Върховният съд на Канада в Отава, Онтарио, Канада, 20 юни 2008 г. ( AFP / Geoff ROBINS)

Върховният съд на Канада не приел колективен иск срещу СЗО за "престъпления срещу човечеството"

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

В блог публикация, споделена над 15 хиляди пъти във Facebook от средата на декември 2021 г. насам, се твърди, че Върховният съд на Канада е приел "глобален иск за престъпления срещу човечеството", подаден от германски адвокат срещу Световната здравна организация. Това е невярно: съдът заяви пред AFP, че такова дело не е образувано, а самият адвокат Райнер Фулемих отрече информацията.

"Започна иск за глобални престъпления срещу човечеството, заведен и приет от Върховния съд на Канада”, твърди заглавието на блог публикация, споделена близо 15 000 пъти в социалните мрежи от средата на декември, според инструмента за измерване на аудиторията в социалните мрежи Crowdtangle.

Текстът на статията е публикуван в отделни постове като този. Скрийншот от същата статия също сесподеля във Facebook заедно с текста, в който се твърди, че започва процес "Нюрнберг 2.0", сравнявайки с процесите след края на Втората световна война.

Скрийншот на пост във Facebook, споделящ невярната информация. Направен на 30 декември 2021 г.

Подобни твърдения са споделяни стотици пъти на френски език в Квебек и Белгия, както и на много други езици като испански, португалски, английски, немски или полски.

AFP разобличи такива твърдения на испански и на френски

Кой е Райнер Фюелмих?

Според информация от интернет сайта му Райнер Фуелмих е адвокат, чиято кантора се намира в Гьотинген, Централна Германия. Той стана известен през октомври 2020 г., когато публикува видеоклип, гледан един милион пъти за седмица, в който твърди, че изобличава "измама с коронавируса" и "престъпления срещу човечеството". Много от твърденията на Фюелмих обаче бяха разобличени от AFP Франция като неверни или преувеличени.

През юли 2021 г., адвокатът отново направи подобни подвеждащи твърдения, които бяха опровергани (на френски).

Към 2020 г. Райнер Фюлмих също така обяви, че иска да заведе "иск за обезщетение за вреди, свързани с коронавируса" срещу Световната здравна организация (СЗО) и срещу вирусолога и съветник на германското правителство Кристиан Дростен, чийто протокол за откриване на SARS-CoV-2 чрез PCR тестове е използван от лабораториите по целия свят по време на пандемията.

Както обяснихме през юни 2021 г., желаещите да се присъединят към този "колективен иск" трябва да платят на Райнер Фюелмих и неговия екип "фиксирана такса" от най-малко 800 евро, както е посочено на неговия уебсайт.

Към момента обаче няма данни някой от исковете му да е бил разгледан от съда. Адвокатът също досега не е съобщил за подобно развитие в канала си в социалната мрежа Telegram, където е активен.

През септември бяха разпространени публикации, според които вирусологът Кристиан Дростен е "преследван от германските съдилища" заради иск, подаден от Райнер Фюелмих, за "фалшифициране на протокола от PCR тестовете". Прокурорите в 16-те германски федерални провинции опровергаха тази информация пред AFP (на френски ).

Върховният съд не е регистрирал такъв иск

Потърсен за коментар на твърденията в публикациите, споделяни през декември 2021 г., говорител на Върховния съд на Канада заяви пред AFP на 13 декември, че "всички дела, заведени във Върховния съд (независимо дали са висящи или приключени), се виждат на уебсайта на съда, като информацията е актуална.

"С други думи, ако търсенето Ви не даде резултат, ще знаете, че въпросното дело не е заведено във Върховния съд или поне не е заведено до този момент", каза той.

Към 29 декември 2021 г. търсенето в базата данни на Върховния съд на "Райнер Фюелмих" в комбинация със "СЗО" (от "Световна здравна организация") или "престъпления срещу човечеството" не дава резултати.

Търсенето дори само на името на германския адвокат също не показва регистрирано дело в базата данни на Върховния съд на Канада.

Скрийншот от търсачката за дела, регистрирани от Върховния съд на Канада, направена на 29 декември 2021 г.

Има жалба, която е отхвърлена от съд в Онтарио

Статията, споделена на френски език, препраща към документ в pdf формат, уверявайки, че това е жалбата, подадена пред най-висшата съдебна инстанция в Канада. Документът не е приложен към публикацията на български.

В този документ с дата 11 януари 2021 г. името на Райнер Фуелмих не фигурира сред посочените ищци или адвокати. За сметка на това "СЗО" е посочена сред ответниците, заедно с "папа Франциск", "кралица Елизабет II" и "Бил и Мелинда Гейтс". Те са обвинени, че са допуснали въвеждането на ограничения, свързани с пандемията "Covid-19", квалифицирани като "престъпления срещу човечеството".

Както показва заглавието на документа, той е подаден във Въхровния съд на Онтарио, съдилище в провинцията, а не пред Върховния съд на Канада.

Скрийншот на иска, направен на 29 декември 2021 г.

През май 2021 г. съдът в Онтарио потвърди пред AFP, че още през февруари жалбата е била отхвърлена на основание правило 2.1 от местните правила за граждански процес, според което "съдът може по своя инициатива да спре или прекрати производството, ако то изглежда prima facie неоснователно или кверулантно или злоупотреба със съдебния процес.”

Скрийншот на документи, предоставени от Върховния съд на Онтарио на AFP, 11 май 2021 г.

Искът не би могъл да достигне до Върховния съд на Канада, който разглежда само "жалби от висшите съдилища от последна инстанция в провинциите и териториите, както и от Федералния апелативен съд и Военния съд на Канада", както е посочено на неговия уебсайт.

Райнер Фуелмих също отрича твърденията

Освен това на 16 декември Райнер Фюелмих сам опроверга информацията, разпространена в социалните мрежи, чрез съобщение в канала си в Telegram.

"За пореден път се разпространява невярна информация, че д-р Райнер Фюелмих води стотици адвокати и здравни специалисти и щял да стартира Нюрнберг 2.0 в Канада", пише той в съобщението си, като изразява съжаление, че този "Нюрнберг 2.0" за момента "за съжаление не е възможен".

Той обаче уверява, че екип от юристи подготвя "съд на общественото мнение" - своеобразна конференция, която ще се състои през 2022 г., за да се съберат доказателства за "престъпления срещу човечеството", извършени при управлението на пандемията, както и "изявления на жертвите на ваксините".

Това не е първият път, в който Райнер Фюлмих отрича слухове, разпространявани в интернет, че обвиненията му срещу управлението на пандемията, са стигнали до съда.

В интервю през юни със Стив Банън, американски бизнесмен и бивш съветник на Доналд Тръмп, германският юрист заяви, че за да се проведе "Нюрнбергски процес 2.0", би трябвало да се сформира "международен коронавирусен трибунал", признавайки обаче, че обстоятелствата "все още не са узрели за това".

Лъжливите изявления на Райнер Фюлмих относно пандемията от Covid-19, както и публикациите, разпространяващи неговите уж успешни съдебни действия, вече са били предмет на множество статии от AFP на няколко езика (испански, полски, френски и т.н.).

Превод и адаптация
COVID-19 ваксини