Не, това не е "нова" Лада Нива, тези снимки са от 2014 г.

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Снимки на прототип от 2014 г. на автомобил Chevrolet Niva бяха споделени стотици пъти в социалните мрежи през септември 2022 г. с подвеждащи твърдения, че моделът ще бъде пуснат в производство и ще може да се купува в България. Публикацията копира статия, публикувана преди пет години и се позовава на проект за съвместно производство с General Motors, което междувременно е прекратено. Публикацията е пример за това как подвеждащо съдържание може да се използва за прокарване на прокремълски наратив в България, възхвалявайки предполагаеми индустриални постижения на Русия.

“Новата ЛАДА НИВА ще се продава за 22 000 лв! Вижте какъв звяр е!”, гласи заглавието на публикация в интерет сайт от 25 септември 2022 г. В нея се разказва за нов модел , който ще бъде реалност до пет години и ще може да се купи за 22 хил. лв. Публикацията е споделена във Facebook групата “Натисни "Харесва ми", ако обичаш някого” с над 884 хил. последователи, където над “2200 потребители са я харесали, а общо 159 са я споделили.

Въпреки че някои потребители са скептични към качеството на модела, статията получи възторжена реакция от други потребители на Facebook. "Ладата сие Лада да ядът трици др .коли от Германия още се карат колите Лада от пр. 36 год. Здрави", коментира потребител. "Идете в Унгария и ще ги видите но тук ние не сме заслужели.Затова простолюдието ще караме коли втора употреба а управниците и богаташите ще кара ново новенички коли", пише друг. "Ура другари най накрая дойде .Да не вземете пак да си купувате пак западни боклуци", гласи друг коментар.. Някои от коментиращите припомнят, че на Русия са наложени санкции, така че няма как да се купи автомобил, произведен в Русия.

Статията обаче копира текст и снимки от други статии, публикувани през май 2017 г. (тук и тук), посветени на прототип, представен през 2014 г. Част от текста, копиран от 2017 г., се отнася за среща между губернатора на Самарска област и ръководството на съвместното предприятие GM-АвтоВАЗ", която се е състояла "през седмицата". Това е било невъзможно през 2022 г., тъй като съвместното предприятие между General Motors и руския концерн АвтоВАЗ, в рамките на което е разработен прототипът, е прекратено през 2019 г.

Скрийншот на Facebook публикация, споделяща заблуждаваща информация. Направен на 29 септември 2022 г.

Публикация от 2017 г.

Чрез текстово търсене в Google на пасажи от проверената от нас публикация открихме сходни или идентични публикации от 2021, 2020, и 2017 г. Снимките в публикацията от 2017 г. имат същия воден знак като тези, използвани в статията от септември 2022 г. , обект на нашата проверка.

Сравнение на скрийншот от публикацията от 2022 г. (вляво) и скрийншот от публикацията от 2017 г. (вдясно). Направени на 3 октомври 2022 г. В червено AFP огради логото.

Сравняването на двете публикации показва още, че те имат идентични заглавия, основен текст и дори форматиране.

Скрийншот от публикацията от 2022 г. (вляво) и 2017 г. (вдясно), направени на 30 септември 2022 г. Вижда се, че заглавията са идентични.
Скрийншот на публикацията от 2022 г. (вляво) и от 2017 г. (вдясно). Направени на 30 септември 2022 г. Вижда се ,че текстът и оформлението са идентични.

Прототип от 2014 г.

Направихме обратно търсене на изображения на автомобила, за да научим повече за контекста. Така разбрахме, че на тях е показан прототип на автомобил, представен на автомобилното изложение в Москва през август 2014 г. Ето и видеопреглед на прототипа:

Публикацията от 2017 г., от която е копирана статията от 2022 г., най-вероятно се основава на статия в регионалната руска преса от май 2017 г., в която се съобщава за развитието на проекта. В тази публикация се споменава прогнозна цена от 700-800 хил. рубли, чиято равностойност тогава е била приблизително 22 000 лв. В статията се споменава и срещата през май 2017 г. между тогавашния губернатор на Самарска област Николай Меркушин и ръководството на съвместното предприятие GM-AvtoVaz.

Проектът е бил представен от съвместното предприятие GM-AvtoVAZ, но според публикации в руски и специализирани медии концепцията е била изоставена през 2018 г. В края на 2019 г. АвтоВАЗ купува дела на GM и с това слага край на съвместното предприятие.

От носталгия към пропаганда

Твърдението за Chevrolet Niva се вписва в по-широк модел на разкази в българските социални медии, възхваляващи руската промишленост. "Съществуват тези остатъци от времето, когато се твърдеше, че съветските продукти превъзхождаха тези на капиталистическите страни. Тези настроения се засилиха след падането на комунизма и често са входна врата за дезинформация", обяснява Горан Георгиев от базирания в София мозъчен тръст CSD. "Става дума най-вече за претенцията за превъзходство във военната индустрия, но този разказ се разпростира и върху други продукти - автомобили, телефони", допълва той. Ето един пример за статия, възхваляваща руските оръжия.

Повече от 30 години след падането на тоталитарния режим носталгичните настроения към автомобилите от времето на социализма остават. Неотдавна бяха организирани изложби, посветени на "ретро автомобилите на соца" (тук и тук).

През 2019 г. проучване показа, че почти половината от българите "в момента твърдят, че нещата за повечето хора са по-лоши сега, отколкото по време на комунисизма".

В действителност обаче купуването на нов автомобил по време на комунизма в България не е било лесна задача. Както се обяснява в тази статия на RFE/RL, съществувало е ограничение от един автомобил на семейство, както и дълъг списък на чакащите. Изборът е бил ограничен до превозни средства, произведени в страните от Варшавския договор, и главно до марки на СССР като "Москвич" и "Лада".

Момче реже дървени палети в снега, за да ги използва за отопление до руски автомобил "Лада" в покрайнините на София на 9 януари 2009 г. ( AFP / Dimitar DILKOFF)

Към 1 септември 2022 г. 1,24% от всички автомобили с активна регистрация в България са руско/съветско производство (38455 броя ВАЗ, 2828 Лада, 5542 Москвич, 990 Волга).

Статия в Le Monde от 5 октомври 2022 г. съобщава за практиката на руските медии да публикуват статии, базирани изцяло на коментари на потребители под публикации в европейски медии, за да подхранват проруските тези. Един от примерите е материал от РИА Новости от октомври 2021 г. със заглавие "Съвършенството се отвращава от промените": Българите се възхищават на руските автомобили", базиран на коментари, възхваляващи Лада Нива под публикация в български новинарски сайт.

AFP вече опроверга твърденията за предполагаемите ползи от комунистическата епоха за пътната мрежа на България тук.

6 октомври 2022 г. Статията беше актуализирана, за да се добави пример за това как твърденията за руски автомобили се използват за подсилване на проруския наратив.
украинско-руски конфликт