Пилоти заснети в пилотската кабина на самолет Boeing 737 MAX, преди излитане на международното летище Гуарульос, близо до Сао Пауло на 9 декември 2020 г. ( AFP / Nelsmon ALMEIDA)

Този списък на починали пилоти, публикуван от американско списание, не доказва ръст на смъртните случаи след ваксинация

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Постове в социалните медии, споделени над хиляда пъти от декември 2021 г. насам, твърдят, че възпоменателна страница от списанието на Американското сдружение на пилотите доказва сериозен ръст на броя на починалите пилоти в САЩ през 2021 г., дължащ се на ваксинацията срещу Covid-19. Но от сдружението съобщават, че имат информация за много повече смъртни случаи на пилоти преди ваксините срещу Covid-19 да станат общодостъпни, а Федералната авиационна администрация на САЩ коментира, че внимателно е проучила данните за сигурността на ваксините и е разрешила пилотите да бъдат ваксинирани.

"Това е 15-та страница от октомврийско-ноемврийския брой на списание „Аir Linе Pilоt“, издание на Международната асоциация на пилотите. Загинали 111 общо за 9 месеца от 2021. Как мислите, тези за 2021 година от военни действия ли са загинали? И в коя точно война?", твърди иронично потребител във Facebook пост , който е споделен 134 пъти от 27 декември 2021 г. насам. Към него е качена снимка на страница от американско авиационно списание, на която е публикуван списък с починали пилоти.

Скрийншот на пост във Facebook, споделя невярна информация, направен на 24 януари 2021 г.

Провери.AFP вече е опровергавала подвеждащи твърдения за ваксините срещу Covid-19 от същия потребител. Постът не споменава изрично връзка между смъртта на пилотите и ваксините срещу Covid-19, но именно така е разбран от потребителите, които са коментирали под него. "Сигурно някои са били убедени, че го правят за свое собствено и на близките си добро. Други, за да запазят работата си, принудително са се наболи с експерименталките. Жалко! Тъжно!", пише потребител. "От "животоспасяващите" ваксини!!!", коментира друг.

Друг потребител е споделил същата снимка заедно с коментара, че "когато сектата пусна „спасителната“ eкcпepимeнтaлнa гeнeтичнa сyбcтaнция и повечето авиокомпании я направиха задължителна за обслужващия самолетите персонал, cмъpтнocтта така рязко е скочила."

"През 9-те месеца на 2021 г. смъртните случаи на пилоти са се увеличили с 1700% в сравнение с 2020 г.", гласи заглавието на публикация в сайт, разпространяваща същото твърдение.

Тази възпоменателна статия не доказва скок на смъртните случаи

Въпреки че списъкът е достъпен само за абонатите на списанието, снимки на въпросната страница, разпространявани онлайн заедно с подвеждащи твърдения, че доказвали тревожна тенденция, показват, че в списъка са включени смъртни случаи както на работещи, така и на вече пенсионирани пилоти, някои от които са летели за вече несъществуващи авиокомпании като TWA и Pan Am.

Скрийншот, направен на 23 декември 2021 г., на снимка, споделена в Instagram

Твърдението се появява и в статии на английски, като например тук .

Информацията започва да се споделя след като американски авиокомпании въведоха задължителна ваксинация за своите служители, което предизвика завеждането на дела, както и необосновани обвинения, че тази мярка е довела до отмяна на полети.

Но Асоциацията на пилотите (Air Line Pilots Association, ALPA), в която членуват десетки хиляди пилоти, както и десетки авиокомпании, определи твърденията като неточни.

"На базата на проверена информация, която получаваме от семействата на пилотите, сме съобщили за повече починали пилоти както през 2019, така и през 2020 г., в сравнение с 2021 г.", се казва в становище на организацията, споделено в Twitter на 9 декември 2021 г.

"Ние съобщаваме за починалите в нашето списание, когато получим информация от семействата. Информацията в един брой от списанието не представлява пълен списък на всички починали в посочените години", казват от ALPA, които се бореха за това пилотите да имат достъп до ваксините срещу Covid-19.

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) заяви, че е провела "внимателен преглед на наличната информация по отношение сигурността" на ваксините срещу Covid-19 и е дала съгласие пилотите да бъдат ваксинирани.

В съобщението на FAA се казва, че притежателите на издаден от FAA медицински сертификат или разрешение могат да бъдат ваксинирани с Pfizer-BioNTech, Moderna и Johnson & Johnson като 48 часа след поставянето на всяка доза трябва да не летят и да не изпълняват дейности, свързани със сигурността.

AFP вече опроверга твърденията за ръст на смъртните случаи сред пилотите в статии на английски, словашки, чешки, и унгарски.

Подвеждащи твърдения за решението на Boeing да отмени задължителната ваксинация на служителите си

Някои публикации във Facebook (като този пост, споделен над 1000 пъти или пък тази статия) развиват тезата, че решението на компанията Boeing да отмени изискването към служителите си да бъдат ваксинирани срещу коронавирус се дължи именно на твърденията за ръст на смъртните случаи сред пилотите, които както обяснихме са неоснователни.

Публикациите цитират тази статия на Reuters от 17 декември 2021 г., позоваваща се на вътрешна комуникация в Boeing , в която се казва, че "изискването на Boeing за ваксинация е довело до това, че повече от 92% от служителите в САЩ са се регистрирали като напълно ваксинирани или са били трудоустроени по религиозни или медицински причини."

Според публикацията от Boeing са съобщили още, че решението е взето след запознаване със съдебното решение, с което беше спряно изпълнението на заповедта на президента Джо Байдън, която задължаваше всички служители на компании, които имат договори държавата, да се ваксинират.

Изданието Seattle Times обръща внимание на факта, че Boeing взима решение за въвеждане на задължителна ваксинация на служителите си през октомври 2021 г., т.е. един месец след края на периода, описан в подвеждащите публикации във Facebook, които говорят за ръст на починалите пилоти "през първите 9 месеца на 2021 г."

В интервю за изданието главният изпълнителен директор на Boeing Commercial Airplanes Стан Дийл, който е ваксиниран, заяви, че все още иска "да насърчи всеки наш служител да се ваксинира" - изказване, което не показва недоверие към ваксините срещу Covid-19.

Превод и адаптация
COVID-19