Протестът в това видео е от 2021 г. и няма нищо общо нито с фермерите, нито с оставката на Марио Драги

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Кадри от протест в Рим от 2021 г. са споделяни стотици пъти в социалните мрежи през юли 2022 г. с твърдението, че показват актуалнa вълна на гражданско недоволство в Италия. В един от подвеждащите постове се твърди, че видеото е от актуален протест на земеделски производители, а в друг, че това е протест, който съвпада по време, с оставка на италианския министър-председател Марио Драги. Видеото, споделено с неверни твърдения, е всъщност от протест, проведен в Рим през 2021 г. заради Covid-19 мерките.

В началото на юли стотици потребители споделиха във Facebook видео с твърдението, че показва протест на италиански фермери, случващ се в момента. "Пример за пълно информационно затъмнение. Това тук е протест на италианските фермери срещу високите цени на горивата. Такива вървят и в Германия, Норвегия и почти цяла Европа. Нашите медии ни занимават с дъвкани дъвки", гласи постът.

В друга публикация от средата на юли е споделен същият видеоклип с невярното твърдение, че той показва действително събитие, което не е свързано със земеделските производители, а с последните политически събития в Италия. "Премиера Марио Драги подаде оставка. В същото време президентът на Италия Серджо Матарела отказа да приеме оставката на Драги в условията на политическа криза, за която експерти предупредиха, че може да доведе до предсрочни избори в третата по големина икономика в еврозоната.", гласи постът.

Същият видеоклип, но с различно невярно твърдение, че протестиращите са поискали отстраняване на италианското правителство и това е станало причина Драги да напусне срещата на върха на НАТО на 29 юни, беше споделен на английски, немски, холандски и румънски.

Това видео обаче е от 2021 г. В момента в Италия има политическа криза, но няма протести с мащаб като този, заснет във видеото. 

Скрийншот на пост, споделящ невярна информация. Направен на 20 юли 2022 г.

Кадрите показват протест срещу Covid-19 ограниченията в Италия през 2021

Клипът, за който се твърди, че е актуален, всъщност показва сцени от протест от 9 октомври 2021 г. в Рим. Няколко италиански медии съобщават за тази демонстрация, насочена срещу така наречения "зелен паспорт", например тук, тук и тук

Т.нар. зелен паспорт удостоверява дали някой е прекарал Covid-19, има отрицателен тест или е ваксиниран срещу вируса. Притежаването на такъв паспорт беше временно задължително за всички работещи в Италия от 15 октомври 2021 г., което провокира демонстрации в цялата страна. От 1 май 2022 г. обаче Италия премахна повечето от изискванията, свързани със зеления паспорт. Сертификатът остана задължителен при посещение в болници и други лечебни заведения. 

Чрез снимки от Google Maps AFP успя да установи и потвърди, че мястото от видеото е "Пиаца дел Пополо" в централната част на Рим. За целта съпоставихме ориентири от кадрите, споделяни с неверните твърдения, като например обелиска, който се вижда на14-ата секунда от видеото или църквата "Санта Мария деи Мираколи", която се вижда на заден план.

По-долу представяме сравнение на скрийншот от видеоклипа, споделян с подвеждащите публикации и скрийншот от Google Map. Вляво, маркиран в зелено, е италианския участък на карабинерите (Arma dei Carabiniei Comando Legione Regione Lazio Roma), музея "Леонардо да Винчи", маркиран в червено и съответстващата фасада на сградата в синьо..

Скрийншот от фалшивата публикация във Facebook (вляво) и Google Maps (вдясно), направен на 15 юли 2022 г. AFP маркира общите елементи

 

Обратното търсене на снимките  показа, че кадри от материала, използван в неверните твърдения, съвпадат с видео, заснето по време на демонстрациите през 2021 г. в Рим - като този клип, качен в Twitter на 9 октомври 2021 г.. В допълнение към многобройните италиански знамена, в двата клипа се появява и знамето на Сардиня с червен кръст , разположен на сходно местоположение над тълпата. Ето сравнение на стопкадър от двете видеа:

Скрийншот от видеоклипа от 9 октомври 2021 г. в Twitter (вляво) и от видеоклипа във Facebook (вдясно). Направен на 13 юли 2022 г.

Видеоклипът в Twitter от 2021 г. и кадрите във фалшивите твърдения също изглеждат заснети от сцена. В двата клипа се наблюдава елемент от сцената, както се вижда на кадрите долу:

Скрийншот от видеоклипа от 9 октомври 2021 г. в Twitter (вдясно) и от видеоклипа във Facebook (вляво). Направен на 13 юли 2022 г.

AFP също беше на мястото на събитието на 9 октомври 2021 г. и засне тълпата от сцената. На следващата снимка на AFP се вижда и сардинското знаме пред сцената. 

Лидерът на крайнодясната партия "Форца Нуова" Джулиано Кастелино (вляво) говори на сцената на Пиаца дел Пополо по време на протест срещу задължителния зелен сертификат с цел ограничаване на разпространението на Covid-19 в Рим на 9 октомври 2021 г. ( AFP / Tiziana FABI)

Ето сравнението на знамената от снимката на AFP и видеоклипа във Facebook:

Сравнението на знамената от снимката на AFP (вляво) и видеоклипа във Facebook (вдясно). Червеният кръг е поставен от AFP.

Кадри от протестите през 2021 г., публикувани в YouTube на 9 октомври 2021 г., съвпадат до още по-голяма степен с видеото, използвано в неверните твърдения. Например видеоклипът, който в момента се споделя във Facebook, показва горяща факла в левия край на сцената. От нея идва димът, който се вижда в клипа. Факлата може да бъде видяна и във видеоклипа в YouTube от октомври 2021 г.  Ето сравнение:

Сравнение на видео от Youtube (вляво) и видеоклип във Facebook (вдясно). Направено на 14 юли 2022 г.

И в двата видеоклипа някои хора също могат да бъдат разпознати сред тълпата. Ето сравнение между кадрите от YouTube от 2021 г. и видеото с неверните твърдения. И в двете се вижда мъж в черна блуза с бели надписи, а пред него - руса жена със слънчеви очила. Вляво от тях - мъж в червено:

Сравнение на видео от Youtube (вляво) и видеоклип във Facebook (вдясно). Направено на 14 юли 2022 г.

Сцената и знамето на Сардиния присъстват и в живото предаване на канала "Verona News" в YouTube (съответно на 1:03:33 и 0:41"). Както и във видеото, споделяно във Facebook. Чуват скандирания с думите "Draghi, vaffanculo!" ("Драги, начукай си го!")

Политическа нестабилност в Италия, но без големи протести

Според италиански медии  в протеста на 9 октомври 2021 г. са участвали около 10 000 души, докато организаторите твърдят, че протестиращите са били 100 000. След като са напуснали Пиаца дел Пополо, протестиращите са тръгнали към кабинета на министър-председателя Драги, а полицията е използвала сълзотворен газ и водни оръдия, за да ги разпръсне, се казва в репортажите. 

В седмиците преди да се появят заблуждаващите публикации в Италия имаше малки по мащаб протести в Рим и един в Палермо. Те бяха насочени срещу правителството на Драги, или заради високите цени на енергията, като е отразено тук, тук и тук.

В средата на юли 2022 г. разследването Uber files пък разпали протести на таксиметрови шофьори. "Шофьорите се противопоставят на перспективата Италия да либерализира таксиметровите услуги, за да включи оператори за споделено пътуване като Uber", съобщава Washington Post. Италианските медии съобщават за "по-малко от хиляда" протестиращи.

Това не е първият случай, в който видеоклипове или снимки от стари протести се представят невярно като продължаващи антиправителствени протести. AFP развенча подобни твърдения няколко пъти, като например тук или тук.

Италианският министър-председател Марио Драги депозира оставката си като премиер на 14 юли 2022 г. след разцепление в ръководеното от него правителство на националното единство. Бившият президент на Европейската централна банка официално подаде оставка на 21 юли, след като усилията за сдобряване на разединените партии в страната се провалиха, с което се даде старт на кампания за предсрочни избори, които могат да доведат на власт твърдата десница, предаде AFP.

Международно уважаваният 74-годишен премиер официално връчи оставката си на президента Серджо Матарела, чиято роля сега е да изведе страната от кризата. Според политически анализатори Матарела вероятно ще разпусне парламента и ще свика предсрочни избори през септември или октомври. Дотогава Драги може да остане начело на правителството.

Превод и адаптация