Портокаловият сок не дава "положителен" резултат за Covid-19, той унищожава антигенния тест

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

Видеоклип, споделен над 9600 пъти във Facebook от средата на януари 2022 г. насам, показва как някой изстисква сока от портокал върху антигенен тест за Covid-19, a впоследствие тестът дава резултат, който изглежда като положителен. Антигенните тестове за Covid-19 не са предназначени за използване с проби от храна - така, както напримeр тестът за бременност не е предназначен за използване от мъж или с проба от носа на жена.

"Ковид 19," посочва описанието на кратко видео споделено във Facebook на 10 януари 2022 г., и споделено над 9600 пъти оттогава. На него виждаме как някой изстисква сок от портокал върху антигенен тест за Covid-19 от неизвестна марка. Бързо след това тестът сякаш дава "положителен" резултат, което кара много потребители да критикуват надеждността на тестовте за откриване на Covid-19 , а оттам и официалните данни за броя на заразените. Някои се шегуват с клипа.

Под поста има над 1000 коментара, като освен на български има и на гръцки, френски, руски и др. езици.

"Значи ли че портокалът е болен", пита един от потребителите. "...така трябва да се разобличава измамата!", пише друг. "Ето така се разболяваме", пише потребител, който споделя поста с видеото през профила си.

Други потребители обаче се опитват да обяснят, че тестът не се използва правилно. "Трябваше първо да прочетете упътването", пише един от тях. "Ако е Covid, ще има две черти! Това са глупости!", коментира друг. Някои потребители спорят помежду си.

Всъщност, ако мъж направи тест за бременност , използвайки слюнка или урина, то резултатът няма да е истински. Така и тест за Covid-19 няма как да даде верен резултат, ако се прави с каквато и да е храна.

Скрийншот на пост във Facebook, споделящ невярна информация, направен на 20 януари 2022 г.

Видеоклипът беше споделен в други публикации, като тази и тази. Двете публикации са споделени общо 200 пъти от средата на януари 2022 г. насам.

AFP е опровергавала много други видеоклипове, в които се използват храни и напитки, за да се твърди, че тестовете на Ковид-19 са ненадеждни или че броят на случаите се раздува: с вода или кока-кола... AFP провери твърдението за портокаловия сок и антигенните тестове на испански и румънски език.

Антигенните тестове обаче трябва да се използват като се спазват указанията: секретът се взима чрез специален назофарингеален тампон, който след това се поставя в съд със специален разтвор. .

Как работят антигенните тестове за Covid-19?

Понастоящем съществуват стотици различни тестове за Covid-19, които могат да бъдат разделени на две основни категории: диагностични (PCR и антигенни тестове), за да се определи дали човек е заразен, и серологични, които показват дали човек е бил заразен в миналото.

Серологичните тестове могат да се използват, за да се разбере дали човек има антитела срещу коронавируса в кръвта си. Този вид тестове се използва от учените, за да се направи преценка колко хора са се сблъсквали с вируса в миналото.

PCR тестовете възпроизвеждат много специфична част от генетичния материал на коронавируса от проба, взета чрез тампон от носа и гърлото и изследвана чрез биохимичен процес. Този тест се прави в клиниките и болниците за лечение на Covid-19, когато човек има симптоми на заболяването или например иска да пътува.

Съществуват и антигенни тестове. Те са по-малко чувствителни и по-малко надеждни от PCR тестовете, но са по-бързи. За да покажат положителен резултат, трябва да има по-голямо количество вирус. Това означава, че след заразяването с Covid-19, когато в организма все още има само малко количество вирус, антигенният тест може погрешно да даде отрицателен резултат.

AFP провери ръководството на няколко вида антигенни теста за Covid-19, като този на производителя Panbio и този на производителя MedSan. Изследваната проба трябва да бъде човешка назофарингална или орофарингална и да се постави в разтвор, който се капва на тестовата касетка.

Това е обяснено и от лабораториите, извършващи такива тестове, като например тук и тук.

Резултатът е валиден и положителен, ако в главния прозорец се появят две чертички: контролна линия (C) и тестова линия (T). Ако се появи само линия С, тестът е отрицателен; ако се появи само линия Т, тестът е невалиден. Контролната линия (С) трябва винаги да се появи, за да бъде тестът валиден, тъй като тя показва дали е настъпила реакция или не.

Скрийншот от инструкции за употреба на бърз антигенен тест за Covid-19 Realy Tech, направен на 20 януари 2022 г.

Във видеоклипа с портокала линията Т се появява по-рано, докато линията С се оцветява последна и не със същата яркост.

Потърсени от AFP във връзка с видео, на което ябълков конфитюр е поставен върху техен тест, учените от MEDsan също правят експеримента, като използват други видове храни и проби, не от човек. Резултатите са ненадеждни - било то невалидни, отрицателни или положителни.

Кай Маркус Сюн, говорител на MEDsan, заяви пред AFP през декември 2020 г., че използването на тестовете върху хранителни продукти няма как да постави под въпрос способността на тестовете да засичат SARS-CoV-2. По думите му задачата е да се гарантира, че тестът дава надеждни резултати при проби, взети от хора. Използването на тестовете върху хранителни продукти не означава, че има съмнение в тяхната валидност при откриването на SARS-CoV-2.

"Тестът трябва да се разглежда като инструмент за персонал, който е обучен", защото такива специалисти внимават за факторите, които могат да повлияят на резултата, обясни още той пред AFP.

Какво се случва с портокаловия сок?

Клаудия Денкингер е специалист по инфекциозни болести и ръководи Катедрата по клинична тропическа медицина в Центъра по инфекциозни болести на Университетската болница в Хайделберг. "Може да се очаква положителен резултат. Киселите течности, като кола и вино, разграждат протеините върху тестовата лента и могат да доведат до фалшиво положителни резултати. Разграждането създава много точки на свързване за цветните частици в теста и линиите стават видими", обясни тя пред AFP на 19 март 2021 г.

Както AFP обясни през декември 2020 г. във връзка с пример с Coca-cola, антигенните тестове са покрити с антитела, свързани с багрилни частици. Ако те засекат протеина на коронавируса, настъпва реакция и така цветовете се появяват. Но това ще се случи и ако антителата бъдат унищожени, например ако върху тях попадне нещо кисело като кока-кола или портокалов сок. Със стойност на рН съответно 2,5 и 3,5, кока-колата и портокаловият сок са много кисели. Резултатът показва, че напитката е унищожила теста, а не че портокалът е дал положителен резултат за Covid-19.

Видеото с портокала и антигенния тест стана популярно и в Сърбия и беше опровергано от колегите ни от Cinjenice - службата за проверка на фактите на AFP за Западните Балкани. Специалистът по клинична микробиология в клиничния център в Осиек Мариян Орлович е посочил през януари 2022 г. във Facebook, че буферният разтвор е от съществено значение в процеса на изследване, за да се неутрализират киселините върху пробата. Без него "също може да се докаже, че портокалът е бременен. Или че има малария. Същият принцип", пише той.

През януари 2021 г. бразилският вирусолог от фондация "Освалдо Круз" (Fiocruz) Фернандо Мотта посочва: "Това е един от основните фактори, които трябва да се вземат предвид при изследване на малария: "Всеки тест от този тип е стандартизиран за конкретна клинична проба". В случая с антигенните тестове за откриване на Covid-19, каза той, тестът трябва да бъде взет от дихателните пътища. Ако се използва проба от друг тип, тестът не може да се счита за ефективен: "Ако една жена каже, че е направила тест за бременност със слюнка, вместо да използва стандартната проба, която е урина, дали някой ще повярва на резултата?", попита той.

Превод и адаптация
COVID-19