Британската кралица Елизабет II си тръгва след първата си среща с папа Франциск (в гръб) на 3 април 2014 г. във Ватикана ( AFP / Alberto PIZZOLI)

Невярно твърдение за осъдителна присъда за геноцид заради ваксините срещу Covid-19 се разпространява онлайн

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Във Facebook публикации на различни езици се твърди, че известни личности, сред които британската кралица Елизабет, папа Франциск и изпълнителни директори на фармацевтични компании, са били осъдени за геноцид заради подкрепата им за ваксините срещу Covid-19 и ги очакват арести. Това е невярно; независими експерти коментираха, че документът, споделен като доказателство, не е издаден от легитимен съд.

"УБИЙСТВОТО ПО УКАЗ СЕ ОТМЕНЯ! ИЗВЪНРЕДНИ ГЛОБАЛНИ НОВИНИ ОТ СЪДА ПО МЕЖДУНАРОДНОТО ОБЩО ПРАВО В БРЮКСЕЛ, 15 ЯНУАРИ 2022Г. ГОЛЕМИ ФАРМАЦЕВТИЧНИ, ПРАВИТЕЛСТВЕНИ И ЦЪРКОВНИ ЛИДЕРИ СА ИЗПРАВЕНИ ПРЕД АРЕСТ, ТЪЙ КАТО СА ОСЪДЕНИ ЗА ГЕНОЦИД. ЗАБРАНЯВАТ СЕ ИНЖЕКЦИИТЕ! , започва дълъг пост на български във Facebook, придружен от картинка с надпис "Breaking news". Постът е споделен над 8600 пъти от 21 януари 2022 г. насам.

Твърденията в поста са неверни и вече бяха опровергани от AFP Canada, AFP France, и Cinjenice - редакцията за проверка на фактите към AFP, която отговаря за Западните Балкани.

Скрийншот, споделящ невярна информация във Facebook, направен на 26 януари 2022 г.

Провери.AFP и друг път е опровергавал неверни твърдения, публикувани от същия Facebook профил - за здравните сертификати във Франция през юли 2021 г. или за "ареста' на Клаус Шваб през ноември 2021 г.

Във Facebook поста има и линк към статия от Кевин Анет, публикувана в блога "Убийство по указ" (Murder by Decree). На други места той се обявява за гражданин-основател на Република Канада, самопровъзгласила се "суверенна нация" в границите на Канада. Анет е бивш пастор в Обединената църква откъдето е остранен през 1997 г.

В публикацията в блога е качено и видео, в което Анет се представя като "главен съветник към Съдът по общото право в Брюксел".

"Международният съд на общото право" и свързаната с него организация "Международен трибунал за престъпленията на църквата и държавата", са измислени от Анет и нямат реални правомощия и легитимност.

В статията е качен и документ, с дата 15 януари, според който "Международният съд на общото право" е издал осъдителна присъда срещу канадският премиер Джъстин Трюдо, Кралица Елизабет и изпълнителните директори на фармацевтичните компании Pfizer и GlaxoSmithKline. Там те са признати за виновни за престъпления срещу човечеството.

Скрийншот направен на 19 януари 2022 г., който показва от сайта murderbydecree.com

Йън МакЛиод, говорител на правосъдното министерство на Канада, заяви за AFP на 20 януари 2022 г., че "Международният съд на общото право не е признат международен съд и няма компетентност в Канада." Стефан Шанк, служител за връзки с медиите към канадското правителство, обясни преди време, че самопровъзгласилата се "Република Канада няма легитимно правителство или законодателен орган."

Независими правни експерти също отрекоха легитимността на "съда"

Фредерик Мегре, преподавател по право в McGill University, коментира: "Международният съд на общото право не е институция с юридически правомощия и мерките, обявени в този документ, имат единствено символично значение".

"Те дори не са мерки в тесния смисъл на думата защото няма институция, която да ги изпълни", добави още той.

Робърт Къри, преподавател по право в Dalhousie University, е съгласен, че "документът няма никакъв правен статут или каквато и да е сила, той е изцяло измислен."

В документа се вижда лого, наподобяващо логото на Международния наказателен съд - легитимна организация, която разследва и повдига обвинения срещу лица, извършили най-тежките престъпления - геноцид, военни престъпления, престъпления срещу човечеството, както е обяснено на интернет страницата на съда.

Ето сравнение на двете лога:

Скрийншот от страницата на Международния наказателен съд (вляво) и на логото на т.нар. Международен съд на общото право, направени на 26 януари 2022 г.

Объркване за това кой съд се има предвид личи и от някои публикации в социалните мрежи, тъй като някои потребители посочват базираната в Хага институция в постовете, с които споделят документа.

"Няма такъв съд "Международен съд на общото право", заяви Къри.

Това не е първият път, в който документ свързан с Анет се споделя в социалните мрежи. През септември 2020 г. AFP Fact Check обяви за неверни твърденията, че мерките на канадските власти за ограничаване на Covid-19 са били определени като "нелегални".

Освен това не за пръв път се повяват твърдения за постановено осъдително съдебно решение за "престъпления срещу човечеството" срещу политици или бизнес лидери във връзка с пандемията. В края на декември 2021 г. в публикации, масово споделяни в интернет, се твърдеше, че колективният иск за престъпления срещу човечеството, организиран от германския адвокат Райнер Фюлмих, е бил "приет за допустим" от най-висшия канадски съд. Опровергахме тези твърдения в края на декември 2021 г. Статия, публикувана на уебсайта на AFP Factual, поставя тези твърдения в перспектива. Сходни твърдения, споменаващи нов Нюрнбергския процес, бяха също опровергани AFP през юни 2021 г.

Превод и адаптация
COVID-19 ваксини