Украйна не е продала 17 милиона хектара земеделска земя на чуждестранни компании

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

В Украйна продажбата на земеделска земя на чуждестранни инвеститори е забранена със закон. Въпреки това през юли 2022 г. потребители на социални медии разпространяваха твърдения, че украинският президент Володимир Зеленски или Украйна са продали около една трета от територията на страната на чуждестранни корпорации. Законът за земята на Украйна все още не позволява такава продажба, експертите по поземлено право също опровергаха твърденията.

От края на юли 2022 г. стотици потребители са споделили твърдения (тук) или линкове към онлайн статии (тук и тук) във Facebook на български език, според които Украйна, а според някои версии самият президент Зеленски, е продала над една трета от територията на стрната на чуждестранни корпрорации. Хиляди са видели твърдението и в Telegram, но също и на различни езици като немски, английски, френски, полски, финландски, унгарски, словашки и чешки .

В публикациите се твърди, че Украйна е продала 28% от територията си - общо "17 милиона хектара земеделска земя" - на три американски корпорации: Cargill, DuPont и Monsanto.

Това твърдение е невярно. Украйна не е продала 17 милиона хектара земя на чуждестранни компании. Продажбата на земеделска земя на чуждестранни компании и физически лица е забранена със закон в тази страна. Трите споменати компании отричат да притежават земя в Украйна. В годишните им отчети също не се споменава за собственост на земя в Украйна.

Скрийншот на Facebook публикация, споделяща невярна информация. Направен на 10 октомври 2022 г.

От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. в социалните мрежи многократно се разпространява дезинформация за събитията в Украйна. В миналото украинският президент също често е бил обект на дезинформация в мрежата. AFP опроверга манипулиращи твърдения за броя на загиналите в Донбас, неверните твърдения, внушаващи, че медиите си измислят или преувeличават конфликта (тук и тук) и различни неверни твърдения за президента Зеленски (тук и тук).

Украински закон забранява продажбата на земя на чужденци

В публикациите се твърди, че украинският президент или Украйна са продали украинска земеделска земя на три чуждестранни компании. По данни на Световната банка през 2020 г. Украйна е разполагала с 41 млн. хектара обработваема земя. Като цяло страната заема площ от около 58 млн. хектара.

На 1 юли 2021 г. обаче влезе в сила реформа на украинското законодателство за собствеността на земеделската земя, според която продажбата на земеделска земя на чуждестранни физически лица и компании е забранена.

Съгласно член 130 от новия закон за земята само украински граждани, местни органи на Украйна или самата украинска държава могат да купуват земеделска земя. Дружествата могат да купуват такава земя само ако са създадени в съответствие с украинското законодателство и са собственост изключително на украински граждани. Всички акционери на дружествата също трябва да са граждани или държавни институции на Украйна, ако желаят да придобият украинска земеделска земя.

Олексий Мартинец, експерт по поземлените въпроси в Съюза на украинския агробизнес (UCAB), потвърди това пред AFP по електронна поща на 2 септември 2022 г. "Това са абсолютни глупости", пише той, визирайки твърденията в социалните мрежи. "Въпросът за земеделската земя в чуждестранна собственост изобщо не стои, тъй като отговорът е недвусмислен, чуждестранни лица не могат да бъдат собственици на такава земя."

Дори потенциалните чуждестранни наследници или наследници без гражданство на украинска земеделска земя имат право да я притежават само за ограничен период от време съгласно действащото законодателство, а дори и тогава може да я препродадат само в съответствие със законовите изисквания, обяснява Мартинец. "Казано по-просто, има само едногодишен период, през който чуждестранните лица могат да притежават земя, и то само за отчуждаване", т.е. за да я продадат по-нататък.

Десетилетия дебати относно реформата на поземленото законодателство

След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. в Украйна се водят дискусии за отваряне на пазара на земя. Федералната агенция за гражданско образование на Германия проследява историята на процеса на реформа в този анализ от декември 2020 г. През 2001 г. Радата, украинският парламент, прие временна забрана за продажба на частна земеделска земя. Замислен като временно решение, този мораториум беше удължаван девет пъти през следващите години и беше валиден до 2021 г. Междувременно последваха още мораториуми, които забраниха преобразуването на земеделски земи и приватизацията на държавни земеделски земи. Продажбата на земя в чужбина не беше законна дори преди мораториумите.

Реформата, приета от Радата през март 2020 г. и влязла в сила на 1 юли 2021 г., отмени мораториумите. Тя предвижда постепенното отваряне на украинския пазар на земя към 2024 г. Реформата беше условие, поставено от Международния валутен фонд, за да бъде отпуснат пакет от помощи за страната в размер на няколко милиарда евро. Съгласно условията на реформата в началния етап украинските граждани ще могат да купуват максимум 100 хектара земеделска земя или да продават поземлените си стопанства в продължение на две години и половина - от 1 юли 2021 г. до 31 декември 2023 г.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на приемането на поземлената реформа в украинския парламент на 31 март 2020 г. ( POOL / AFP / STR)

На втория етап, след 1 януари 2024 г., както физически лица, така и дружества ще могат да придобиват земеделска земя с площ до 10 000 хектара. Право на участие обаче ще имат само дружествата, създадени съгласно украинското законодателство и притежавани единствено от украинци.

В третата фаза на реформата чуждестранни физически и юридически лица също могат да получат право да придобиват земя. Законът за земята обаче поставя като предварително условие провеждането на референдум. Все още обаче не е ясно кога. Според Олексий Мартинец от UCAB в момента е трудно да се предвиди дали такъв референдум действително ще се състои. Той смята, че одобрението в случай на гласуване е изключително малко вероятно: "Няма много шансове за даване на такова разрешение, тъй като земята се счита за национално богатство". Според проучване на Киевския международен институт по социология от юни 2021 г. 84,1% от украинците са против продажбата на земеделска земя на чужденци.

Според приетия през 2021 г. Закон за референдумите в Украйна, за да бъде валиден един референдум в него трябва да гласуват поне половината от имащите право на глас.

Компаниите отричат собствеността върху земята в Украйна

Трите компании, посочени в публикациите, отричат пред AFP да са купували земя в Украйна. Говорител на американската селскостопанска компания Cargill заяви пред AFP в имейл на 17 август 2022 г., че Cargill не притежава и не наема земеделска земя в Украйна. Говорител на американската химическа компания DuPont също заяви пред AFP на 17 август 2022 г., че DuPont не притежава земя в Украйна.

Лавандулово поле в Украйна, заснето на 4 юли 2011 г. Огромните земеделски площи на страната привличат интереса на международни корпорации. ( AFP / Sergei SUPINSKY)

Това беше потвърдено от експерта на UCAB Мартинец. Трите компании, споменати в публикациите, са активни на украинския пазар само като доставчици на семена, продукти за растителна защита и в търговията със зърно, обясни той. "Въпреки това не притежават и не обработват значителни площи земя", каза той. AFP отправи запитване и към украинското министерство на земеделието и Службата по кадастър на Украйна, но не получи отговор.

Страх от разпродажба на украинска земя

Американският мозъчен тръст Oakland Institute е публикувал няколко статии, посветени на поземлената реформа в Украйна. Директорът на Института Оукланд Фредерик Мусо е експерт по продоволствена сигурност и селскостопанска политика. През август 2021 г., заедно с колегата си Бен Райхер, той изготвя анализ за това кой може да се възползва от украинската поземлена реформа. Пред AFP Мусо определи публикациите като погрешни: "Украинското законодателство засега забранява продажбите на чуждестранни субекти, а президентът няма правомощия да продава земя", отговори той на 19 септември 2022 г. по електронната поща.

Въпреки че в момента няма правно основание за закупуване на украинска земеделска земя от чуждестранни физически лица и дружества, те могат да обработват земя под аренда, особено в съвместни стопанства с украинци, както обясни Олексий Мартинец. Понастоящем общо 2,5 млн. хектара земеделска земя, собственост на украински граждани, се отдават под наем под тази форма, каза Мартинец, което е далеч по-малко от 17-те милиона хектара земя, за които се твърди в публикациите. Отделно от това, според анализ от ноември 2021 г. на независимата инициатива за мониторинг на земята Land Matrix, общата площ, към която чуждестранните инвеститори имат интерес, е 3,3 млн. хектара.

Демонстрация срещу реформата в поземленето законодателство на 6 февруари 2020 г. пред парламента в Киев ( AFP / Genyа SAVILOV)

Много украинци се опасяваха, че отварянето на пазара на земя ще доведе до придобиване на украинската земя от големи селскостопански корпорации и чуждестранни инвеститори. По тази причина през 2001 г. беше наложен мораториум върху продажбата на земя на чужденци.

Фредерик Мусо подчерта пред AFP, че макар действащият закон за земята в Украйна в момента да не позволява на чуждестранните инвеститори да придобиват собственост върху украинска земеделска земя, чуждестранните агрофирми, инвестиционни фондове или банки са много заинтересовани да засилят влиянието си върху украинския селскостопански сектор.

Вместо да купуват земя, те могат да инвестират в дялове в украински дружества, които на свой ред купуват или отдават под наем земя, обяснява Мусо. "Трябва да се отбележи също така, че в челната тройка на най-големите притежатели на земя в Украйна се намира NCH Capital, американски инвестиционен фонд, който контролира над 330 000 хектара земя чрез лизинг", каза той. NCH Capital оперира на украинския селскостопански пазар чрез украинското си дъщерно дружество Agroprosperis.

Сред инвеститорите в някои от най-големите земеделски бизнеси в Украйна са инвестиционни фондове като BlackRock, Vanguard, както и американски и европейски пенсионни фондове, банки и фондации, според Мусо. През 2014 г. американската агробизнес група Cargill, спомената в публикациите, придобива пет процента от най-големия украински агробизнес - Ukrlandfarming, който притежава около 570 000 хектара земеделска земя в Украйна.

"Australian National Review" коригира своя статия

Публикациите в социалните мрежи визират статия от 27 май 2022 г. от портала "Австралийски национален преглед" (АНП), който се представя като "първата истинска свободна и независима преса в Австралия", която може да "държи сметка на онези, които разпространяват неистини и умишлена пропаганда в основните медии". В миналото ANR многократно е разпространявала конспиративни теории.

ANR е основана от Джейми Макинтайър, австралийски предприемач, който според съобщения в медиите е измамил инвеститори със седем милиона австралийски долара чрез Понци схема. На 22 август 2022 г. AFP потърси коментар от редакцията на ANR за твърденията в статията, както и доказателства за предполагаемата продажба на украинска земеделска земя на чуждестранни компании, но не получи отговор.

ANR посочва Лаура Аболи като автор на публикацията. Аболи има канал в Telegram, в който разпространява полуконспиративно съдържание и дезинформация. На 23 юли 2022 г., едва два месеца след публикуването на статията в ANR, тя споделя текст с абсолютно същото съдържание в канала си в Telegram. Четири дни по-късно, на 27 юли 2022 г., тя споделя статията на ANR. На 21 август 2022 г. тя заявява пред AFP, че не е автор на текста. Просто й е бил изпратен и тя го е публикувала в канала си в Telegram, каза тя и добави: "Цитираното число според мен е грешка, трябваше да проверя два пъти, преди да публикувам отново, моя грешка". Като източник на твърденията тя подозира публикация във френскоезичния портал "Ritimo" от 12 ноември 2021 г. Статията там на свой ред е превод на вече цитираната по-горе публикация на Оукландският институт с автори Бен Райхер и Фредерик Мусо. Статията обаче не подкрепя твърденията на Аболи.

Публикацията на уебсайта на ANR е актуализирана през август 2022 г. със следната редакционна бележка: "Съобщените 17 милиона хектара са грешка и са 1,7 милиона. Обърнете внимание, че предполагаемите дружества не притежават земята от свое име, а чрез инвестиционни фондове". Въпреки това тя все още не е подкрепила това ново твърдение с никакви документи или доказателства.

Превод и адаптация
украинско-руски конфликт