Не, на тази снимка не се виждат боклуците, останали след фестивала, на който говори Грета Тунберг

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

В социалните мрежи се споделя снимка на поляна, пълна с боклуци. Тя е придружена с твърденията, че снимката показва "последиците от фестивала в Гластънбъри, където всички аплодираха Грета Тунберг, която изнесе лекция за спасяването на планетата". Внушава се, че снимката е направена след тазгодишното издание на фестивала, където шведската природозащитничка изнесе реч. Снимката, която се споделя във Facebook, обаче е от фестивала през 2015 г. През последните години организаторите на фестивала казаха, че са въвели нови мерки за намаляване на отпадъците, генерирани от събитието.

"Последиците от Фестивала в Гластънбъри, където всички аплодираха Грета Тунберг, която изнесе лекция за спасяването на планетата", гласи Facebook пост. Към него е качена снимка на концертна сцена с формата на пирамида и поляна, покрита с отпадъци. От 27 юни 2022 г. насам постът е споделен повече от 250 пъти.

Същото твърдение е публикувано в Telegram отново на 27 юни. Постът в тази мрежа е видян над 1500 пъти оттогава.

Скрийншот на публикация, споделяща подвежда информация. Направен на 30 юни 2022 г.

Направихме обратно търсене на снимката и установихме, че тя е публикувана в Daily Mail през юни 2015 г. Снимката е подписана "David Hedges/SWNS.com", като са посочени името на фотографа и агенцията, за която е направена снимката.

AFP се свърза с Дейвид Хеджис чрез профила му в Instagram. На 30 юни 2022 г. в съобщение той отговори, че "въпросната снимка е направена от мен през 2015 г. Тази година не бях на Гластънбъри и вече не работя за SWNS".

Грета Тунберг, 19-годишна активистка за опазване на околната среда, наистина се качва на сцената по време на изданието на фестивала през 2022 г., за да заяви, че светът е изправен пред "пълна природна катастрофа". Тя също така съобщи за това в Туитър:

Както съобщи AFP , тазгодишното издание на фестивала в Гластънбъри беше първото след двегодишна пауза, причинена от пандемията от коронавирус. То е било посетено от над 200 000 зрители, а на сцената се появиха сър Пол Маккартни и Били Айлиш. Фестивалът описва идеологията си като "твърдо вкоренена в активизма", включително в подкрепа на екологични каузи, а в програмата често се появяват политически лектори и дискусии.

Снимки, направени от AFP в понеделник, 27 юни, ден след закриването на фестивала, показват, че и тази година също са останали отпадъци:

Счупен къмпинг стол е оставен в края на фестивала Гластънбъри край село Пилтън в Съмърсет, Югозападна Англия, на 27 юни 2022 г. ( AFP / Andy BUCHANAN)
Зрител в края на фестивала Гластънбъри край село Пилтън в Съмърсет, Югозападна Англия, на 27 юни 2022 г. ( AFP / Andy BUCHANAN)

 

 

И тази година, подобно на предишни години, на сутринта след края на фестивала се проведе операция по почистване:

Посетител на фестивала оставя торба с боклук към купчина в края на фестивала Гластънбъри край село Пилтън в Съмърсет, Югозападна Англия, на 27 юни 2022 г. ( AFP / Andy BUCHANAN)
Посетители на фестивала помагат за почистването на мястото в края на фестивала Гластънбъри край село Пилтън в Съмърсет, Югозападна Англия, на 27 юни 2022 г. ( AFP / Andy BUCHANAN)

 

 

През последните години обаче организаторите на фестивала предприеха допълнителни мерки за намаляване на въздействието върху околната среда. Например през 2019 г. на събитието беше забранено да се продават пластмасови бутилки за напитки за еднократна употреба, а през същата година беше инсталиран анаеробен ферментатор, който улавя парниковите газове от селскостопанските отпадъци, за да произвежда чиста енергия.

Климат