Toва Facebook видео от Уганда показва истинско погребение, а не празен ковчег на уж починал от Covid-19

  • Тази публикация е по-стара от една година.
  • Публикувано на 29 декември 2021 г. в 10:45
  • Време за четене: 4 минути
  • От: Mary KULUNDU, AFP Кения
  • Превод и адаптация: Rossen BOSSEV
Публикация, споделена над 4400 пъти във Facebook от септември насам, показва видео от погребение с твърдението, че на него се вижда празен ковчег и това доказва, че броят на смъртните случаи от Covid-19 е фалшиво завишен. Това обаче е невярно: ковчегът не е празен, както потвърждават присъстващите от самото видео. Дъщерята на починалия потвърди пред AFP, че тялото на баща ѝ наистина е било погребано.

"Това се случва в Уганда. Погребение на празни ковчези, за да се плашат хората ,че ще умрат от к@рона @ируса. Шоуто става и по-лудо, когато тълпата изисква отварянето на въпросния ковчег", гласи описанието на видеоклип, публикуван във Facebook на 25 септември 2021 г. и споделен над 4400 пъти оттогава.

Погребението се е състояло в средата на юни 2021 г. в Касесе, Уганда, и скоро след това на английски и сръбски език започват да се разпространяват неверни твърдения, че на него се вижда празен ковчег. Всъщност обаче в самото видео се чуват хора, които казват, че тялото на починалия е там. Това беше потвърдено от дъщерята на погребания мъж директно пред AFP.

Image
Скрийншот на пост във Facebook, направен на 28 декември 2021 г.

Обратното търсене на изображения във видеоклипа с инструмента Invid, ни отведе до публикации на английски в социалните мрежи, в които се посочва, че случилото се е в Уганда. То беше споделено с твърдения на английски език, че властите задържат телата за трафик на органи (като тук) или че угандийското правителство фалшифицира смъртните случаи от Covid-19 (като тук).

Във видеото, публикувано с текст на български във Facebook, се чува женски глас зад кадър, който обяснява, че ковчегът е празен и задава въпроса къде е тялото на човека, който е починал. "Дали наистина тези хора умират от Covid или просто ги убиват, за да имат много голям бройка умрели, за да искат пари от Международния валутен фонд и Световната банка..", пита този глас.

Какво казват хората във видеото?

Във видеото, заснето по време на погребението, се вижда как работници, облечени в лични предпазни средства, носят бял ковчег, а зрители им подвикват на местния угандийски диалект луконзо. АФП провери чрез местния си журналист в Уганда казаното от хората. "Те трябва да ви го покажат, нека ви го покажат! Нека ви покажат баща ви, да, нека ви покажат баща ви!", викат хората. Служителите в защитно облекло се подчиняват и отварят ковчега.

Видеото е с много ниско качество, но личи, че ковчегът не е "празен" или пълен с "пръст, камъни и слама". Вътре лежи дълга фигура, покрита с нещо, което прилича на одеяло. Няколко мъже във видеото отстраняват парче от материала в единия край на ковчега и след това го поставят обратно. Чуваме някои да казват: "Ах, той е, той е истинският!" и "Той е, същият, той е умрял от корона".

Дъщерята на починалия потвърди, че това е било истинско погребение

Популярността на видеото и на невярното твърдение за празен ковчег накара властите и семейството да реагират публично и да обяснят, че в ковчега наистина е имало тяло на мъж. На 18 юни вестник Nile Post съобщи, че инцидентът се е случил в село в окръг Касесе в Западна Уганда по време на погребението на местния служител Франко Бвамбале Кабвангана. Видеозаписът и обясненията на семейството и властите бяха публикувани тук от организацията Umbrella for journalists in Kasese, която нарече твърдението в социалните мрежи "фалшива новина", както и тук от африкански новинарски портал.

Министърът на здравеопазването на Уганда д-р Джейн Рут Асенг Осеро също обясни по NTV Uganda, че погребението е трябвало да се състои в присъствието на здравни работници. Местните жители обаче ги принудили да отворят ковчега и да покажат, че вътре има тяло, и поискали да се спазят погребалните ритуали заради позицията, която е заемал починалият.

Дъщерята на Кабвангана - Имакула Масика - потвърждава пред AFP, че е разпознала видеото от погребението. "Това, което се твърди, че правителството е погребало празен ковчег, не е вярно. Като семейство ние погребахме тялото му и приказките, че е погребан празен ковчег, трябва да бъдат игнорирани и въпросът да бъде приключен", каза тя пред AFP Fact Check на 25 юни 2021 г.

"Видеото е заснето в момента, когато опечалените са взели тялото от медицинския погребален екип и са го внесли в къщата за проверка, тъй като хората са искали да знаят дали наистина е той, а други са се оплакали, че не е било облечено правилно", обяснява тя в по-късно интервю за AFP.

Тя каза, че семейството ѝ е било инструктирано от медицинския екип, че тъй като баща й е дал положителен резултат за Covid-19 преди смъртта си, не може да има оглед на тялото. Въпреки това, по думите ѝ, пияни селяни са нарушили процедурата и са поискали ковчегът да бъде отворен против волята на семейството.

"Присъствах от момента, в който спряха погребалния екип да го спусне в гроба, превзеха ковчега и насила го отвориха, извадиха тялото, занесоха го в къщата, облякоха го както трябва и го сложиха обратно в ковчега, но този път пристигна полиция, която разпръсна тълпата и погребението продължи. Ако наистина тялото на баща ми не беше в ковчега, мислите ли, че разгневените опечалени щяха да позволят на медицинския екип да остане и да наблюдава, без да го линчуват?" добави Масика.

Местните медии съобщават, че семейството се е извинило на медицинските работници за инцидента.

Това не е първият случай, в който видеа се изваждат от контекста и се използват, за да се твърди, че правителствата и международните организации "фалшифицират" смъртните случаи на Covid-19. AFP вече опроверга видеоклип споделян във Facebook, който всъщност показва заснемането на рап клип в Москва, или този видеоклип, в който фалшиви чували за трупове са използвани по време на студентски протест в Каракас.

Видели сте съдържание, което искате AFP да провери?

Свържи се с нас