Конкурс "La Madre Panza" ("Утробата на майката") по случай Деня на майката в Манагуа, Никарагуа, на 30 май 2022 г. ( AFP / Oswaldo RIVAS)

Болката по време на раждане е индивидуална: тя не може да бъде измерена в единици, нито в "счупени кости"

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

В публикации, споделяни в социалните мрежи хиляди пъти в продължение на години, се твърди, че "човешкото тяло може да издържи само на 45 единици болка", но че по време на раждане жената достига до "57 единици болка, което съответства на 20 фрактури наведнъж".  Всъщност, въпреки че раждането често се свързва с много силна болка, болката не може да бъде измерена в "единици", обясниха няколко лекари пред AFP, като посочиха, че тя е субективно усещане

"Човешкото тяло може да издържи само на 45 единици болка, но при раждането жената може да издържи до 57 единици болка, което съответства на 20 фрактури наведнъж", се твърди във Facebook пост,споделен повече от 1500 пъти от 5 юни 2022 г. насам.

Скрийншот на публикация във Facebook на български език, в която се споделя подвеждаща информация. Направен на 26 юни 2022 г.

Същото твърдение, споделено и на английски, френски, португалски, гръцки и немски , както и в други социални медии, се разпространява поне от 2010 г. и вече е проверено от AFP през 2019 г., но наскоро отново стана масово и в края на юни 2022 г. беше проверено от AFP на испански и френски

AFP разговаря с няколко акушер-гинеколози и анестезиолози относно това твърдение. Макар всички те да признават, че болката, свързана с раждането, е една от най-силните, които съществуват, те посочват, че тя е субективна, зависи от множество фактори и не може да бъде измерена в произволни единици.

Болката е субективна 

"Фантасмагорично е да се говори за "единици за болка"," каза за AFP Доминик Труан, акушер-гинеколог от Чилийския университет, цитиран за  испанската статия по проверка на фактите. "Болката е твърде субективна, твърде лична, твърде контекстуална", подчертава тя.

"Болката е изключително субективна. Тя зависи от нашето възприятие за тялото, от способността ни да издържаме. Психологическото състояние играе огромна роля - то се намесва в много области", заяви пред AFP на 27 юни 2022 г. Филип Гофар, заместник-началник на клиниката в отделението по анестезия и интензивно лечение в Университетската болница "Сен Пиер" в Брюксел. 

Той обаче посочи, че "болката при раждане попада в категорията на най-интензивните болки".  

"Една и съща болка се оценява различно от различните хора. И е индвидуална!", коментира д-р Мирослав Ненков,  анестезиолог в Клиниката по анестезиология, реаниматология и интензивно лечение при ВМА- София. 

Освен в акушеството концепцията за "единици болка" не е позната и в други области на медицината, обясни Луис Мигел Торес, президент на Испанското мултидисциплинарно дружество по болка. Терминът "не съществува в клиничната или изследователската област", "това е нечия измислица, която няма никаква основа, никаква научна база", обясни още той. 

Въпреки че не може да бъде измерена в единици, болката при раждане "е болка, която в медицината се смята за "силна", нещо като при острите болки при камъни в бъбреците", допълни Доминик Труан.

Луис Мигел Торес също сравни болката при раждане с тази на пациент, страдащ от камъни в бъбреците или жлъчката, като същевременно припомни, че болката при раждане остава "много специфична поради своите характеристики и продължителност". "Не можеш да я обясниш на никого. Трудно е да се сравни с който и да е друг вид болка", допълва той.

Това, което човек усеща по време на раждането, "зависи и от съпровождането и подготовката преди раждането, особено ако няма аналгезия", казва пред AFP Марио Себастиани, акушер-гинеколог в Италианската болница в Буенос Айрес.

Скала от 1 до 10 

Всички специалисти, с които AFP разговаря, потвърдиха, че не знаят за какво се отнасят цифрите в публикациите, споделяни в социалните мрежи. Това обаче не означава, че лекарите не правят оценка на болката на пациентите по време на раждането.

"Смисълът на оценката на болката е да я обективизира, за да може да се предприеме подходящо лечение. В зависимост от прага на болката, който може да бъде различен за всеки човек, ние прилагаме най-доброто възможно лечение", обяснява Филип Гофар. 

"Някои пациенти се справят много добре с раждането без аналгезия и без епидурална упойка, докато други се нуждаят от медицинска помощ от самото начало", добави той.

"Ние, особено анестезиолозите, можем да измерваме болката по време на раждането. Свикнали сме да използваме скала от 1 до 10", заяви Пиер Бернар, председател на Кралския колеж на френскоговорящите гинеколози и акушер-гинеколози на Белгия, пред AFP на 27 юни 2022 г. 

Съществуват две основни прости скали за оценка на болката, използвани от специалистите, както се обяснява в тази статия в European Spine Journal. 

Визуалната аналогова скала и цифровата скала се основават на един и същ принцип, състоящ се в това пациентът да бъде помолен да оцени болката си по скала от 1 до 10 (или по-рядко от 10 до 100), като 10 е максималното ниво на болка. 

Както AFP вече обясни, здравните специалисти започват да използват 10-точкова скала за оценяване на болката, която включва описания и снимки на изражението на лицето, според статия, публикувана  през декември 2018 г. от Harvard Health Publishing към Харвардското училище за медицина.

Но дори и тази система впоследствие е обект на критика.  "Сега осъзнаваме, че скалата е твърде проста, за да измерва нещо толкова сложно", казва в същия доклад д-р Джианрен Мао, началник на отделението по медицина на болката в Масачузетската обща болница. "Това, което един човек оценява като 8 или 4, може да е съвсем различно за друг, така че не винаги е точна оценка", допълва той.

Скрийншот от статия на Harvard Health Publishing, направена през декември 2019 г.

 

Съществуват и инструменти за оценка на болката в нейните различни измерения. През 1971 г. двама изследователи от университета Макгил в Канада разработват Въпросника за болката на Макгил. , включващ около двадесет въпроса с точни думи, които трябва да се отбележат в зависимост от изпитваната болка. Този въпросник позволява на Роналд Мелзак, един от създателите му, да изготви през 1984 г. скала за сравняване на различните видове болка, включително и на болката, изпитвана по време на раждане. 

Въпреки това все още е много трудно да се сравняват различните видове болка, особено тази, свързана с раждането.

Няма нищо общо с фрактурите

Йоана Станчева, акушерка и съосновател на "Зебра", първата частна акушерска практика в България, коментира за AFP na 28 юни, че  "усещанията по време на раждане нямат нищо общо с фрактури. За много жени нормалното раждане преминава като интензивно и сурово преживяване. За други - то е леко, бързо и поносимо. Но в нито един от случаите няма усещане за фрактури на кости или друга патология. Точно обратното - колкото по-интензивно е усещането, толкова по-правилно и очаквано добре работи тялото. Болката по време на раждане е признак на напредък в процеса на нормалното и не е съизмерима с никаква патология."

"Като изключим пресиленото сравнение със счупени кости, остава фактът, че болката, свързана с раждането, е една от най-силните, които съществуват, и че ролята и задължението на специалистите по перинатални грижи - гинеколози и акушери в сътрудничеството на анестезиолозите, е да предложат и предоставят необходимите средства за борба с тази болка, което очевидно включва епидуралната упойка ", заключи Пиер Бернар. 

Превод и адаптация