Не, дипломатическият персонал на американската мисия в София не наброява 2300 души

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Дипломатическата мисия на Съединените щати в София не се състои от повече от 2000 служители, както се твърди в неверни твърдения в социалните медии. Проверките на AFP в множество източници, включително доклад за инспекция на Държавния департамент на САЩ, списъци на дипломатическия корпус в директорията на българското Министерство на външните работи и база данни за броя на социалноосигурените показват, че става дума за стотици, а не хиляди служители.

Публикациите във Facebook се появяват дни след като българското правителство реши да изгони 70 дипломатически служители от руското посолство в България.

"Дипломатическата мисия на САЩ в Република България, официално се състои от малко над 2300 човека (не, не е грешка) и при това без нито един заподозрян от ДАНС!!!", се казва в един от Facebook постовете. От 3 юли 2022 г. насам публикацията е споделена близо 800 пъти. Същите твърдения се появяват и в други постове като този, споделен над 1100 пъти от 30 юни 2022 г. насам.

Скрийншот на пост, споделящ невярна информация. Направен на 8 юли 2022 г.

В коментарите под Facebook статусите някои потребители са на мнение, че САЩ имат твърде голямо влияние върху България. "Защото ние сме тяхна колония явно", пише един от тях. "Не се учудвам, всичко е възможно. Каквото им се нареди го изпълняват нашите продажници",  коментира друг. 

Критиките към влиянието на САЩ в България се засилиха след руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. България е член на НАТО и е съюзник и стратегически партньор на САЩ след падането на комунистическия режим. Високопоставени американски служители неотдавна посетиха България, включително министърът на отбраната Лойд Остин през март и помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид през май.  

Доклад от инспекцията на Държавния департамент на САЩ: 89 пряко наети американски служители и 326 местни служители

Виенската конвенция за дипломатическите отношения определя различните категории персонал, които работят в рамките на дипломатическа мисия - от ръководителя на мисията до административния и техническия персонал.

В неверните твърдения във Facebook обаче не се посочва какъв точно вид служители са включени в цитираната бройка от 2300 души, както и  не се посочва никакъв източник за тази цифра. 

AFP изпрати запитване до пресслужбата на посолството на САЩ в София с молба да посочат на броя на работещите в мисията. Посолството се позовава на данни, цитирани в доклад на Службата на главния инспектор на Държавния департамент на САЩ и публикуван през май 2022 г. 

"Към момента на проверката упълномощеният персонал на посолството в София включваше 89 американски служители, наети директно, и 326 местни служители (LE) от Държавния департамент (Департамента), както и от министерствата на търговията, отбраната, вътрешната сигурност и правосъдието", заявиха за AFP от пресслужбата на посолството на САЩ в имейл, получен на 5 юли 2022 г. По-долу е показана снимка на екрана на  бройките, цитирани в доклада от проверката: 

Скрийншот от доклад на инспектората на Държавния департамент, посочващ числеността на посолството в София. Направен на 11 юли 2022 г.

След допълнителен въпрос на AFP от пресслужбата на посолството потвърдиха, че повечето от наетите на място служители са българи, които работят като помощен персонал за американските дипломати, изпратени от различни министерства. Броят им може да варира, но е близък до стойностите, цитирани в доклада, обясни още говорителят. "Това е абсолютно целият персонал на посолството", заяви говорителят на посолството пред AFP на 11 юли 2022 г.

Публичната информация за осигурените сред персонала съвпада с официалните данни на посолството 

AFP направи справка и в базата данни АПИС (достъпът е платен) за броя на служителите, за които посолството на САЩ в България плаща здравни и социални осигуровки. Данните се събират от официални институции като Националният осигурителен институт или Националната агенция по приходите. 

Според последната налична информация (април 2022 г.) броят на осигурените в България от американското посолство е 314. През октомври 2021 г. този брой е достигнал 325 души, т.е. близо до броя на местния персонал, посочен от Службата на главния инспектор.

Скрийншот от базата данни APIS. Направен на 8 юли 2022 г.

Съгласно член 33 от Виенската конвенция дипломатическият персонал от "изпращащата държава", в случая САЩ, е освободен от разпоредбите за социално осигуряване, които са на разположение в "приемащата държава", в случая България. Това освобождаване обаче не се отнася за лица, които са "граждани на приемащата държава или постоянно пребивават в нея", се цитира в конвенцията. Това означава, че наличните в базата данни APIS данни отразяват броя на българските служители, наети в посолството. 

По данни на българското правителство 55 души са членове на мисията на САЩ

Според Протоколния наръчник(стр. 14), публикуван от българското министерство на външните работи,  дирекция "Държавен протокол" към министерството "съставя и поддържа справочник на дипломатическия корпус в Република България", който включва списък на "членовете на дипломатическия персонал на мисиите - имена и рангове". 

AFP направи справка със Справочника на дипломатическия корпус в България от март 2022 г., публикуван от Министерството на външните работи.

Информация за персонала на мисията на САЩ в България може да бъде намерена на страници от 154 до 158. В списъка на мисията има 55 членове, включително посланикът, аташетата и съветниците.

Техният брой е по-малък от 89-те пряко наети американски служители, посочени в доклада на Службата на генералния инспектор, тъй като той включва само дипломатическия персонал, а не американския персонал на недипломатически длъжности, като например административен и технически персонал.

Данните в справочника на МВнР се подкрепят и от отговор на министъра на външните работи Теодора Генчовска на въпрос на депутат от крайнодясната партия "Възраждане", публикуван на 11 юли 2022 г. в секцията за парламентарен контрол на Народното събрание. Един от въпросите е "какъв е точният брой на американските дипломати в Република България".  В писмения си отговор Генчовска отговаря: "Точният брой на американските дипломати в Посолството на Съединените американски щати в София към 05.07.2022 г. е както следва: 57 дипломатически служители и 21 административно-технически персонал. Няма регистриран обслужващ персонал", се казва в отговора.