Пешеходци преминават през разрушен мост, за да се евакуират от Ирпин на 6 март 2022 г., 11 дни след като Русия нахлува в Украйна ( AFP / Daphne ROUSSEAU)

Кадър на журналист от Би Би Си, прикриващ се от руски обстрел в Ирпин, се споделя с манипулативни твърдения

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Стопкадри от видеорепотаж на Би Би Си за евакуацията на цивилни граждани по време на руски обстрел в първите дни на войната в Украйна, са масово споделяни в социалните мрежи с подвеждащи твърдения, че лежащият на земята журналист всъщност преувеличава ситуацията, защото зад него се вижда жена, която върви спокойно. Твърдението пренебрегва опасните обстоятелства, при които е направен репортажът. Той е заснет в град Ирпин на 6 март 2022 г., докато десетки хора се евакуират пеша, за да избегнат тежък обстрел, както е документирано от няколко медии и доклад на Human Rights Watch. Самият журналист казва, че снарядите са падали близо до мястото, където се е намирал, въпреки че е имало кратко затишие.

Постовете споделят колаж от снимки, на които журналист с микрофон в ръката, каска и бронежилетка с надпис PRESS лежи настрани. На заден план се вижда цивилна жена, която държи торба и гледа към него.

"Репортер на Би Би Си изнася героичния си репортаж "от окопа", докато преминаваща жена го пита какво прави легнал там", гласи Facebook пост от 5 октомври, споделен от над 2500 потребители след това. Подобни твърдения се срещат и на други езици, сред които английски, френски, немски и унгарски. 

AFP проследи първоизточника на снимките и така стигна до репортаж на Би Би Си, направен около две седмици след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. Намерихме и отделни източници за контекста, в който е заснет репортажът, и разговаряхме с журналиста, известният кореспондент на Би Би Си Джереми Боуен.

Твърденията, че той е симулирал или преувеличавал, са манипулативни. Репортажът е от Ирпин, и става в контекста на интензивен обстрел, при който загиват няколко цивилни и който беше обект на сериозни критики.

Откакто Русия започна инвазията, в социалните мрежи се появиха десетки твърдения, целящи да дискредитират отразяването на конфликта от западните медии. Примери за това има тук, тук или тук.

Скрийншот на Facebook пост, споделящ заблуждаваща информация. Направен на 7 октомври 2022 г.

Репортаж от нападнатия Ирпин

Обратното търсене в Google на снимката на журналиста, споделяна във Facebook, доведе до статия в The Times от Джереми Боуен, публикувана на 20 март 2022 г. На нея е показана същата снимка, озаглавена "Джеръми Боуен се укрива в Ирпин, докато градът е подложен на атака".

Джереми Боуен е международен редактор в BBC News. Преди това е бил редактор на Би Би Си за Близкия изток и има значителен опит като военен репортер.

В статията в Times Боуен описва преживяното при отразяването на войната в Украйна, по-специално събитията в Ирпин в началото на март 2022 г. Градът се намира на около 25 км северозападно от Киев.

За видеото, на което говори пред камерата, докато лежи на земята, той пише: "Снарядите, които падат твърде близо, за да не се обръща внимание, издават свистящ звук в продължение на няколко секунди преди експлозията. В човешката природа е заложено да се опитваш да се измъкнеш от пътя, а единственият начин да го направиш набързо е да легнеш на земята, поради което правех своя "стендъппър" - частта, при която телевизионният репортер говори директно в обектива - от легнало положение, докато двете страни се обстрелваха с артилерийски снаряди."

С търсене на ключови думи в Google открихме видеоклип, публикуван на 6 март 2022 г. в канала на Би Би Си в YouTube, озаглавен "Ужасяващи сцени в битката за Киев, когато семейства загиват, бягайки от руското нападение - BBC News".

Сцената с лежащия Боуен и жената на заден план започва на 1:59 минута от видеото. "В момента има доста голям обстрел, който попада в това пространство, артилерийски огън. Наоколо има много цивилни", казва Боуен. "Това е краят на града, до който са стигнали руснаците."

Вижда се, че точно преди жената да тръгне по посока на журналиста, на 1,58-ата минута, тя също е приклекнала. На заден план се чува интензивен обстрел.

Никъде във видеото не виждаме жената да разговаря с Боуен, както се твърди в българските социални мрежи. Журналистът също отрече пред AFP да е говорил с нея.

Скрийншот, направен на 7 октомври 2022 г., от видеоклипа на Би Би Си, качен в YouTube, на който се виждат Боуен и жената, приклекнала на заден план. Червеният кръг е поставен от AFP.

Обвинението е "злонамерено", коментира Боуен пред AFP

Потърсен от AFP на 6 октомври 2022 г., Боуен потвърждава, че е видял твърдения в социалните медии, според които е бил на безопасно място и е лежал на земята, за да симулира драматична сцена, докато жената на заден план е била на разходка или е пазарувала.

"Твърдението е злонамерена фантазия", заяви Боуен пред AFP в отговор, получен по електронната поща.

"От 1989 г. насам съм отразявал повече от 20 войни и много пъти съм бил под обстрел. Бих казал, че районът на моста беше под силен обстрел. Както посочих в статията, не беше сигурно, че те са били насочени към цивилни (въпреки че това беше резултатът), тъй като активните украински артилерийски позиции бяха на няколкостотин метра в гората", обясни той.

Действието се развива до разрушен мост на пътя от града, който може да се види на кадрите. "Сцената при моста беше широко отразена, вероятно от всеки журналист в Киев, макар че не всички слязоха на моста", каза Боуен.

"Истината е, че аз бях на склона надолу към моста, който вероятно в този момент се намираше на около 50 или 100 метра. Хората, които идваха отгоре, се движеха бавно, уморени и травмирани", казва Боуен пред AFP. "Пристигнахме на моста по време на кратко затишие от обстрела. Докато бяхме там, той започна отново и се засили. На сцената до паркинга, който се намираше до търговският център, се вижда, че падат още снаряди".

Боуен също така опроверга твърденията в социалните мрежи с публикация в туитър:

Ирпин е обхванат в ожесточени боеве в началото на март 2022 г.

Когато руските войски нахлуват в Украйна на 24 февруари 2022 г., те започват настъпление към столицата Киев, за да я обкръжат. В началото на март 2022 г. населението на малкия град започва да се евакуира в посока Киев през разрушения мост.

Този видеозапис на AFP е запечатал събитията от 5 март 2022 г:

Мостът, на който е заснета сцената, се намира на река Ирпин между Ирпин и село Романовка (част от Ирпин):

За да потвърдим местоположението, сравнихме снимката, използвана в подвеждащите публикации, и снимка от фотоархива на AFP с описание "Пешеходци преминават по разрушен мост, докато се евакуират от град Ирпин, северозападно от Киев, на 6 март 2022 г., 11 дни след като Русия започна военна инвазия в Украйна". Оградихме общите елементи - разрушения мост и червения билборд:

Сравнение на снимка на BBC, на която се вижда Джеръми Боуен (вляво), и снимка на AFP, направена от Дафни Русо на Mach 6, 2022 г. (вдясно). Общите елементи в двата кадъра са оградени в червено от AFP.

На 6 март 2022 г. осем цивилни са убити от руски обстрел, докато се опитват да избягат от Ирпин.

"В продължение на няколко часа на 6 март 2022 г. руските сили бомбардират кръстовище на път, който стотици цивилни използват, за да избягат от настъплението на руската армия в Северна Украйна към Киев", пише Human Rights Watch на 8 март 2022 г.

Скрийншот от карта от 6 март 2022 г., публикувана от Хюман райтс уоч, на която се вижда разрушеният мост на Ирпин по пътя за Киев

Организацията за защита на правата на човека събра доказателства за случилото се през този ден. "Преди и по време на нападението свидетели описват постоянен поток от цивилни, които вървели по отломките на разрушения мост, за да пресекат река Ирпин. След това хората са се събирали на кръстовището, за да се качат на автобуси или коли, насочващи се към центъра на Киев, или са продължавали да вървят пеша", констатира Human Rights Watch.

Ситуацията в Ирпин беше осъдена на заседание на Съвета за сигурност на ООН на 7 март 2022 г.

Тази сателитна снимка на Maxar, направена и публикувана на 8 март 2022 г., показва повреден мост над река Ирпин в Ирпин ( Satellite image ©2022 Maxar Technologies)

По данни на Мисията за наблюдение на правата на човека в Украйна към Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, до 18 септември конфликтът е отнел живота на близо 6 000 украински граждани.

В социалните мрежи се появиха стотици неверни твърдения относно руската инвазия в Украйна. Вече сме разследвали няколко от тях на български език.

украинско-руски конфликт