Снимката показва мобилна захранваща станция за електромобили, а не дизелов генератор

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

През последните месеци стотици потребители на Facebook са споделили стара снимка на аварирал електромобил, който се зарежда от устройство, за което невярно се твърди, че е дизелов генератор. Това обаче е мобилно зарядно устройство за електрически превозни средства, т.е. захранваща банка от литиеви клетки, използвана от Австрийския автомобилен, мотоциклетен и туристически клуб (ÖAMTC). Клубът публикува снимката във Facebook през май 2019 г.

"Ван на газ, теглещ дизелов генератор, зарежда електрически автомобил!!! Какво бъдеще само...", гласи текстът към снимка. На нея виждаме жълто комби, теглещо ремарке, към което с кабел е закачен автомобил, паркиран край пътя. От края на юли досега тази публикация е споделена стотици пъти във Facebook. От 2019 г. насам същата снимка и надпис се появяват периодично в социалните мрежи, като например тук.

Този подвеждащ пост се вписва във вълната от дезинформация, насочена към електрическите автомобили. Вече сме се занимавали с подобни твърдения, като например снимка, споделена заедно с твърдението, че показва гробище за електрически автомобили във Франция, или видеоклип на горящ автобус на метан, за който се твърди невярно, че е електрически.

Скрийншот от Facebook публкация, споделяща невярна информация. Направен на 17 октомври 2022 г.

Това не е дизелов генератор

Номерът за пътна помощ и надписът ÖAMTC (Österreichischer Automobil-, Motorrad- und Touring Club - Австрийски автомобилен и мото туристически клуб) са на жълтия автомобил, теглещ генератора. AFP потърси информация за снимката от ÖAMTC. Говорителят Александър Люгер отговори в имейл на 18 март 2022 г. : "Това не е бензинов или дизелов генератор, а мобилна банка за захранване на електрически автомобили. За съжаление дезинформацията се разпространява отново и отново в социалните медии, след като снимката беше публикувана от нас във Facebook".

От организацията са публикували оригиналната снимка на 29 май 2019 г. с обяснението, че мобилната станция за захранване е приключила успешно първия си практически тест, като "след около 20 минути електрическият Мерцедес имаше достатъчно енергия, за да закара нашия водач до следващата зарядна станция без никакви проблеми."

В статия за продукта от 2018 г. захранващата банка е наречена "мобилното зарядно устройство за електрически превозни средства". Твърди се, че само за няколко минути зарядното устройство, състоящо се от няколко литиеви клетки, може да зареди батерията на електрическия автомобил с достатъчно електроенергия, така че да може да стигне до зарядна станция.

Моделът на захранващата банка на снимката се нарича " Votexa Mobile EV Charger " и се разпространява от компанията Club Logistics Services. На тяхната страница също е разказано за това зарядно устройство: "Можете да използвате нашите зарядни устройства например за обслужване на електрически превозни средства , електронни велосипеди, скутери..."

В публикациите, разпространени в българския Facebook, се твърди, че автомобилът, който тегли генератора, се захранва с газ. Това също е невярно - говорител на ÖAMTC потвърди пред AFP през март 2021 г., че автомобилът e дизелов.

Превод и адаптация
Климат