Президентът на САЩ Байдън не е поставил медал наобратно на ветеран от Виетнам

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Интернет публикации на български, споделени хиляди пъти и гледани стотици хиляди, невярно твърдят, че американският президент Джо Байдън е поставил наобратно Медала на честта на ветеран от войната във Виетнам. На оригиналния видеозапис ясно се вижда, че отличието е поставено правилно и стои на гърдите на ветерана. Това опровергава публикациите във Facebook, споделящи нискокачествен редактиран откъс от церемонията и внушаващи невярното твърдение, че Байдън е сложил медала погрешно.

Различни български уебсайтове (тук, тук, тук, и тук) публикуваха невярното твърдение, че Байдън е наградил ветеран от Виетнам като е поставил погрешно медал на гърба му, в статии със заглавие "Байдън с нов гаф: Закачи орден наобратно". Публикациите съдържат неясен 19-секунден откъс от церемонията по награждаването на ветерана, проведена на 5 юли 2022 г. Същият видеозапис и подобни твърдения са споделени и във Facebook (тук и тук). Общо над 7000 потребители са споделили тези линкове, а стотици хиляди са гледали видеото.

Антиамериканските настроения се използват от крайно десни и проруски политически движения от години. След като Русия нападна Украйна в края на февруари, имаше организирани протести както за запазване на неутралитет от страна на България (на които бяха издигнати руски знамена), така и в подкрепа на Украйна, като вторите бяха значително по-масови. Българското общество обаче изглежда разделено по тази тема.

Публикации със същите твърдения циркулират на различни езици като например сръбски, румънски и унгарски.

Но от видео с високо качество, показващо цялата церемония, излъчено на живо от американски телевизионни мрежи, ясно се вижда, че Байдън поставя медала по правилния начин, след като му е връчен.

Скрийншот на публикация във Facebook, споделяща невярна информация. Направена на 13 юли 2022 г.

Снимки от церемонията показват, че твърдението е невярно

Според Обществото за Медала на честта към Конгреса това е най-престижното военно отличие за американските въоръжени сили и се връчва на тези, които са се отличили с прояви на храброст в битка.

На 27 юни 2022 г. Белият дом обяви, че на 5 юли 2022 г. президентът Джо Байдън ще награди с Медал на честта четирима войници от американската армия, сражавали се във Виетнамската война, включително Дуайт У. Бърдуел - ветеранът, показан в неверните твърдения. В съобщението на Белия дом се описва как Бърдуел е преместил на безопасно място командир на танк, докато е бил под масиран обстрел близо край Сайгон през януари 1968 г., повел е малка група войници срещу атаката и е помогнал за евакуацията на ранените, въпреки че е бил поразен от "вражески огън" в лицето и тялото.

Церемонията по награждаването се провежда в Белия дом и е предавана на живо от няколко обществени национални телевизионни канала, включително C-SPAN и PBS. Тя е отразена и от различни американски медии, включително тук и тук. На излъчените кадри се вижда, че Бърдуел е представен като награден и че именно той е човекът, визиран от неверните публикации, споделяни във Facebook.

От кадрите, споделяни с неверните твърдения, е изрязана частта, която показва как Байдън взима медала, приближава се към Бърдуел, за да го окачи на врата му, така че да виси на гърдите му. В 29:04 от стрийминга на PBS, качено в YouTube, ясно се вижда, че президентът поставя медала по правилния начин:

Фотограф на AFP също отразява церемонията и улавя момента, в който Байдън поставя ордена на врата на Бърдуел:

Президентът на САЩ Джо Байдън връчва Медала на честта на пенсионирания специалист пети ранг от американската армия Дуайт У. Бърдуел за действията му по време на войната във Виетнам по време на церемония в Белия дом във Вашингтон, 5 юли 2022 г. ( AFP / Saul LOEB)

Неверните публикации във Facebook показват кратък откъс от кадрите от церемонията по награждаването, на който се вижда как Байдън поставя медала зад врата на Бърдуел, потупва го по гърба и след това му подава ръка, докато Бърдуел се обръща с лице към камерата.

Тъй като видеото е с ниско качество, самият медал не се откроява ясно. Но при по-внимателно заглеждане в кадрите от неверните публикации се вижда, че медалът е на гърдите на Бърдуел, а не на гърба му, както се твърди. Скрийншот на оригиналното видео от PBS показва ясно, че медалът е обърнат на дясната страна. По-долу е представено сравнение на размитите редактирани кадри и снимката от PBS, като медалът е ограден от AFP:

Скрийншот от видеоклипа в невярната публикация във Facebook (вляво) и видеоклипа на PBS в YouTube (вдясно), заснети на 8 юли 2022 г. AFP огради ордена с червен и зелен кръг

Потребители в социалните мрежи често споделят неверни твърдения за Байдън в опит да го представят като некомпетентен. AFP вече развенча няколко такива твърдения, например тук, тук и тук.

Превод и адаптация
американска политика