Тези снимки на световни лидери, разглеждащи изложба, са манипулирани

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Потребители на Facebook споделят монтирани снимки с твърдението, че на тях президентът на САЩ Джо Байдън, британският премиер Борис Джонсън, френският президент Еманюел Макрон и други държавни глави се вижда как разглеждат картини с черепи и мистични същества на срещата на върха на НАТО в Испания в края на юни 2022 г. Но на оригиналните снимки от посещението на лидерите в музея Прадо в Мадрид по време на срещата на върха на НАТО не се виждат такива картини. Художникът, създал фотомонтажите, заяви, че те са били замислени като "артистичен експеримент", критикуващ властта.

"Среща на върха на НАТО в Мадрид, Испания 2022. Какво ви казва природата на това „Изкуство“?, гласи Facebook пост от 4 юли. Публикацията е споделена над 100 пъти.

Към нея има седем снимки. На някои от тях се вижда Борис Джонсън да гледа картина, на която е изобразена маскирана фигура, заобиколена от черепи, или пък канадският министър-председател Джъстин Трюдо, стоящ до картини от черепи и кости. Има и кадър на Джо Байдън заедно с други лидери на държави - членки на НАТО пред картина на маскирано същество с голи гърди, което държи малък скелет.

Facebook пост, споделящ невярна информация. Скрийншот направен на 11 юли 2022 г.

"Казвам ти дъщте, сещай се снахо" Айде сега се сетете тия уроди "Елитъ" измислен на какви изчадия се кланят, и какво още са подготвили", пише потребител, споделил същия пост. "Сатанистката естетика на евроатлантизма. Противна, отблъскваща и античовешка експозиция ", пише друг.

Част от снимките са качени и в Telegram канала Български войнски съюз "Васил Левски", където са видяни над 8 хил. пъти от 2 юли 2022 г. насам.

Някои от тези снимки бяха споделени в сходни публикации на английски и корейски , като част от потребителите в социалните медии твърдяха, че показват как лидерите гледат сатанински произведения на изкуството.

Снимките се разпространиха онлайн, след като световните лидери се събраха в испанската столица Мадрид през юни за срещата на върха на НАТО, посветена на руската инвазия в Украйна.

Тези снимки обаче са манипулирани.

Снимката на Байдън

Първата снимка от публикацията във Facebook показва президента на САЩ Джо Байдън, държащ iPhone, а до него има мъж и жена.

При обратното търсене на снимката в Google открихме фотогалерия на испанското издание El Pais. Под номер пет успяхме да открием подобна снимка на Байдън. Снимката е подписана Хуанхо Мартин (EFE) и е озаглавена: "Президентът на САЩ Джо Байдън (вляво) показва телефона си на министър-председателя на Малта Роберт Абела и съпругата му Лидия Абела в сряда в залата на музея Прадо, където е изложена "Лас Менинас" на Диего Веласкес - най-популярната творба на мадридския музей."

На фона на тази версия на снимката, на която е показан Байдън, наистина може да се види част от "Лас Менинас", нарисувана от испанския бароков художник Диего Веласкес.

Картината е част от т.нар. кралска колекция, помещаваща се в музея "Прадо" в Мадрид, който световните лидери посетиха за тържествена вечеря на 29 юни.

Променена снимка, споделена във Facebook (вляво), и скрийшот на снимка от фотогалерия, публикувана от El Pais (вдясно).

Малтийският вестник Malta Daily съобщава, че Байдън е провел видеоразговор с дъщерята на Абела. Робърт Абела е публикувал снимка на Байдън от този момент в Instagram:

Снимките на Борис Джонсън

В публикацията се споделят две снимки на британския премиер Борис Джонсън, който подаде оставка миналата седмица. На първата от тях Джонсън гледа снимка на страшни човешки лица, боядисани в кафяво.

Обратното търсене на изображенията на този кадър ни отведе до фотогалерия, публикувана от испанското издание El Confidencial и посветена на същото официално събитие. Можем да видим Джонсън между две картини на фламандския бароков художник Петер Паул Рубенс - на Рудолф I Хабсбургски и "Нимфи и сатири".

Оригиналната снимка е подписана EFE/Ballesteros.

Сравнение между манипулирана снимка, публикувана във Facebook (вляво), и скрийншот на снимка, публикувана от El Confidencial (вдясно)

При обратно търсене на втората снимка в Google е намерена оригиналната снимка на Джонсън в репортаж на испанския вестник Público от 29 юни.

На оригиналната снимка Джонсън гледа портрет на испанския крал Карл V от XVI век, наречен "Карл V в битката при Мюлберг", дело на италианския художник Тициан.

Описанието на снимката в статията на Público гласи: "Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън съзерцава картини на Тициан при пристигането си в музея Прадо за вечерята на държавните и правителствените ръководители, които участват в срещата на върха на НАТО."

Снимката е дело на испанската информационна агенция EFE.

Сравнение между манипулираната снимка, публикувана във Facebook (вляво), и скрийншот на снимка, публикувана от Publico (вдясно)

Фотографът на AFP Бертран Гуай направи няколко снимки на Джонсън със световни лидери в Прадо, включително тук и тук.

Снимката на Трюдо

Оригиналната снимка на Трюдо на гала вечерята в Прадо е направена от същия фотограф на AFP .

На нея канадският лидер е застанал пред различни портрети.

По-долу е показано сравнение на подправената снимка на Трюдо (вляво) и оригиналната снимка (вдясно).

Сравнение между манипулирано изображение, публикувано във Facebook (вляво), и снимка на AFP (вдясно)

Обща снимка

В публикацията е споделена и семейна снимка с ръководителя на страните членки на НАТО със същата "снимка" на скелет с противогаз, която виждаме на снимката на Байдън и Абела.

Обратното търсене на изображения ни доведе до прессъобщение, публикувано на официалния уебсайт на испанския Съвет на министрите. "НАТО и ЕС изпращат послание за единство на безпрецедентна вечеря на лидерите на двете организации", гласи съобщението. На оригиналната снимка, в долната част, се вижда картината на Веласкес .

Сравнение между манипулирано изображение, публикувано във Facebook (вляво), и това от испанския Министерски съвет (вдясно)

Снимката на Макрон

Друга снимка от публикацията показва френския президент Еманюел Макрон. Зад него се виждат две снимки в стила на другите манипулирани снимки от публикацията във Facebook. С обратно търсене на изображения открихме оригиналната снимка на уебсайта на Getty images, кредитирана от фотографски пул.

Сравнение между манипулираното изображение, публикувано във Facebook (вляво), и това от Getty images (вдясно)

На оригиналната снимка зад Макрон виждаме "Решението на Парис" на Рубенс, или сюжет с нимфи, отново дело от Рубенс, но заедно с Франс Снайдерс.

Снимка на Педро Санчес и Бегоня Гомес

Друга снимка от публикацията във Facebook показва испанския министър-председател Педро Санчес и съпругата му Бегоня Гомес.

Чрез обратно търсене на изображения открихме фотогалерия от събитието, публикувана от El Pais. "Председателят на правителството Педро Санчес, придружен от съпругата си Бегоня Гомес, пристига в музея Прадо, за да бъде домакин на работната вечеря, на която в сряда се събраха лидерите на Атлантическия алианс и ЕС", гласи текстът към кадъра. Снимката е подписана "BALLESTEROS (EFE)".

Сравнение между манипулираното изображение, публикувано във Facebook (вляво), и това от El Pais (вдясно)

Санчес и Гомес всъщност минават покрай "Поклонението на влъхвите" на Рубенс, както и покрай 12 пана на същия художник, представящи апостолите.

Визуализации дело на испански художник

Отново чрез обратно търсене на изображения открихме, че в кадъра Трюдо са използвани картини на испанския художник Рамон Лансола, качени на уебсайта Virtual Gallery.

"Рамон Ллансола създава ART OF THE KAOS (Изкуството на хаоса) през 1994 г. Повлиян от сюрреализма и индустриалната музика, той започва да твори, използвайки материали и отпадъчни продукти: метални отпадъци, животински кости и черепи, бои и аерозолни отломки", се съобщава в профила на художника.

Сравнение между скрийншот от манипулираните изображения, споделени във Facebook (вляво), и две оригинални произведения на Рамон Лансола, публикувани във Virtual gallery (вдясно)

По същия начин картината вдясно в първия проверен от нас фотомонтаж на Джонсън може да бъде намерена в тази галерия.

Потърсен от AFP, Ллансола заяви, че сам е създал колажите като част от "артистичен експеримент".

"Това не е имало за цел да заблуди никого. Това беше артистичен експеримент, който да провокира критика към властта и да събуди съзнанието на хората", каза той.

"Бих искал да се извиня на великите художници за това, че заех тяхното място в музея Прадо. Съжалявам, че намерението на моя експеримент е било изтълкувано погрешно."

Той коментира още, че оригиналните му произведения на изкуството са изработени от отпадъци и рециклирани материали като част от проект за упадъка на капитализма и консуматорството.

Някои от снимките, използвани в подвеждащите публикации във Facebook, бихме могли да намерим в профила му в Instagram (тук или тук) Художникът е публикувал някои от другите си произведения на страницата си във Facebook и в профила си в Instagram:

Страницата на Llansola в DeviantArt включва и няколко други снимки, на които са изобразени произведенията на изкуството от подправените снимки, включително тук.

Сравнение на скрийншот на творба от подправените изображения, споделени във Facebook (вляво), и от оригиналните творби на Рамон Лансола, публикувани в DeviantArt (вдясно)

Същите снимки вече са били опровергани от други организации по проверка на фактите като Reuters и DPA.

Превод и адаптация