Медицински работник почива до леглото на пациент, заразен с Covid-19 в спешно отделение в болница "Лозенец", София, 9 ноември 2021 г. ( AFP / Nikolay DOYCHINOV)

През ноември 2021 г. отделенията за Covid-19 в България не са били пълни с ваксинирани

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Твърдения, че през ноември 2021 г. Covid-19 отделенията в българските болници са били пълни с ваксинирани, са споделени повече от 9900 пъти от 9 ноември 2021 г. насам, внушавайки по този начин, че ваксините не са ефективни. Тези твърдения са неверни. Официалните данни на Министерството на здравеопазването показват, че делът на ваксинираните, които постъпват в болница след заразяване с коронавирус, е сравнително нисък. От 1 до 30 ноември 2021 г. от общо 21315 хоспитализрни пациенти с Covid-19 2335 са били ваксинирани, което прави дял от 10,9%. За октомври 2021 г. делът на ваксинираните, приети в болница, е 10,2%. Директорите на две големи болници в София също обявиха през ноември, че повечето от техните пациенти с Covid не са били ваксинирани.

Публикация във Facebook, която разказва историята на мъж, който е в "ковид отделението с тежък ковид, 20 дена след слагане на “ваксината” на Янсен…", е споделена повече от 700 пъти от 9 ноември 2021 г. В поста се твърди още, че главният здравен инспектор Ангел Кунчев е бил ваксиниран с три дози, но е хванал коронавирус. Потребителят пита защо медиите мълчат и отговаря: "За да не гръмне точно преди изборите, че именно “ваксинираните” се разболявят и пълнят ковид отделенията? "

Текстът на този пост е прочетен от Пламен Пасков във видео, публикувано във Facebook групата Kratkata Istina. Пасков е скeптик по отношение на Covid-19 и критик на съответните ваксини. Той беше кандидат за депутат от крайно-дясната партия "Възраждане", но не влезе в парламента на последните избори. Видеото е споделено 9200 пъти от 12 ноември насам.

Публикацията не споменава, че става дума за български лечебни заведения. Това обаче става ясно от контекста. Дадени са два примера с български граждани, споменати са предстоящите тогава избори (които се състояха на 14 и 21 ноември), а освен това се говори и за т.нар. "зелен сертификат", който българските власти въведоха.

Твърденията в поста, които са повторени във видеото, обаче са неверни. През ноември 2021 г. отделенията за болни от коронавирус в българските болници не са пълни с ваксинирани. От 1 до 30 ноември 2021 г. от общо 21315 пациенти с Covid-19, които са приети в болница, 2335 са ваксинирани, което прави дял от 10.95%.

Всекидневна статистика се публикува на Единния информационен портал за Covid-19 от Министерството на здравеопазването. За 30 ноември 2021 г. 87.42% от новоприетите в болница с Covid-19 не са били ваксинирани:

Скрийншот от националния портал за Covid-19, направен на 30 ноември 2021 г.

За да има по-пълна картина, Провери.AFP сравни общодостъпни данни от Министерството на здравеопазването за хоспитализацията от Covid-19. Този набор от данни съдържа всекидневна информация за новите случаи, настанените в болница, настанените в интензивни отделения и починалите. Тази информация се подава от лаборатории, общопрактикуващи лекари и болнични заведения. Данни за т.нар. пробивни инфекции, които съдържат информация за напълно ваксинираните, които са се заразили с ковид, приети са в болница, в интензивни отделения или са починали от вируса, могат да бъдат открити тук. Статистиката се води от 1 януари 2021 г.

Масовата ваксинация в България започна в края на април 2021 г. Ние сравнихме общите бройки за всеки месец от април до ноември 2021 г. (последните данни са за 30 ноември 2021 г.):

От достъпните данни може да се приеме, че делът на ваксинираните пациенти сред новопостъпилите в болница с Covid-19 се покачва от 0.25% средно за май 2021 г. до 10.95% средно за периода от 1 до 30 ноември 2021 г.

От 1 до 30 ноември 2021 г. общият брой на настанените в болница с ковид е 21315, като 2335 от тях са напълно ваксинирани (10.95%).

Архвираната версия на информационния портал за Covid-19 за деня, за който се отнасят фалшивите твърдения относно дела на ваксинираните в болниците - 9 ноември 2021 г. - показва, че 89.09% от новоприетите за болнично лечение не са били ваксинирани.

Всички тези данни сочат, че твърденията във Facebook, според които отделенията за Covid-19 болни са пълни с ваксинирани срещу коронавирус, са неверни.

За да потвърди статистическата информация, AFP се обърна към директорите на две големи болници в София с молба да коментират тенденциите от последната вълна, която започна през август 2021 г.

"Мога да потвърдя, че сме изправени пред вълната на неваксинираните. Над 80% от приетите в нашата болница, са неваксинирани, като процентът на неваксинираните сред тези, които са в отделенията за интензивна грижа, е още по-висок", коментира д-р Иван Грибнев, директор по медицински дейности в една от най-големите държавни болници в София - "Александровска", в телефонен разговор с AFP на 22 ноември 2021 г.

"Повече от 94% от приетите в нашата болница с Covid-19 не са ваксинирани. Тези, които са ваксинирани и са на домашно лечение, имат леки симптоми", коментира д-р Венелина Милева, изпълнителен директор на най-голямата частна болница в София - "Токуда", в телефонен разговор с AFP на 23 ноември 2021 г.

В интервю за БНТ на 1 декември 2021 г. генерал Венцислав Мутафчийски, директор на ВМА каза, че ".. над 90% от пациентите, които се лекуват във ВМА [от Covid-19, бел.ред.], те са неваксинирани пациенти". Той добави, че има съмнения, че някои пациентите, които твърдят, че са ваксинирани всъщност са с фалшиви сертификати, което означава, че реалното число на неваксинираните пациенти в болниците може да е още по-голямо.

Към 29 ноември 2021 г. 25.4% от населението в България е напълно ваксинирано срещу Covid-19. България има най-ниското ниво на ваксинация в ЕС.

Ниските нива на ваксинация в България биха могли да обяснят малкия дял на ваксинираните, които постъпват в болница с Covid-19. В страните, в които ваксинационното покритие е много по-високо, процентът на ваксинираните, хоспитализирани с Covid, може да бъде математически по-висок, тъй като ваксината не е 100% ефективна за предотвратяване на заболяване, хоспитализация или смърт, особено при възрастни или уязвими.

Подвеждащи твърдения за ваксиниран мъж, който е бил настанен в болница

"Приятелят ми Нилолай Табаков, прекрасен човек, музикант и майстор на арт лампи, е поредният ми приятел, който се “ваксинира”, но е в ковид отделението с тежък ковид, 20 дена след слагане на “ваксината” на Янсен…", се твърди в поста, където се споделя снимка на мъж в болнично легло. Човекът на снимката е Николай Табаков. На 18 ноември 2021 г. той споделя във Facebook видеото, в което се вижда снимката му, и пита как може да спре спекулациите.

Провери.AFP се свърза с Николай Табаков чрез профила му във Facebook. В съобщение от 18 ноември 2021 г. той обясни, че се е ваксинирал преди "около месец" и около "десет дни преди да влезе в болницата". Два дни преди да бъде хоспитализиран или около седмица след поставянето на ваксината той вдига температура, загубва сили и е тотално отпаднал. "10 или 11 дена бях в болницата, не съм бил в интензивното", обясни Табаков за AFP.

"За ваксината Janssen (Johnson & Johnson) е необходима само една доза. Защитата се придобива след около три седмици", е обяснено в секцията с въпроси и отговори на службата за ваксинация във Виена.

"Защита с ваксината срещу Covid-19 на Janssen започва около 14 дни след ваксинацията, но все още не е ясно колко дълго продължава" , пише на сайта на Европейската агенция по лекарства.

Николай Табаков заявява, че е получил първите симптоми около седмица след като се е ваксинирал.

Както Провери.AFP обясни тук, пробивните инфекции не са доказателство за неефективност на ваксините, защото все пак дават добра защита от тежко протичане и смърт.

Публикациите във Facebook също така спекулират относно състоянието на главния здравен инспектор Ангел Кунчев, като твърдят, че той е изчезнал след като медиите са съобщили, че има симптоми, подобни на Covid-19 и след като му е поставена трета доза ваксина. Както Провери.AFP обясни на 12 ноември 2021 г., Ангел Кунчев се възстановява след Covid-19, който по думите му е прекарал сравнително леко в дома си. Той уточни, че още не си е поставил трета доза ваксина, но благодарение на това, че е бил ваксиниран, е успял да преболедува сравнително леко и без животът му да бъде в опасност въпреки хроничните здравословни проблеми, които има.

COVID-19 ваксини