Как работим

Освен традиционните журналистически похвати,  ние използваме елементарни инструменти за проверка на информация, достъпна онлайн. Разчитаме също така на здрав разум и голяма доза внимание. Имаме за цел прозрачно да покажем стъпките, през които преминаваме през целия процес на разкриване на дезинформацията.

Започвайки с конкретен въпрос, ние се стремим да разследваме и докладваме съмнителни истории и твърдения, които може да попаднат дори в новинарския поток.

Как намираме източника

Голяма част от фалшивата информация включва показването на стари снимки, които са извадени от контекста. За да проследим източника, започваме с обратно търсене на снимката - пускаме изображението през няколко търсачки, за да видим дали се е появявала и друг път онлайн. Натискане на десния бутон върху снимка в Google (през браузера Chrome) предоставя опцията “да потърсиш Google за снимки”. Търсачката ще провери дали някъде в нейните база данни има същите снимки.

Често използваме и препоръчваме приставката Invid/We Verify (вижте повече за нея по-долу), която дава възможност да изберете търсачката, през която да потърсите снимката. Изборът е сред Google, Bing (Microsoft), Yandex (на руски език), TinEye (където не можем да търсим през ключови думи) и Baidu(китайски език) със сходен механизъм на проверка чрез десния бутон. 

Обратното търсене невинаги дава резултат - снимката може никога дa не е била публикувана в интернет или просто все още не е индексирана. 

Понякога търсачките за обратно търсене на снимки може да бъдат объркани от снимка, която е била обърната като тази в историята за канадския премиер Джъстин Трюдо. Затова следим и за външни белези (като улични знаци, архитектура, растителност, регистрационни табели), за да намерим мястото и датата, на която е направена дадена снимка.

Като част от разследване на видео в Крит, открихме локация чрез Google maps, само наблюдавайки формата на един плаж.

 

 

Снимките и видеата сами по себе си никога не са достатъчно доказателство. Трябва да проверим и как конкретна снимка се отнася към датата, на която е публикувана, както и например какви са били метеорологичните условия тогава.

Когато проверяваме съмнителни снимки, полагаме усилия, за да работим с оригиналните файлове, за да проверим дали те са били променяни.

Как проследяваме произхода на твърдение или цитат 

Много често съвсем простото търсене на параграф от текст в интернет търсачка може да ни отведе до резултати, които да помогнат да открием първоизточника. Често цитати, приписвани на политици, са взаимствани от пародийни сайтове.

Ако даден коментар е приписан на някого, ние търсим надежден източник (звуков или видео запис, официална стенограма), проверяваме официалните акаунти на този човек, за да потвърдим автентичността му. Може и директно  да потърсим въпросния човек. Когато работим с количествени данни, търсим оригиналното изследване и неговата методология. 

Как проверяваме видеа

Приставката INVID/We Verify Chrome extension, която е разработена съвместно с АФП, дава възможност едно видео да бъде накъсано на отделни кадри, с които впоследствие се прави обратно търсене, подобно на работата с изображения. 

 

Ако подозирате, че изображението, които изследвате може да е било обърнато, функцията Flip може да Ви е от помощ, защото Ви позволява да го обърнете обратно (Идете на „Лупа“ -> Поставете изображението си -> „Още филтри“ -> „Обръщане“ -> "Прилагане").

Как правим насрещна проверка на информацията

Ако дадено изображение или информация, които циркулират в интернет изглеждат съмнително, особено ако не е посочен източник, един от първите ни рефлекси е да погледнем коментарите към него. Някои могат да съдържат противоречива информация или да повдигнат въпроси относно достоверността на публикацията.

В случай, че даден човек или организация са споменати в тази публикация, ние можем да се свържем с тях, за да чуем тяхната позиция. Ако публикацията, която е под въпрос, се базира на изображение или видео, ще потърсим други снимки от това събитие, за да ги сравним. Ще потърсим контакт с автора на изображенията и когато е възможно, ще ги локализираме и цитираме. 

Как търсим подходящите източници

Често се сблъскваме с теми, за които знаем твърде малко. В тези случаи ние си сътрудничим с журналисти от АФП, които имат експертиза по съответната тема, регион или език. Работим тясно с международната мрежа на АФП за проверка на факти. 

Не сме само в интернет

За някои проверки на факти интернет и телефонно обаждане не са достатъчни. Понякога се налага, както е в журналистиката, да бъдеш на терен.

През юли 2018 г. помолихме журналист на АФП в Кувейт да провери видео, което беше станало популярно в интернет. Много публикации твърдяха, че на него се вижда мъж от Саудитска арабия, който напада рецепционист в лондонска болница. Първоначалната проверка показа, че в случая най-вероятно се касае за нападение, извършено във ветеринарна клиника в Кувейт.

Нашият журналист посети клиниката, която идентифицирахме чрез интернет и потвърди, че това е мястото, но също така успя да разговаря с нападнатия служител. Ето историята.

Запазваме следите 

Използваме инструменти за архивиране на онлайн съдържание като  Wayback Machine или Perma CC, за да ограничим трафика към фалшива информация, но и да имаме запазена версия в случай, че информацията бъде променена или изчезне. 

Старши редактор проверява всеки доклад за фалшива информация, преди той да бъде публикуван онлайн.

Политика за поправки

Ако допуснем фактологична грешка, ние я коригираме и отбелязваме това в оригиналната публикация. Поправката ще бъде ясно отбелязана с думата “КОРЕКЦИЯ” в края на статията, като ще бъдат посочени датата на промяната и обяснение за това. 

Ако грешката е значителна, ще свалим публикацията, като публикуваме обяснение какво е наложило това. 

Уточненията и обновленията на публикацията също ще бъдат посочени в края на статията

Инструментът Claim Review

АФП използва инструмента Claim Review в статиите за проверка на факти. Това включва твърдението, което се оценява, кой твърди и какво е крайното заключение. Този подход позволява, ако някой търси конкретно твърдение в търсачки като Google и Bing, то проверката му да излиза по-лесно.

Програма на Facebook за независима проверка на факти

АФП е част от програмата на Facebook за независима проверка на факти. Част от нашата работа е да разглеждаме истории, които са сигнализирани от социалната мрежа. 

Дейността на АФП по проверка на съдържание получава пряко съдействие чрез програмата на Facebook. Съдържание, отбелязано като фалшиво от нашите редактори, спира да набира популярност и не се показва в потока в социалната мрежа и така достига до по-малко хора. Фактът, че дадена публикация във Facebook е оценена като фалшива, не води до нейното изтриване.