В подвеждащи статии за притока на мигранти се използва видео от 2015 г., заснето в Словения, и снимка от 2016 г. от Гърция

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

В края на септември 2022 г. десетки български медии публикуват сходни статии, според които конвой от 100 000 бежанци се е събрал край Одрин в Турция и се е насочил към границата с Гърция. В някои от статиите е използван видеоклип, показващ хиляди бежанци, а в други е публикувана снимка на стотици мигранти, вървящи пеша. Медиите действително съобщават, че бежанци се организират да пресекат гръцко-турската граница през есента на 2022 г. поради опасения, че ще бъдат депортирани в Сирия. Оригиналният клип обаче е заснет с дрон на 25 октомври 2015 г. близо до словенско-хърватската граница. Снимката е направена от фотограф на Ройтерс и показва мигранти, които се опитват да влязат в Северна Македония от Гърция през 2016 г.

"Конвой от 100 хиляди мигранти се е събрал в Одрин, опит за щурм на гръцката граница", гласи заглавието на статия в интернет, публикувана от агенция "Фокус". Заглавната снимка показва група от стотици хора, които вървят пеша. Видеоклип, вграден в статията, също показва големи групи мигранти в полето. В статията се твърди, че видеозаписът от дрон е излъчен от сирийския телевизионен канал "Ориент" и показва "Кервана на свободата" (на друго място е наречен "Конвой на светлината") - конвой от десетки хиляди нелегални мигранти от Африка и Близкия изток", който "се готви да щурмува гръцката граница".

Други медии са публикували подобни статии (тук), като някои твърдят, че групата може да се опита да влезе в България (тук). Други не вграждат видеото, но го споменават (тук, тук или тук). Тези публикации бяха споделени стотици пъти във Facebook.

Твърдението се разпространява и на други езици, като гръцки, сръбски и полски.

На 13 октомври 2022 г. Frontex, службата за защита на границите на ЕС, обяви, че през първите девет месеца на 2022 г. броят на незаконните преминавания в Европейския съюз е нараснал със 70% и е достигнал най-високото си ниво от 2016 г. насам. Видеоклипът и снимката, използвани в публикациите, обаче са стари и не са заснети в Турция, както се твърди.

Нека обясним.

Скрийншот на публикация, споделяща невярна информация. Направен на 14 октомври 2022 г.

Видеото е заснето от Associated Press на хърватско-словенската граница през 2015 г.

Видеоклипът, представен в публикациите, носи логото на Orient - базиран в Дубай телевизионен канал, който е собственост на сирийския бизнесмен Гасан Абуд и се фокусира върху новини за Сирия и сирийските бежанци. Във видеото се чува мъжки глас, който казва на арабски: "Хиляди бежанци са в движение, за да напуснат безопасно Турция и да се отправят към Европа и особено към Германия". Видеоклипът, от който е взет откъсът, е публикуван в канала на Orient News в YouTube на 20 септември 2022 г.

AFP установи, че оригиналното видео всъщност е заснето с дрон в Словения, близо до границата с Хърватия, на 25 октомври 2015 г. Кадрите са на информационната агенция Associated Press (AP) и са заснети в район близо до Ригонце и Добова, както се вижда в архива на AP. От изображенията по-долу става ясно, че това е същото видео като това, използвано в публикациите в социалните мрежи с неверни твърдения.

Сравнение на стоп кадри от видеото качено от Агенция Фокус (вляво) и от AP (вдясно). Общите елементи са оградени в жълто и червено от AFP.

AFP успя да определи географското местоположение на кадрите в близост до Ригонце, село в област Щирия в Словения, на границата с Хърватия. Редица общи детайли (електрически стълбове, къщите на заден план и малък параклис) доказват точното място, където са заснети кадрите, както се вижда на Google street view по-долу:

В публикациите и статиите с невярното твърдение се посочва, че кадрите са заснети близо до гръцко-турската граница, в близост до турския град Одрин. Снимки и кадри от пътя, водещ към границата с Гърция, обаче показват, че околният терен изглежда различно от този, който се вижда на кадрите от AP.

Мигранти вървят към лагер от турската страна на турско-гръцката граница близо до пропускателния пункт Пазаркуле в провинция Одрин на 7 март 2020 г. ( AFP / Ozan KOSE)

Оригиналните кадри са заснети през октомври 2015 г., в разгара на бежанската криза в Европа. По-конкретно, когато Унгария затвори границите си през октомври 2015 г., бежанците преминаха през Словения на път за Западна Европа. През лятото на 2015 г. огромен брой бежанци пристигат в Европа по море, предимно през гръцките брегове. През 2015 г. броят на пристигналите в Европейския съюз бе повече от 1 милион, което е три до четири пъти повече в сравнение с 2014 г. Според докладите около 3700 са загинали по време на пътуването.

След като през март 2016 г. ЕС и Турция подписаха споразумение за рязко намаляване на мигрантския поток, броят на пресичащите гръцко-турската граница намаля значително. Твърдата позиция по отношение на миграцията, заета от гръцкото правителство, водеща до обвинения за отблъскване, е друг фактор, който поддържа миграционните потоци на ниски нива. Българските власти също са обвинявани в използването на незаконни практики спрямо опитващите се да влязат от Турция.

Мъж размахва знака на победата, докато мигрантите и бежанците преминават през поле, ескортирани от полицаи до бежански център, след като са пресекли хърватско-словенската граница близо до Ригонце, Словения, 25 октомври 2015 г. ( AFP / JURE MAKOVEC)

Снимка, направена през март 2016 г.

Някои статии използват снимка на стотици вървящи мигранти, за да илюстрират твърденията си. С помощта на обратното търсене на изображения обаче AFP установи, че снимката не е отскоро. Тя е заснета в Гърция от фотографа на Ройтерс Стоян Ненов през март 2016 г. Описанието на снимката в архива на Reuters гласи: "Мигранти вървят по път, докато търсят начин да преминат гръцко-македонската граница, близо до село Идомени, Гърция, 14 март 2016 г.".

Въпреки че оригиналната снимка е изрязана в българските публикации, можем да видим общи детайли и в двете изображения:

Сравнение от оригинален кадър от Reuters (вляво) и снимка, използвана от български медии (вдясно). Общите детайли са оградени в червено от АФП.

"Това беше група от около 2000 души, тръгнали от лагер край Идомени в Гърция с намерението да преминат границата с Македония (близо до град Гевгелия). Първо са пресекли река, а по-късно са стигнали до Македония, където са били задържани от македонската полиция", обясни Стоян Ненов в имейл до AFP, получен на 14 октомври 2022 г. Фотографът потвърди, че снимката е направена в Гърция на 14 март 2016 г. и допълни, че цялата история от този ден е отразена в този репортаж.

Същата снимка е използвана в публикация в Twitter от "European insider" с текст: "Конвой от над 100 000 мигранти, които се стремят да влязат в Европейския съюз чрез масова мобилизационна акция за щурмуване на гръцката граница (23/09/2022)". Някои от българските медии също цитират "European insider".

"Керванът на светлина"

Видеоклипът "Ориент" в YouTube започва с откъса, който се използва в публикациите с неверните твърдения. След това разказва за конвой от бежанци, организиран в Telegram, наречен "Керван на светлина" (Qafilat al-nour на арабски, но наричан и Керван на свободата в някои български публикации). Гласът зад кадър предполага, че в групата в Telegram има около "40 000 участници". Във видеото се появява един мъж, който казва: "Готови сме, не искаме нищо против закона, не искаме саботаж, единствената ни цел е да пристигнем благополучно". Във видеото са показани и други откъси от оригиналните кадри на AP от Ригонце, както и кадри от кризата, която се случи на гръцко-турската граница през март 2020 г.

Според публикации организаторите на "Кервана на светлината" изчисляват, че около 100 000 души ще се съберат на границата между Турция и Гърция, за да си проправят път към Европа. Сирийските бежанци в Турция се сблъскват с нарастващо насилие, а някои от тях се страхуват да бъдат депортирани в Сирия с оглед на предстоящите избори в Турция, насрочени за юни 2023 г. Третирането на сирийските бежанци се превърна в основна тема в политическия дебат, като партиите от целия политически спектър призовават за тяхното депортиране, тъй като Турция е изправена пред икономическа криза.

Засега няма потвърдени кадри на големи групи мигранти и бежанци в близост до границата между Гърция и Турция, но гръцкото министерство за защита на гражданите заяви, че властите са подготвени. Позовавайки се на "Кервана на светлината", министър Такис Теодорикакос заяви в интервю за Real FM на 20 септември 2022 г.: "Това, което се случва в момента, е [...] организирана онлайн кампания, кампания в социалните медии, която призовава мигрантите, особено сирийците, да се обърнат към Гърция и да се съберат масово". Той допълни, че през август 2022 г. 40 000 мигранти без документи са се опитали да влязат в Гърция, а от началото на 2022 г. това са направили повече от 150 000 души.

След като потребители, които не са мигранти, се присъединиха към групата в Telegram "Керван от светлина", нейните администратори решиха да я закрият на 28 септември 2022 г., според съобщение, видяно от AFP. "Тази група ще бъде изтрита окончателно", се казва в съобщението, но се добавя, че ще бъде създадена нова, официална група, чрез която мигрантите ще могат да общуват.

Съобщението, с което се обявява закриването на първоначалната група "Керван от светлина". Скрийншот, направен на 28 септември 2022 г.

Според последния достъпен месечен доклад на българското Министерство на вътрешните работи от началото на 2022 г. до 31 август 2022 г. в България са заловени 9918 нелегални мигранти, което е двойно повече в сравнение със същия период на 2021 г. (4934).

17 октомври 2022 г. Историята е актуализирана, като е добавен цитат от фотографа на Ройтерс Стоян Ненов.
миграция