Русия не е завеждала дело срещу САЩ за геноцид в Международния наказателен съд или в Международния съд на ООН

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

От средата на май десетки хиляди потребители споделят невярно твърдение, че Русия е завела "в Хага" дело срещу САЩ за "геноцид" чрез умишлено заразяване с Covid-19. В същата публикация се твърди, че говорителката на руското външно министерство публично е обвинила и други високопоставени лица в участие в същия предполагаем заговор. AFP обаче потвърди, че няма такива дела или жалби в двете международни съдилища, базирани в Хага, които теоретично биха могли да се занимават с подобни случаи - Международният наказателен съд и Международният съд на ООН.

"Русия пуска иск срещу САЩ за геноцид над човечеството чрез заразяване! Това е постъпило в Хага! Русия има доказателствата, че САЩ и Демократическата партия са причинили пандемията!", гласи неверен Facebook пост от 15 май 2022 г. , споделен повече от 28 000 пъти. Към поста е качен и колаж от снимки на Владимир Путин, унгарския министър-председател Виктор Орбан и говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Според публикацията руската информационна агенция ТАСС е предала, че Захарова е заявила: "призоваваме ООН да арестува Зеленски, Бил Гейтс и Сорос за заразяване на света и геноцид над човечеството!" Постът завършва с предполагаемо изказване на Орбан в подкрепа на заведеното от Русия "дело" срещу САЩ за "заразяване на света".

Скрийншот на Facebook пост, споделящ невярна информация. Направен на 1 юли 2022 г.

Няма образувани дела в Международния наказателен съд и Международния съд на ООН

"Русия пуска иск срещу САЩ за геноцид над човечеството чрез заразяване! Това е постъпило в Хага!", твърди публикацията. Към 2022 г. в Хага функционират три международни съдилища.

Както е обяснено на страницата му, "Международният остатъчен механизъм за наказателни трибунали " встъпва в компетенциите на двата ad hoc международни наказателни трибунала за Руанда и за бивша Югославия. Ето защо дори хипотетично тази институция няма как да се занимава с твърдяния иск, заведен от Русия.

Международният наказателен съд разследва и, когато има основание, съди "лица, обвинени в най-тежките престъпления, които засягат международната общност: геноцид, военни престъпления, престъпления срещу човечеството и военна агресия".

През 2016 г. Русия се оттегли от Международния наказателен съд. САЩ не са подписали Римския статут на Международния наказателен съд, така че страната не признава неговата юрисдикция.

"Всяка държава, страна по Римския статут, може да поиска от Прокурора да извърши разследване. Държава, която не е страна по Статута, може също да приеме юрисдикцията на МНС по отношение на престъпления, извършени на нейна територия или от нейни граждани и да поиска от Прокурора да извърши разследване. Съветът за сигурност на ООН може също да отнесе ситуация до Съда", коментира Стоян Мадин, бивш наказателен съдия, адвокат, изпълнителен директор на Български адвокати за правата на човека и докторант по международно публично право.

Въпреки това AFP се обърна към пресслужбата на МНС дали руското правителство е подало жалба или е представило някакви доказателства пред МНС срещу САЩ или някое от лицата, посочени в публикацията във Facebook, за предполагаемо участие в геноцид. "Моля, обърнете внимание, че МНС не е получил посоченото в съобщението Ви изложение", заяви говорител на прокуратурата пред АФП в имейл, получен на 1 юли 2022 г.

В Хага е базиран и основният съдебен орган на ООН - Международният съд. Съгласно член 36 от Статута на Международния съд и в Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид, Международният съд може да разглежда дела, свързани с геноцид.

Всички висящи и приключени дела са публикувани на уебсайта на МС. Нито едно от тях не е дело, което включва преки спорове между Русия и САЩ. Понастоящем има две висящи дела на основание на Конвенцията за геноцида - Гамбия срещу Мианмар и Украйна срещу Руската федерация. Последното дело е иницирано след руската инвазия в Украйна през февруари.

Няма доказателства, че ТАСС е публикувала подобни твърдения

Според публикацията във Facebook руската държавна информационна агенция ТАСС е съобщила, че говорителят на руското външно министерство Мария Захарова е заявила: "Призоваваме ООН да арестува Зеленски, Бил Гейтс и Сорос за заразяване на света и геноцид над човечеството!" "

AFP потърси предполагаемия цитат на Захарова на уебсайта на ТАСС, но не успяхме да открием такава статия. Погледнахме и в емисията на ТАСС за абонати и също не намерихме нищо.

В подвеждащата публикация във Facebook се твърди също, че унгарският министър-председател Виктор Орбан е казал: "Подкрепяме Русия за световно дело срещу САЩ! Те заразиха света!"

Потърсихме в Google на английски, руски и унгарски, като използвахме фрази от предполагаемото изявление на Орбан, но не успяхме да намерим никакви подходящи резултати. Не можахме да намерим такива и на официалния уебсайт на унгарския министър-председател, където се публикуват повечето важни речи и интервюта на Орбан.

"Цитатът, който се приписва на министър-председателя Виктор Орбан, не му принадлежи. Публикацията, на която се позовавате, е фалшива новина", заявиха от Службата за международни комуникации на унгарското правителство пред AFP в имейл, получен на 21 юни 2022 г.

АFP вече е разобличавала различни фалшиви твърдения за "глобални" случаи, свързани с пандемията от Covid-19, като тук или тук.

COVID-19 украинско-руски конфликт