеоклипа, публикуван през май 2016 г. от англоезичния акаунт в YouTube на венецуелския телевизионен канал TeleSUR. Заглавието му е: "Молдова: Протестиращи срещу НАТО блокират американски танкове".

Няколко детайла от кадрите позволяват да се потвърди, че двете видеа отразяват едно и също събитие: на първо място, разположението на бензиностанцията (в червено), стълбът за осветление до пътя (в синьо), и рекламните табели (в розово), са идентични.

Скрийншот от публикация във Facebook, направена на 28 септември 2022 г. Детайлите са оградени от AFP.
Скрийншот от видеоклип в YouTube, направен на 28 септември 2022 г. Детайлите са оградени от AFP.

 

 

Във видеоклипа, разпространен в социалните мрежи, за кратко се появява надпис, на името на града, от който тръгва конвоят с танкове: твърди се, че това е Скулени, община в окръг Унгени.

Скрийншот от публикация във Facebook, направен на 28 септември 2022 г.

Търсейки в Скулени бензиностанции на молдовската комппания Bemol, чието име се вижда за кратко във видеото (в червено по-долу), AFP установи, че бензиностанцията, на която е заснето видеото, се намира в северозападната част на Молдова, на границата с Румъния.

Скрийншот на публикация във Facebook, направен на 28 септември 2022 г.

Сравнението с една от снимките от Google Maps потвърждава, че става въпрос за същата бензиностанция: там се вижда същата табела с цените на литър гориво (в синьо), както и същата сграда на заден план (в червено), същият стълб (в розово) и същата лампа (в зелено).

Скрийншот на публикация във Facebook, направен на 28 септември 2022 г. Елементите са оградени от AFP.
Скрийншот на публикация в Google Maps, направен на 28 септември 2022 г. Елементите са оградени от AFP.

 

 

Молдовско-американско военно учение

AFP установи, че два ключови детайла - цената на бензина, която варира всеки ден, и реклманият билборд, са абсолютно еднакви и в двата видеоклипа.

Стопкадри от видеоклиповете, публикувани във Facebook и Youtube. Направени на 28 септември 2022 г.
Стопкадри от видеоклипа, публикуван във Facebook и Youtube, направени на 28 септември 2022 г.

 

 

Следователно видеоклипът няма как да показва движение на военни сили или доставка на оръжие за Украйна след началото на руската инвазия. Той е качен в интернет доста преди Русия да нападне Украйна , а няколко детайла подкрепят заключението, че видеото отразява антинатовска демонстрация през май 2016 г., състояла се на молдовско-румънската граница.

На 28 септември 2022 г. молдовското министерство на отбраната потвърди пред AFP, че това не е конвой на НАТО. "Тези снимки са направени по време на съвместното учение между молдовските и американските сили Dragoon Pioneer през 2016 г.", отоговриха те.

"Между 16 и 17 септември т.г. няколко видеоклипа с движението по националните пътища на Молдова на колони с военна техника на армията на САЩ бяха споделени онлайн", заявиха от министерството и добавиха, че "всички тези видеоклипове са били придружени от провокативни съобщения, целящи да създадат паника и да дезинформират населението".

На 16 септември на официалната Facebook страница на институцията също беше публикувано опровержение.

В интернет могат да се открият няколко официални източника за провеждането на това военно учение през май 2016 г. За него може да се прочете на уебсайта на американската армия (тук, тук), както и на уебсайта на молдовското Министерство на отбраната (тук, тук). Тогава оттам съобщават , че съвместното учение между американската и молдовската армия "има за цел съвместното обучение на инженерните подразделения и повишаване на нивото на оперативна съвместимост между двете армии". Учението се провежда от 3 до 20 май и в него участват над 350 военнослужещи.

Според молдовското министерство на отбраната проверяваният от нас видеоклип е бил деконтекстуализиран в социалните мрежи, след като от 12 до 23 септември на молдовска територия се състоя регионална операция "Огнен щит 2022", ръководена от националната армия. Oт министерството заявиха за AFP, че не знаят сили на НАТО неотдавна да са влизали в страната.

Демонстрация срещу НАТО

Според местни медии в Румъния малка група демонстранти, принадлежащи към "Социалистическата партия на Молдова, проруска опозиционна партия, ръководена от Игор Додон", са се мобилизирали, за да се противопоставят на пристигането в Скулени на американските войски, които са влезли в Молдова през това населено място, след като са преминали през Румъния.

Самият Игор Додон, бивш президент на Молдова, е публикувал през 2016 г. снимки от събитието във Facebook. Потърсени за коментар, от партията на Додон не отговориха на запитването на AFP.

Президент на Молдова от 2016 до 2020 г., Игор Додон беше открито подкрепян от Москва. В страната, която е предимно румънскоезична, но има голямо рускоезично малцинство, властта често се сменя от проруска към прозападна, което подхранва чести политически кризи. Мая Санду беше избрана за президент през 2020 г. с прозападна програма.

През май 2022 г. бившият държавен глава Дорон беше поставен под домашен арест в рамките на разследване за "държавна измяна", "пасивна корупция", "финансиране на политическа партия от престъпна организация" и "незаконно обогатяване". Разследващите подозират, че Додон е взел пари през 2019 г. от политическия си съюзник и олигарх Влад Плахотнюк, който оттогава е в изгнание и е обект на санкции от страна на САЩ.

Подкрепата на Молдова за Украйна

Молдова си сътрудничи с НАТО от 1994 г., когато страната се присъединява към програмата "Партньорство за мир", а две години по-рано става част от Северноатлантическия съвет за сътрудничество. Алиансът подкрепя усилията на страната да реформира и модернизира структурите и институциите си в областта на отбраната и сигурността, както е обяснено тук.

Молдова застана в подкрепа за Киев след като армията на Путин нападна Украйна през февруари. Тя прие бежанци от войната, подаде молба за членство в ЕС и получи обещание от ЕС за значително увеличаване на военната помощ.

Украински бежанец пресича украинско-молдовската граница с Молдова на граничния пункт Паланка в югоизточната част на Молдова на 12 април 2022 г. ( AFP / Christophe ARCHAMBAULT)

Молдова, в която се намира и проруската сепаратистка територия Приднестровие, се опасява, че Москва може да я избере за следваща цел. Особено след като сепаратисткият регион заяви, че през април 2022 г., малко след началото на войната, е бил обект на обстрел от страна на Украйна.

Руските власти се отнасят много критично към новото управление в Молдова. В началото на септември Вашингтон обеща приблизително 2,8 млрд. долара допълнителна подкрепа за Украйна и други страни от региона. От тази сума 2,2 млрд. долара са предназначени за Украйна и 18 други държави , застрашени от Русия, за закупуване на американско оръжие. Сред тях е и Молдова поради ситуацията в Приднестровието.

Дезинформацията в България, налагаща прокремълски опорни точки, също е използвала изкривени или откровенно неверни твърдения за партньорски военни учения. AFP вече опроверга такива твърдения тук и тук.

Превод и адаптация
украинско-руски конфликт НАТО