Публикации в социалните мрежи споделят стара снимка на Мики Рурк и невярно твърдят, че актьорът е подкрепил Путин в ТВ предаване през 2022 г.

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Снимка от 2014 г. на американския актьор Мики Рурк, облечен тениска на Владимир Путин, е споделена повече от 3000 пъти от средата на юли 2022 г. насам, заедно с неверните твърдения, че показва негово участие в британско предаване на 12 юли 2022 г., в което е похвалил руския президент. Снимката е от август 2014 г., когато Рурк е бил в Москва. В миналото актьорът наистина е подкрепял руския президент, но в участието си в британско токшоу на 12 юли 2022 г., Рурк не само не защитава действията на Путин, а го призовава незабавно да спре войната в Украйна. Освен това актьорът не е облечен с тениска с лика на руския президент.

"На 12 юли във Великобритания се случи малък скандал: известния актьор Мики #Рурк се появи в предаване в местна телевизия с фланелка на която е изобразен Владимир #Путин", започва Facebook статус, споделящ снимка на американския актьор Мики Рурк, облечен в бяла риза с черно-бяла снимка на руския президент. "След като го нарекоха "агент на Путин" той каза, че му е все едно какво говори британската преса и че уважава Президента на #Русия: "Хора на мен ми е все едно какво мислите за мен. Аз уважавам Путин. Той е Президент на велика независима страна" - каза Мики Рурк на журналистите.", пише още в статуса. След публикуването си на 14 юли 2022 г. постът е споделен над 3000 пъти.

Тези твърдения обаче са неверни. Снимката на Рурк е направена през 2014 г. На 12 юли 2022 г. Рурк участва в британското телевизионно предаване на Пиърс Морган "Без цензура", което се излъчва и в САЩ и Австралия. В интервюто си актьорът призовава Путин да спре войната незабавно.

Скрийншот на Facebook пост, споделящ невярна информация. Направен на 15 юли 2022 г.

Стара снимка

Чрез обратното търсене на снимката в руската търсачка Yandex открихме същият кадър, публикуван на 12 август 2014 г. в английската версия на сайта на руската държавна информационна агенция ТАСС. Снимката е част от фотогалерия, озаглавена "Политически дизайн: портрети на президенти върху тениски".

Сравнение между снимки от екран - вляво от страницата на ТАСС и вдясно от заблуждаващата публикация във Facebook.

През 2014 г. украински и литовски медии публикуват същия кадър.

Направихме търсене в Google на името на актьора, "Русия", "Путин", "тениска" и "2014 г." Така открихме, че на 11 август 2014 г. AFP съобщава, че Рурк си е купил тениска с Путин от Главния универсален магазин в Москва. Други медии, като например Politico, също пишат за събитието.

"Холивудската звезда Мики Рурк стана поредният актьор, който похвали руския президент Владимир Путин, когато в понеделник на рекламно събитие облече тениска с лика на лидера", съобщава AFP през 2014 г.

Тениската от това събитие обаче е различна от тази, носена от Рурк на снимката от заблуждаващите публикации във Facebook. Ето кадър на AFP от събитието:

Американският актьор Мики Рурк с тениска с портрета на руския президент Владимир Путин в центъра на Москва на 11 август 2014 г. ( AFP / Kirill KUDRYAVTSEV)

С друго търсене в Google успяхме да открием повече информация къде и кога е направена снимката от публикацията във Facebook. Тя е заснета на 11 август 2014 г. по време на открита тренировка по бокс в Москва. Руската информационна агенция Росбалт публикува в YouTube видеорепортаж от събитието. След 01:20 мин. на видеото Рурк разговаря с журналисти, облечен в бяла тениска с лика на руския президент и надпис "В. Путин".

Скрийншот от видеорепортаж на Росбалт, качен в YouTube. Направен 15 юли 2022 г.

Посещението на Рурк в Москва става няколко месеца, след като Русия анексира Крим. Действие, непризнато от международната общност

Рурк към Путин в телевизионно предаване през юли 2022 г: Няма да живееш вечно

След като установихме, че снимката, споделена с подвеждащия пост във Facebook, не е актуална, проверихме дали Рурк е имал медийни изяви на 12 юли 2022 г., както се твърди. Установихме, че на тази дата актьорът е бил гост на токшоуто на Пиърс Морган "Без цензура", излъчвано по британския TalkTV, Sky News Australia и FOX Nation в САЩ.

Двете части на интервюто му са качени в YouTube ( тук и тук ). От записа се вижда ясно, че Рурк не е облечен с тениска на Путин. В коментари си той е критичен към руския лидер и инвазията на войските му в Украйна.

На 09:45 мин. на първото видео водещият пита актьора за срещата му с Путин през 2014 г. и напомня на аудиторията, че актьорът е носил тениска с лика на руския президент. "Но това беше през 2014 г.", отговаря Рурк и споделя спомени от посещението си в Русия. Той обясни, че Путин го е поканил да посети детска болница и тогава руският президент му се е сторил "човек, който е съпричастен".

Но когато е попитан от водещия за инвазията на Путин в Украйна през 2022 г. , в която руските войски "бомбардират малки деца на парчета всеки ден", Рурк ясно показва, че не подкрепя действията на руския лидер. Той отговаря: "Не разбирам какво иска. Не само войници биват убивани, но и стари хора биват убивани, млади хора биват убивани, училищата са мишена, болниците са мишена. Всички тези глупости не са правилни." След това Рурк разказва колко е разстроен, когато е видял кадри от войната.

В началото на второто видео Рурк е попитан какво е посланието му към Путин. "Няма да живеете вечно. Погледнете Петър Велики и Наполеон, какво се случи с тях, когато се опитваха да получат все повече и повече. Вие имате своята власт и своите пари. Просто живейте живота си и оставете тези хора в Украйна да бъдат независими в демократичното общество, в което искат да живеят, и просто спрете днес. Не утре, просто спрете още сега", отговаря той.

Никъде в участието си на 12 юли 2022 г. Рурк не казва нещо, което да е дори близко до цитата, приписан му в подвеждащия пост във Facebook.

Много от знаменитостите, които през годините са проявявали симпатии към Путин, критикуват инвазията му в Украйна.

украинско-руски конфликт