Различните карти от прогнозата за времето през 2017 и 2022 г. не са доказателство, че медиите преувеличават горещините

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Публикации в социалните мрежи сравняват метеорологичната карта на германска телевизионна програма от 2017 г. с друга от 2022 г., която има по-ниски температури, но по-ярки нюанси на червеното, заедно с твърдения поставящи под съмнение глобалното затопляне. Но експертите са категорични, че промяната в климата е реален проблем. От телевизионният канал обясниха за AFP, че програмата е възприела по-ясен и достъпен формат, който използва цвят, а не само числа, за да отразява дневните температури. Този формат се използва в друг програма от години, а освен това каналът използва и други визуализации.

"Технология на телевизионната мaнипyлация. За да се приемат по-лесно новите мерки, забрани и ограничения, се вменява на хората, че има зaтoплянe заради.... (избройте причини по избор), от което свeтoвният eлит ще ни спасява", гласи публикация във Facebook, споделена над 700 пъти след 23 юли 2022 г.

Някои коментари под статията поставят под съмнение съществуването на глобалното затопляне. "Единственото затопляне е във мозъците на хората", пише потребител.

Подобни публикации можете да намерите на румънски , както и на други езици, като английски, хърватски, финландски и словашки.

Тези твърдения са част от вълна от публикации в социалните мрежи, в които се правят подвеждащи сравнения на метеорологични карти с неверни внушения, че показват горещата вълна в Европа през 2022 г. и че ефектът от глобалното затопляне е медийна манипулация.

Скрийншот на пост, споделящ невярна информация. Направен на 28 юли 2022 г.

Първата карта от 2017 г.

AFP проследи метеорологичните карти в тази подвеждаща публикация и откри, че те са от всекидневното информационно предаване Tagesthemen, продукция на ARD - организация на регионалните обществени радио- и телевизионни оператори в Германия.

Първата е от 21 юни 2017 г. и може да се види в Youtube след 01:37 мин. Репортажът за времето е представен от Клаудия Клайнерт.

Тя съобщава за температури от 20-26 градуса по Целзий на север и 33-38 градуса по Целзий на запад до югозапад.

Скрийншот от подвеждащата публикация във Facebook (вляво) и прогнозата за времето от 21 юни 2017 г., публикувана в Youtube (вдясно)

Втората карта от 2022 г.

Скрийншотът с червената карта също е от Tagesthemen и е представен от Клайнерт на 20 юни 2022 г., ден по-рано от датата, показана на колажа, споделен в социалните мрежи. Може да се види в Youtube, а моментът с червената карта е след 34:33 минута.

Клайнърт съобщава за температури от 20-25 градуса на север и 26-32 градуса по-на юг. Те са по-ниски, отколкото на картата пет години по-рано, която използва зелен формат.

Стопкадри от подвеждащата публикация във Facebook (вляво) и прогнозата за времето от 20 юни 2022 г., публикувана в Youtube (вдясно)

След това прогнозата представя различни зелени карти, които не се тнасят до температурата, а представляват общи прогнози за следващите дни, за валежите и т.н.

Карти, дело на различни екипи

През последните години изготвянето на метеорологичните прогнози на Tagesthemen преминава през различни етапи. От началото на 2020 г. съвместната мрежа на ARD създаде общ метеорологичен център, отговарящ за изготвянето на много от метеорологичните прогнози, показвани днес в програмите на ARD, включително Tagesthemen.

Регионалният телевизионен оператор HR (Hessischer Rundfunk) отговаряше за управлението на хъба. Въпреки това до края на 2019 г. прогнозите за времето на Tagesthemen се изготвяха външно, обясни за AFP говорителят на HR Сабине Ренкен.

"До края на 2019 г. метеорологичните карти за Tagesthemen се изготвяха от външната метеорологична компания Cumulus и се предоставяха на Tagesthemen", коментира Ренкен в имейл от 27 юли 2022 г.

"До края на 2019 г. доставените температурни карти в Tagesthemen показваха температурата единствено в числа - зеленият фон нямаше отношение към температурата", заявиха още Ренкен в имейл, получен на 26 юли.

Друга новинарска програма на ARD, наречена Tagesschau, също "представя температурите в числа, а освен това и чрез цветни зони", заявиха още от компанията.

AFP вече е опровергавала подобни подвеждащи твърдения за метеорологичните карти на Tagesschau тук през юни 2022 г. и тук през юли 2022 г.

Още през 2019 г. Tagesschau отговори на обвиненията, че е манипулирала метеорологичната си карта, за да преувеличи целенасочено последиците от изменението на климата, с аргумента, че "оцветяването позволява да се предположи колко високи ще бъдат температурите, дори там, където няма число".

Не алармизъм, а повече яснота

От Hessischer Rundfunk коментираха за AFP на 26 юли, че когато през януари 2020 г. Центърът за метеорологични компетенции на ARD е поел прогнозите, дизайнът и представянето са били стандартизирани, за да бъде представяно времето в програмите Tagesschau и Tagesthemen в еднакъв формат.

В продължение на повече от 30 години картите на Tagesschau са показвали температурата с цвят, както и с числа, обясниха от Hessischer Rundfunk на 27 юли.

"Цветната температурна прогноза дава възможност да се види колко високи ще бъдат температурите, дори и там, където няма число. Не става въпрос за алармизъм, а за графика, която е възможно най-ясна и може да се възприеме бързо".

"Цветната скала варира от тъмночервено за горещи температури до студено синьо. Цветовата гама се променя от редакционния екип на Hessischer Rundfunk в зависимост от сезона, за повече яснота. По този начин петте градуса са сини през лятото и жълти или оранжеви през зимата", добавиха още те.

От години Tagesschau прилага два формата за показване на времето: единият използва червени нюанси и е фокусиран само върху температурата за конкретния ден, а по-зелената карта е обща прогноза за времето през следващите дни. Пример за това е предаването от юни 1999 г. (след 15:25 ), в което червеният цвят е използван, когато температурите са 25-30 градуса по Целзий.

В предаване на Tagesschau от 2010 г. например също е показано използването на различните карти. Вляво, в червено, е прогнозата за температурата, а вдясно - по-обща прогноза, включително за облачността през следващите дни.

Стопкадър от Youtube на предаването Tagesschau от 15 юли 2010 г.

Можем да видим Tagesthemen, приел подобен формат в 2020, например тук за юни 2020, тук за юли и тук за август. През лятото на 2021 г. Tagesthemen също е използвал картите на времето, оцветени в червено, например тук за юни, тук за юли и тук за август.

Стопкадри от прогнозите за времето на Tagesthemen с различни нюанси на червеното, публикувани в Youtube за юни (вляво), юли (в средата) и август (вдясно) 2020 г., направени на 27 юли 2022 г.

Летата стават все по-горещи

Дори и не всяко екстремно метеорологично явление да може да се обясни с изменението на климата, експертите и учените твърдят, че се наблюдава системна промяна в климата. Лятото в Европа става все по-горещо - това се вижда от сравнението на температурните отклонения в Европа в сравнение с предишни години.

Разлики в летните температури (юни-август) в Европа от 1950 до 2021 г. в сравнение със средната стойност за периода 1991-2020 г.

Това се потвърждава и от метеорологичните институти в Германия, Австрия и Швейцария. В съвместна оценка на летния климат от 2020 г. държавните метеорологични институти на трите страни заявяват: "От 90-те години на миналия век лятото в Швейцария, Германия и Австрия е станало значително по-топло". Горещите вълни ще станат по-чести и по-дълги. В обобщение в оценката се казва: "Това, което преди е било изключително горещо лято, сега е средно горещо лято".

Горещи вълни като двете неотдавнашни, които засегнаха големи части от Европа, или рекордната гореща вълна в Индия и Пакистан през март 2022 г. са категоричен признак за изменението на климата, заявяват експертите.

Междуправителствената експертна група по изменение на климата (IPCC) редовно публикува доклади, които се считат в научните среди за надежден и признат източник за глобалното затопляне. На 4 април 2022 г. Междуправителственият комитет по изменение на климата (IPCC) публикува последната част от своя шести доклад за оценка, в който призовава за предприемане на мащабни мерки.

В първата част на този шести доклад за оценка , публикуван на 9 август 2021 г., се посочва, че "е ясно, че човешкото влияние е довело до затопляне на атмосферата, океаните и земната повърхност".

"За последните 30 години средногодишната температура в София се е повишила с 1.1°C, тази във Пловдив - с 0.8°C, а във Варна - с 0.9°C.", пише "Капитал" през февруари 2022 г.

2 август 2022 г. Статията е обновена, за да се внесе повече яснота, че заблуждаващите твърдения подценяват глобалното затопляне
Климат