Тези пожарникари са участвали в благотворителна акция в Полша, а не са протестирали заедно с холандски фермери

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Видеоклип в TikTok на полски пожарникари, участващи в на благотворително събитие за 5-годишно болно момиченце, се разпространява на различни езици, сред които и български, с невярното твърдение, че кадрите показват пожарникари, протестиращи в знак на солидарност с холандски фермери в Нидерландия. Като разгледа други снимки от благотворителното събитие, свърза се с организаторите му и разговаря с автора на видеото, полски пожарникар, AFP успя да потвърди, че видеото всъщност показва събиране на средства в Южна Полша и няма нищо общо с продължаващите протести на фермери в Нидерландия.

"Нидерландия: пожарникари изразяват солидарност с протестите на фермерите",  гласи подвеждащият Facebook пост на български, споделен над 2300 пъти от 12 юли 2022 г.  На кадрите се виждат множество пожарни коли с включени сирени, а на покрива стоят хора, облечени в пожарникарски униформи.

Текстът на публикацията във Facebook невярно внушава, че кадрите показват демонстрация на солидарност в Нидерландия, където протестите на фермерите срещу новите планове на правителството за намаляване на вредните емисии от земеделието и животновъдството.

"Браво, отпор на глобалната шизофренна политика", коментира потребител. "Браво на холандците! Хора на място", пише друг.

Но видеото няма нищо общо с протестите на холандските фермери: то е заснето в Полша по време на благотворителна акция, установи AFP. За целта анализирахме видеа и снимки, а освен това разговаряхме с  организаторите на акцията и с автора на видеото.

Видеоклипът с невярното твърдение се разпространява на много езици, сред които унгарски, хърватски, полски, английски, френски и немски

Скрийншот на Facebook пост, споделящ невярна информация. Направен на 13 юли 2022 г.

Видеоклип от благотворително събитие в Полша

Ако се вгледаме внимателно във видеото можем да видим, че на гърба на пожарникарите е изписано "straz", което на полски е съкращение от пожарникар

На видеоклипа, разпространяван в неверен контекст в социалните мрежи, има и надпис TikTok, водещ до канала в TikTok на потребителя "daniel998dxdx". Същият профил е публикувал идентично видео на 22 май 2022 г. с описание на полски език, гласящо ""Nocna Jazda Ratowników" [Нощна разходка на спасителите] и  различни тагове на полски език като "пожарникар" и "Krosno".

Докато другите видеоклипове на потребителя са с около няколко хиляди гледания, този има над 1,5 милиона. В  стотиците коментари на английски, немски и френски се говори за корумпирани политици и за протестите на фермерите. Малка част от коментарите отбелязват, че видеото всъщност е заснето в Полша. 

Използвайки информацията от публикацията в TikTok и чрез търсене на ключови думи в Google открихме публикации в полски медии (като тази и тази). Те съобщават, че на 21 май 2022 г. представители на местните служби за спешна помощ от района на град Кросно, Южна Полша, са провели благотворителна акция за събиране на средства за лечението на болно 5-годишно момиченце на име Мая, което живее в Поток, село в околността. Момичето страда от церебрална парализа и се нуждае от рехабилитация, съобщават местните медии. 

"Нощната разходка на спасителите е извънредно благотворително събитие, организирано от OSP Dobieszyn и Krosno112.pl, в което участват около сто автомобила на службите за спешна помощ", съобщава един от местните вестници.

На полски OSP е съкращение от "Доброволна пожарна команда". Dobieszyn е село, съседно на Поток, а Krosno112 е местен новинарски сайт, "предоставящ информация за пътни затруднения и спасителни операции".

На сайта е отбелязано още, че порталът Krosno112.pl е известен и с организирането на благотворителните акции "Нощна разходка на спасителите" за хора в нужда и популяризиране на други благотворителни акции". Това събитие се споменава и в описанието на видеоклипа в TikTok.

Krosno112 публикува фотогалерия от благотворителното събитие за Мая. Сравнявайки тези снимки с видеоклипа от TikTok, се откриват много индикации, че тези снимки и видеоклипът от TikTok са направени на едно и също място по едно и също време. 

Например както на видеоклипа, който проверяваме,  така и на снимките от Krosno112 се виждат еднакво изглеждащи пожарни коли със същия идентификационен номер в една и съща позиция:

Сравнение на снимките на Krosno112 (горе) и кадър от видеоклипа споделящ се с неверните твърдения (долу). Оцветените кръгове са добавени от AFP. Снимки на екран, направени на 13.07.2022 г.

Същите хора в цивилни дрехи могат да бъдат забелязани сред пожарникарите, както на снимките, така и видеоклипа. Например жената, отбелязана със зелено по-долу, която стои върху камион 347R24 и на двете изображения и гледа назад по посока на автора TikTok видеото. На базата на зрителното поле (отбелязано в жълто) можем да приемем, че снимащият трябва да е бил на камиона, обозначен с "347R64":

Сравнение на снимката на Krosno112 (вляво) и видеоклипа споделян с неверни твърдения (вдясно). Жълтият конус маркира зрителното поле на видеото от TikTok. Цветните маркери са добавена от AFP. Снимките от екран са направени на 13 юли 2022 г.

 

Пожарният автомобил с номер "347R64" се появява и в други видеоклипове на потребителя на TikTok daniel998dxdx, като на него е изписано и "Jedlicze" - град в окръг Кросно.

AFP се свърза с пожарна служба в Jedlicze, откъдето на 12 юли 2022 г. идентифицираха потребителя като местния пожарникар Daniel Zając.

AFP  се обърна към Zając, който обясни: "Да, направих видеото, стоейки на нашия автомобил от пожарникарското подразделение в Jedlicze. То не е в Нидерландия, разбира се. Беше по време на събирането на средства за Мая."

AFP попита за видеото и общинското управление на Държавната пожарна служба в Кросно. "Видеото, което ни изпратихте, е направено по време на благотворителната акция "Nocna Jazda Ratowników" [Нощна разходка на спасителите]",   отговориха оттам на 12 юли. От службата уточниха, че техните пожарникари никога не са организирали протести в подкрепа на фермерите в Нидерландия",

Анализирайки други детайли от видеото, като например видимите на заден план къща и поле, установихме, че кадрите са заснети на паркинга на Orlen в Jedlicze. Това е мястото посочено на страницата на събитието за набиране на средства във Facebook.

Порталът Krosno112 също потвърди, че видеото от TikTok, разпространяващо се в социалните мрежи с невярното твърдение, всъщност е заснето по време на тяхно благотворително събитие в Полша. "Видеото определено е заснето по време на "Nocna Jazda Ratowników". Това е ежегодно благотворително събитие, което нашият портал организира съвместно с пожарникарите от Добешин", заявиха те на 12 юли 2022 г., като потвърдиха, че видеото "не показва протести".

За да обобщим, доказателствата сочат, че видеото е заснето в Южна Полша по време на местно благотворително събитие, наречено "Nocna Jazda Ratowników" [Нощна разходка на спасителите], което се организира от доброволни пожарникари от района и от местния новинарски сайт Krosno112.

Протестът на фермерите в Нидерландия

Протестите на фермерите в Нидерландия се провеждат периодично и започнаха през 2019 г., когато правителството за първи път заговори за планове за ограничаване на земеделието и отглеждането на добитък с цел намаляване на вредните емисии.

Холандските фермери използват тракторите си, за да спрат движението по магистралите. Поне веднъж германските им колеги също организираха протест  в знак на солидарност.  AFP обаче не откри информация холандски пожарникари да са протестирали в  знак на солидарност с фермерите.

Един от последните масови протести се проведе на 22 юни 2022 г. .Хиляди фермери излязоха с тракторите си в централната част на страната, за да протестират срещу плановете на правителството, които могат да доведат до 30% намаляване на добитъка. 

Нидерландия, вторият по големина износител на селскостопанска продукция в света, е един от най-големите емитенти на парникови газове в Европа, а една от основните причинит за това са оборският тор и торовете, използвани в земеделието. Фермерите обаче твърдят, че идеите за реформа несправедливо са насочени към тях, вместо към  големия бизнес и промишлеността.