Този видеоклип, осмиващ Украйна, не е създаден или излъчен от израелския телевизионен канал INN

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Кратка анимация, прокарваща проруски тези за инвазията в Украйна, е споделяна онлайн стотици пъти от средата на октомври с невярното твърдение, че израелският телевизионен канал INN я е създал и излъчил. Коментарите на някои потебители внушават, че клипчето е показва дебата по позицията на Израел за войната в Украйна. Логата, използвани във видеото, обаче не са на ТВ канала INN, откъдето също отрекоха да са излъчвали подобно видео. Всъщност по-ранна версия на анимацията е публикувана в руски канал в Telegram.

Стотици потребители са споделили Facebook пост с кратка анимация, която разпространява прокремълски тези за нахлуването на Русия в Украйна, заедно с твърденията, че "това е клип на израелска медия" или на "израелската телевизия INN". Същите твърдения, разпространени от руски медии, вече бяха опровергани от грузинска организация за проверка на фактите, която проследи видеото до канал на иврит в Telegram. Клипът беше споделен с подобни твърдения и от хиляди потребители на различни езици, включително гръцки, словашки и английски.

Главният герой на карикатурата е прасенце, покрито с нацистки татуировки, както и с украинско знаме, което кореспондира на проруския наратив, представящ Украйна под влиянието на крайно десни движения. АФП вече опроверга подобни твърдения (тук или тук).

Скрийншот на Facebook публикация, споделяща невярна информация. Направен на 24 октомври 2022 г.

Видеоклипът вероятно идва от Telegram, а не от израелска телевизия

В горния десен ъгъл на анимацията, споделена с неверните твърдения, се вижда червено лого с надпис "INN". В края на видеото на цял екран се вижда червен надпис на иврит и английски : "Телеграмният канал INN - Израел срещу нацизма".

Канал в Telegram, наречен "INN: Укринацизъм", публикуващ съдържание на иврит, използва същото лого. В канала има постове насочени срещу САЩ и Украйна. Името на канала - "Israel Neged Nazism" - означава "Израел срещу нацизма". Анимацията е публикувана там на 12 октомври 2022 г.

Този канал в Telegram обаче не е израелски телевизионен оператор, както невярно се твърди в постовете.

Израелският телевизионен оператор Arutz Sheva (Channel 7) използва съкращението INN (Israel National News) на английски език. Логото на тази медия обаче е различно от тези, които се виждат в карикатурата. Сравнихме скрийншот от видеоклип, взет от канала на Arutz Sheva в YouTube, и този от анимацията:

Сравнение на логото на Arutz Sheva (вляво) и това от анимацията (вдясно), споделена с неверни твърдения във Facebook. Направени на 25 октомври 2022 г.

Каналът използва малко по-различно лого на рускоезичния си сайт, но то отново е коренно различно от това, използвано в канала на Telegram.

Редакторът и главен изпълнителен директор на "Аруц Шева" Узи Барух заяви пред AFP със съобщение на 24 октомври 2022 г., че никога не са публикували видеоклипа на своя уебсайт, нито са го излъчвали и никога преди това не са чували за него. Аруц Шева публикува и статия, в която отрича да има нещо общо с видеото.

Видеото се появи по-рано в канал на Telegram на руски език

Използвайки ключови думи и търсене на руски език, установихме, че видеоклипът е публикуван на 11 октомври 2022 г. в канал на Telegram на руски език, озаглавен "Прасе в несвяст". Анимацията е без червеното лого на INN в десния ъгъл и липсват надписите на руски език в началото, но в останалата си част е идентична.

Десетина клипа, публикувани в канала са с персонажа на прасето, като всички те популяризират прокремълските опорни точки за войната. Те започват да се публикуват в канала през август.

Видеоклипът, споделен в социалните мрежи с неверни твърдения, е с руско заглавие "ХЛЕВРОПА и БЕШЕНЦЫ" (най-вероятно игра на думите Европа/хлев ("Европа"/"свинарник") и бешенци/беженци ("диви или луди хора"/"бежанци").

На 19 октомври 2022 г. в друг канал на Telegram е публикувано интервю на руски език с руска аниматорка с името Евгения. В интервюто жената твърди, че е автор на видеото, и споделя кадри от нещо, което изглежда като софтуер за редактиране на видео. Нейното интервю е преразказано в канала "Прасе в несвяст".

Деликатна дипломация

Анимацията се споделя с твърдението, че е излъчена от израелска телевизия в контекста на дебатите в Израел относно позицията на страната спрямо Украйна. Така например ден преди публикацията във Facebook на български език израелският министър по въпросите на диаспората подкрепи в Twitter идеята Израел да предостави военна помощ на Украйна.

"Tова е в деня, когато се очаква Израел да реши дали ще дава оръжие на Украйна. Тема, вече коментирана от Медведев.", коментира потребител.

На 19 октомври израелският министър на отбраната Бени Ганц заяви, че страната му няма да продава оръжейни системи на Украйна, два дни след като Русия предупреди, че предоставянето на израелска военна помощ на Киев ще навреди сериозно на отношенията между двете държави.

Коментарите на Ганц дойдоха, след като Украйна официално поиска от Израел да ѝ достави системи за противовъздушна отбрана, които да прихващат ирански безпилотни самолети и балистични ракети.

От началото на руската инвазия Израел се движи по деликатна дипломатическа линия, като се стреми да запази връзките си с Москва.

Израел се нуждае от руското сътрудничество, за да продължи кампанията си за въздушни удари в съседна Сирия, където има руски сили и където Израел често удря цели, които нарича свързани с Иран.

Израелски официални лица също така подчертават необходимостта от запазване на отношенията с Русия предвид големия брой евреи в страната и избягване на връщане към условията от епохата на Студената война, когато съветските евреи бяха до голяма степен откъснати от Израел.

украинско-руски конфликт