Не, изпълнителният директор на Pfizer не е казал, че компанията има за цел да намали наполовина световното население в речта си в Давос

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Видеозапис от тазгодишния Световен икономически форум в Давос, Швейцария, е манипулиран, за да се създаде впечатление, че изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла е заявил, че компанията иска да намали световното население с 50 процента през следващата година. Ключова фраза от първоначалния коментар на Бурла в Давос всъщност е отрязана и така смисълът на думите му е изцяло променен. В оригиналната, нередактирана версия Бурла заявява, че целта на Pfizer е до 2023 г. да намали с 50 % броя на хората по света, които не могат да си позволят лекарствата на компанията.

Редактираното видео е публикувано във Facebook на 29 май 2002 г. от потребител, който пише: "Гледайте докато не са го свалили". Публикацията, споделена повече от 8000 пъти, продължава да се препубликува през юли 2022 г.

В 40-секундния манипулиран клип Бурла изглежда, че казва: "Мисля, че това наистина е сбъдването на една мечта, която имахме заедно с моя ръководен екип, когато започнахме през 19 (2019). Първата седмица се срещнахме през януари 19 (2019) г. в Калифорния, за да определим целите за следващите пет години. И една от тях беше до 2023 г. да намалим броя на хората в света с 50%. Мисля, че днес тази мечта се превръща в реалност".

Към видеото има субитри на български език и надпис: 'Видео от Давос, 2022! Вече дори не се крият!"

Скрийншот на пост, споделящ невярна информация. Направен на 18 юли 2022 г.

Подобни твърдения се разпространяват още на други езици като английски и гръцки.

Редактираният видеоклип изкривява думите на изпълнителния директор на Pfizer

Видеоклипът, споделян в социалните мрежи, е откъс от кадри от събитие, проведено по време на тазгодишната среща на Световния икономически форум, където изпълнителеният директор на Pfizer разговаря пред публика с основателя и председател на форума Клаус Шваб.

Видеозаписът от събитието от 25 май 2022 г., може да се гледа на уебсайта на WEF и на официалния му канал в YouTube. Видеозаписът на техния разговор е малко над 33 минути.

На кадрите от пълния им разговор се вижда как Шваб моли Бурла да разкаже на публиката повече за съобщението, което е направил по-рано същия ден. Бурла говори за това как Pfizer е предлагал лекарствата си на най-бедните страни в света на тяхната себестойност. AFP също отразява информацията.

Като част от отговора си към Шваб, Бурла казва: "Мисля, че това наистина е изпълнение на една мечта, която имахме заедно с моя ръководен екип, когато започнахме през 19 (2019 г.). Първата седмица се срещнахме през януари 19 (2019) г. в Калифорния, за да определим целите за следващите пет години. И една от тях беше до 2023 г. да намалим с 50% броя на хората по света, които не могат да си позволят нашите лекарства. Мисля, че днес тази мечта се превръща в реалност."

Частта, подчертана в курсив от AFP, е премахната в редактирания видеоклип, споделян в социалните мрежи.

Пълният коментар на Бурла може да се види на минута 2:36-3:05 на видеото на уебсайта на WEF и 2:33-3:02 на видеото в YouTube:

Конспиративни теории за WEF и "Голямият рестарт"

Световният икономически форум е фондация, базирана в Швейцария, организираща всяка година среща на политически и икономически лидери в Давос. AFP вече е разобличавала невярна информация, разпространявана около WEF, и по-специално около инициатива, наречена "Големият рестарт".

The Great Reset ("Големият рестарт") е заглавието на книга, написана в съавторство от Шваб и от бившия директор на WEF Тиери Малере и публикувана през 2020 г. В нея се описва и икономическата инициатива на Форума за съживяване на световната икономика, включително чрез политически, икономически и социални средства, след пандемията от Covid-19.

Според безпочвени конспиративни теории Шваб и инициативата "Големият рестарт" са част от организиран план на световните лидери да използват пандемията Covid-19, за да увеличат собствената си власт и да контролират населението.

Фирмите за лекарства са критикувани за доставките на ваксини

Подробности за съобщението на Pfizer, че ще продава патентованите си лекарства на нестопанска основа на най-бедните страни в света, можете да видите в прессъобщението на компанията.

Руанда, Гана, Малави, Сенегал и Уганда са първите страни, които се ангажират с инициативата, като целта е тя да обхване 45 държави, посочва компанията.

Pfizer, както и други компании, произвеждащи ваксини срещу Covid-19, са критикувани, че не разкриват технологиията си, така че страните извън Европа и САЩ да могат да разработят собствени доставки на ваксини, както съобщава Quartz Africa.

Някои посрещнаха новото съобщение с предпазливост. Пред AFP икономистът по здравеопазване Фарасат Бохари постави въпроса с какво ще трябва да се съгласят страните, за да сключат споразумение с Pfizer, и заяви, че би искал да знае дали споразуменията включват ангажименти за обем или изключващи сделки, които биха попречили на други компании да пускат на пазара еквивалентни лекарства в бъдеще.

През юни 2022 г. темата за вдигането на патентите за ваксините срещу Covid-19 беше обсъдена и на срещата на Световната търговска организация в Женева, но приетото решение беше определено като закъсняло и недостатъчно.

AFP вече опроверга други неверни твърдения за Бурла, включително че не е ваксиниран срещу Covid-19 и че е казал, че ваксината дава ограничена защита срещу болестта.

Превод и адаптация
COVID-19 ваксини