Това видео показва демонстрация на противопожарнa техника в Нидерландия

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Видеоклип на пожарна, пръскаща вода върху дървета, е публикуван във Facebook език по време на горещата вълна в началото на юли 2022 г. с подвеждащото твърдение на български, че показва как властите в друга държава се грижат за растенията във високите температури. Публикацията е споделена стотици пъти и предизвиква хиляди реакции на потребителите. Видеото обаче не показва мерки за предпазване на растенията в горещините. То е заснето по време на демонстрация на холандската пожарна, в която участва и специален автомобил, използван за гасене на пожари при инциденти със самолети. Университетски преподавател по дендрология обясни, че поливането на растенията по този начин по време на горещините всъщност може да им навреди.

“Така се грижат някъде по Света, за растенията в жегата…”, гласи текстът на Facebook публикация от 1 юли 2022 г. Към нея има кратко видео на жълт камион с примигващи в синьо фарове, пръскащ с две водни оръдия. Струята е насочена към небето и полива короните на дърветата край пътя. На тротоара има множество хора, които наблюдават случващо се.

По данни на Facebook този рийл е видян повече от 743 хил. пъти, споделен е над 600, а над 3500 потребители са реагирали с коментар или реакция.

В десетките коментари под видеото някои потребителите отбелязват, че не е полезно да се поливат дърветата в горещините - "Абе точно в жегата да ги пръскаш с вода е голяма грешка като започне да се изпарява водата и ги хващат болести", пише потребител. "По скоро ги мият от прахоляка", предполага друг. "Това е машина за разпръскване на демонстрация. Да не попадаш пред нея", коментира читател.

Постът във Facebook беше споделен по време вълната от горещини, засегнала голяма част от Западна Европа през юни.

AFP обаче установи, че видеото е заснето на 26 юни тази година в холандския град Берликум по време на демонстрация на местната пожарна. Говорител на намиращата се в близост военна база на летището в Айндховен потвърди, че пожарният автомобил не е поливал растенията, а е участвал в демонстрация.

Скрийншот на публикация, споделяща заблуждаваща информация. Направен на 26 юли 2022 г.

Пожарна кола от Айндховен

За да открием повече информация за видеото, публикувано във Facebook, се съсредоточихме върху два детайла върху каросерията на жълтия камион, които се виждат на 10тата секунда от видеото - син надпис Brandweer и черен номер 28-4962. Ето стопкадър с двата детайла (оградени от AFP):

Стопкадър с индивидуализиращи детайли, оградени от AFP. Направен на 26 юли 2022 г.

Brandweer е нидерландската противопожарна служба. Когато потърсихме номера, изписан на каросерията на камиона в Google, открихме различни неофициални страници (тук и тук), информиращи, че този камион е част от противопожарната служба към военната база на летище Айндховен. Пожарният автомобил с идентификационния номер от Facebook публикацията може да се види в това видео, публикувано на официалната Facebook страница на военната противопожарна служба на летище Айндховен:

Скрийншот от видео от Facebook страницата на пожарната към военната база на летището на Айндховен. Идентификационният номер е ограден в червено от AFP. Направен на 26 юли 2022 г.

Летищният противопожарен автомобил, известен като crash tender, е предназначен за гасене на пожари при самолетни катастрофи или инциденти. Според официалния уебсайт на нидерландското министерство на отбраната този модел може да превозва 11 700 литра вода, 750 литра пожарогасителна пяна и 250 килограма пожарогасителен прах. Обсегът на действие на противопожарното оръдие на покрива е приблизително 76 метра.

Изпратихме запитване за видеото до холандската пожарна служба, която ни препрати към военната база на летището в Айндховен. "Това са кадри отпреди един месец. Това е демонстрация, извършена от нашите пожарникари в близост до нашата военновъздушна база. Те не са охлаждали никакви дървета", отговориха те в имейл, получен на 22 юли 2022 г.

Демонстрация на 26 юни 2022 г. в Берликум

С допълнителната информация направихме нови търсения и така открихме снимки и видео, качени от потребител на Facebook на 26 юни 2022 г. Постът гласи "Ден на отворените врати на пожарната команда в Берликум, забавно".

Берликум се намира на 30 минути с кола северно от военната база на летището в Айндховен.

Потребителят е споделил снимка на жълтия камион със същия идентификационен номер и други снимки на пожарна техника, но също така и видеоклип, който изглежда е заснет от отсрещната страна на пътя. Потребителят започва да снима около 30 секунди преди автора на видеото, използвано в подвеждащата Facebook публикация.

В двете видеа могат да се видят достатъчно общи детайли като пътни знаци и маркировка или хора от публиката. Ето сравнение:

Сравнение на детайли в стопкадри - вляво от потребителско видео от събитието и вдясно - от публикацията със заблуждаващото твърдение. Елементите са оградени от AFP на 27 юли 2022 г.

Потребителят, който е качил видеоклипа, е написал в профила си, че живее в град Берликум. Така открихме на Google maps мястото, където е заснето видеото:

С още едно търсене по ключови думи установихме, че на страницата във Facebook на пожарната служба в Берликум (Brandweer Berlicum) на 26 юни 2022 г. е обявен ден на отворените врати.

В същия профил на Brandweer Berlicum е качено видео, заснето от въздуха и показващо поляна с пожарни коли и друго оборудване. Тази поляна е Dorpsveld - мястото на събитието, посочено във Facebook в обявата за деня на отворените врати. На тези кадри жълтият камион обаче не се вижда .

Друга публикация във Facebook за събитието, публикувана от личен профил, показва видео от поляната. На 28та секунда от него можем да видим жълтия пожарникарски камион, паркиран встрани от поляната:

Стопкадър от потребителско видео. Направен на 27 юли 2022 г.

Експерт: Не се грижете за дърветата в жегите по този начин

След като стана ясно, че видеото не показва как се полагат грижи за растенията в горещините, поискахме да разберем дали поливането им по този начин изобщо е добра идея. Не е, стана ясно от обяснението на експерта, с когото разговаряхме.

"Това е абсурдно като "грижа". Като започнем от старото правило, че в жега никой не пръска листата на растенията, защото това би довело до стрес, повишаване на риск от нападение на гъби (маносване)", обясни за AFP на 25 юли 2022 г. доц. Момчил Панайотов, преподавател по дендрология в Лесотехническия университет. Той коментира още, че поливането на растенията с водно оръдие ще разкъса листата и счупи клоните.

"Растенията основно поемат влага с корените си и я отделят с листата при транспортирането, което е механизмът за охлаждане в жегите", каза още той за AFP. "В горещото време е изключително важно да се поливат корените на младите дървета, особено на тези, засадени през последните няколко години", обясни Момчил Панайотов.

Той посочи като добра практика използването на чували, които се слагат около дръвчето и "като се напълнят с вода, тя се оцежда бавно и го полива ефективно".

Климат